Virtuális eszközök létrehozása – Base64 encode folyamattal

 

A „Devices” menüpontra kattintva lehetőségünk nyílik virtuális eszközt létrehozni.

A képernyőn látható ikonra kattintva az alábbi menü jelenik meg. Itt a „To add the Virtual Device” „Add” gombjára kattintva hozhatjuk létre a virtuális eszközt.

Vagy meglévő „Virual Device” importálása esetén válasszuk a fájl kiválasztása lehetőséget
(ebben az esetben ügyeljünk az IP-cím és a port megadására, és a virtuális eszközhöz felhasznált képek feltöltésére, ugyanis ezeket az adatokat nem tartalmazza az import).

Az „Advanced” fülre kattintva lehetőségünk nyílik a számunkra legmegfelelőbb elemeket (gombkiosztást/elrendezést/információ megjelenítést) létrehozni.


Ha gombot szeretnénk hozzáadni, akkor a „Choose set of button” alatt található négyzetekkel kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt, majd az „add set” gombbal adhatjuk hozzá az eszközünkhöz. Ha egy gombtípusból többet szeretnénk szerepeltetni, akkor ismételjük meg a folyamatot. Jelöljük ki ismét a megfelelő elemet, majd ismét kattintsunk az „add set” gombra.

A gombok elnevezését a „Label” mező megváltoztatásával végezhetjük el, ahol használhatunk ékezetes betűket, írásjeleket, és bizonyos piktogrammokat is.

Az „ID” nevei nem változtathatóak ennyire szabadon, ott tilos írásjelet és ékezetet alkalmazni. Célszerű az eredeti neveket megtartani, csak akkor módosítsunk rajta, ha valamiért egy „Virtuális Device”-ban duplikálva vannak az „ID” elnevezések.
Miután hozzáadtuk a szükséges gombokat, a lap elhagyása előtt még mentenünk kell a jobb oldalsó menüben található „floppy lemez” ikon lenyomásával.

Ezután a létrehozott gomboknak további értelmet adhatunk:
A „String” és „LUA code” kiválasztása vagylagos, itt határozzuk meg a szövegdoboz környezetét. A Home Center 2 esetében a „String” (karaktersor) környezeten felül lehetőségünk van LUA programnyelvű környezetben is parancsokat formálni.
A Home Center Lite esetén csupán „String” parancs megadása választható.

Ha kiválasztottuk a kívánt környeztet, ahol a parancsokat használni szeretnénk, a „string to send” mezőbe beírhatjuk azt a kódot, ami a kívánt funkció vezérlésért felel.

Abban az esetben, ha a Home Center saját API parancsot szeretnénk használni a virtuális gombok segítségével, akkor az alábbi beállítások szükségesek:


Így lesz képes meghívni önmagát a központi egység „String” parancsok esetén.
Itt pedig egy példa látható, hogyan lehet virtuális eszköz gombjával megváltoztatni egy Z-wave-es eszköz állapotát:


Az „Authorization” sor kódja a mindenkori superuser email címe és jelszava kettősponttal elválasztva base46 kódolásban.
Pl:
pelda@pelda.hu:Jelszo123  = cGVsZGFAcGVsZGEuaHU6SmVsc3pvMTIz

Tehát a kódban: „Authorization: Basic cGVsZGFAcGVsZGEuaHU6SmVsc3pvMTIz”  

Ennek a lefordítása az alábbi weblapon valósítható meg:
https://www.base64encode.org/


Abban az esetben, ha még nem vagyunk rutinosak a kódok írásában segítséget nyújthat a https://marketplace.fibaro.com/ weboldal, ugyanis itt összegyűjtötték, és leírással kiegészítették a már létrehozott működő „Virtual Device”-okat.
Így ha valaki gyakorolni szeretné a marketplace felületén talált „Virtual Device”-ok mintájára saját megoldásokat hozhat létre.