Top 5 fókusztechnológia az okosotthonok világában

 Hamarosan közeleg az év vége, ezért ideje számot vetni a 2018-ban fellelt legújabb technológiákról.

A technológiára éhes közönség januárban mindig izgatottan várja a CES-t, hiszen ez az az esemény, ahol minden technológiai gyártó bemutatja a legújabb találmányait, a legnagyobb dobásait. Nos, 2018-ban is volt újdonság bőven.

A hangvezérlés technológiája továbbra is az élen jár

A hangvezérlés az okos otthonok világában jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A hangvezérlő asszisztensek, mint az Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Google Assistant and Apple Siri mind-mind ide tartoznak.  2017-ben drasztikusan nőtt azok száma, akik ezekkel a hangvezérlőkkel ellenőrizték otthonuk biztonságát, függetlenül attól, hogy integrálhatók voltak-e az otthonautomatikai rendszerükbe.

De mit tartogat a jövő?

A legnépszerűbb hangvezérlők mögött álló gyártók továbbfejlesztik a mesterséges intelligenciát, hogy még több parancsot tudjanak teljesíteni.  Természetesen arra is számítani lehet, hogy egyre több eszközt csatlakoztathat ehhez a rendszerhez, így otthonának egyre több területét lesz képes vezérelni egyetlen paranccsal.  A hangvezérlők többsége integrálható a FIBARO rendszerébe, ezért ha valaki bővíteni szeretné a „csak” hangvezérlőig terjedő intelligens megoldását további okos eszközökkel, most bátran körülnézhet a FIBARO háza táján.

Intelligens konyhai eszközök

Mire gondolsz amikor valaki otthoni okos eszközöket említ?
Íme a leggyakrabban felmerülő ötletek: otthonautomatikai rendszerek, világítás-szabályozás, motoros ablakvezérlés, otthoni audio-videó-elosztó rendszerek, stb.  Észrevehető azonban az otthonautomatika egy szélesebb körű elfogadása a háztartás egy más területén is: a konyhában.  Ilyen például az okos hűtőszekrény, amely képes figyelni a benne tárolt készletet vagy megtalálni egy receptet; az intelligens sütő, ami távolról is bekapcsolható; vagy az okos ventillátor, a füstérzékelő és a sornak még koránt sincs vége – de teljesen tisztán látható, hogy az okosotthon technológia növekvő ágban van. Ezek az okosotthon technológiák természetesen integrálhatók egy központi egységbe, amin keresztül bármi megvalósítható.

Az okosotthon biztonságának bővítése

Az otthon biztonsága nem csak abból áll, hogy helyben monitorozni tudjuk a házunkat – sokkal inkább jelenti a távoli, telefonon keresztüli betekintést az otthonunkba. 2018-ban ez a terület is fókuszba került, hiszen a növekvő igényeket, magasabb szintű technológiai fejlődés követi.  Az új eszközök piacra kerülése folyamatos – az arcfelismerő kameráktól a videós kaputelefonokon keresztül – az otthon biztonságosabbá tétele manapság ezen technológiákkal kezdődik. Hiszen amint beszerelésre kerülnek ezek az újdonságok, teljesen mindegy, hogy otthon, vagy több ezer kilométerre van a ház tulajdonosa, az élőkép rendelkezésére áll, amikor csak szeretné.

Fűtésvezérlés

2018 következő fókusztémája az okos fűtésvezérlés, fűtésoptimalizálás. Köztudott, hogy az intelligens fűtésvezérlés jóval pontosabban szabályozza a fűtési rendszert mint a hagyományos rendszerek és minden esetben csak abban a helységben indítja el a fűtést, amelyikben arra valóban szükség van, ezáltal nem kevés energiát és pénzt takarít meg számunkra. A fűtésvezérlés egyik legfontosabb eleme a különböző fűtési zónák kialakítása. Ezáltal lehetőségünk van csak azokat a helyiségeket fűteni, amelyekben tartózkodunk, nem kell az egész házat ugyanarra a hőmérsékletre fűteni. A fűtési zónák kialakítása osztó-gyűjtős fűtési rendszerek és radiátoros fűtési rendszerek esetén is megvalósítható, így a régebben épült házak rendszerei is bátran bevonhatók az okos otthon nyújtotta lehetőségekbe.

Levegő és vízminőség ellenőrzése

Míg a levegő és a víz minőségének ellenőrzése nem annyira újdonság, a gyártók azzal is foglalkoznak, hogy ezeket a technológiákat hogyan integrálhatják a meglévő rendszerekbe. Hiszen a fellelt hiba mit sem ér, ha nem kapunk róla időben tájékoztatást!  Okosotthonnal való kompatibilitás esetén az intelligens levegőminőség-érzékelő értesítéseket tud küldeni a telefonra, ha olyan káros vegyi anyagokat észlel, mint például a szén-monoxid, vagy más illékony szerves vegyületek.  Az intelligens vízérzékelő lehetővé teszi, hogy télen fagykárt szenvedjen a házunk, vagy egy esetleges csőtörést idejében jelezzen.  Nyilván, ezek az eszközök kevésbé szórakoztatóak, de használatukkal életek és házak menthetők meg. Okos eszközök üzemeltetése hosszú távú, jövedelmező befeketetést jelent.

Ha úgy érzi, további információkra van szüksége ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, keresse fel csapatunkat, örömmel állunk rendelkezésére!