5 tipp, hogy mire figyelj, ha új helyre költözöl

Új helyre költözés mindig sok zűrzavarral és gonddal jár, miközben gyakran feledésbe merül a biztonság kérdése. Legyen szó új lakásról vagy új irodahelységről a legfontosabb, hogy ne hagyj kiskapukat a betörőknek, ne könnyítsd meg a munkájukat, főképpen ha egyedül költözöl új lakásba, vagy ha új irodába még nem az egész cég költözik át, csak bizonyos eszközök, vagy vállalati funkciók. 

Ahhoz, hogy biztonságba tudd értékeidet érdemes pár dologra odafigyelni a nagy költözés közben is. Összeszedtük ezeket a pontokat, íme 5 javaslat, hogy az új kezdet egyben biztonságos is legyen. 

  1. Biztonságos nyílászárók

Talán eléggé alapkövetelménynek hangzik, de sokan átsiklanak felette. Amikor új helyre költöztetik az irodát vagy a családot fontos lépés a zárak cseréje. Ezt nagyjából nem is felejti el senki, de arra már kevesebb fordítanak figyelmet, hogy az ablakok vagy ajtók mennyire támadható felületek az új helyen. Biztonságosan zárnak-e, esetleg könnyedén be lehet-e nyomni őket, egyszerűen le lehet-e emelni a zsanérról, hozzá lehet-e férni a záraihoz kívülről is, úgy hogy azt könnyedén kinyissa egy kicsit is hozzáértő betörő. Addig amíg nincs lehetőség kicserélni biztonságosabb megoldásra, addig is érdemes plusz védelmet felszerelni.

Talán már ezen a ponton érdemes bevonni a riasztó rendszerbe is ezeket az ablakokat és ajtókat, akár a FIBARO Nyitásérzékelő segítségével, amely a vezetéknélküliségének hála, könnyedén felszerelhető. A FIBARO okosotthon rendszer pedig számos riasztóhoz könnyedén integrálható. 

2. Fények

Egy jól megvilágított kültér, egy megfelelő világítással ellátott bejárati ajtó hatásos lehet az illetéktelen behatolók vagy vandálok elrettentésére. Egyetlen bűnöző sem szeretne reflektorfénybe kerülni, főleg nem a bűncselekmény elkövetése közben.

Sőt ha a fényeket úgy programozod, hogy azok mozgásra kapcsolódnak fel, esetleg még a felügyeleti rendszer a bizonyos kamerái is felvételt készítenek, ha mozgást érzékelnek, akkor biztos, hogy az egész területet a legnagyobb biztonságban tudhatod, még a közelébe sem fog merészkedni senki.  

3. Biztonsági kamerarendszer telepítése

CCTV vagy IP kamerarendszer megoldások szinte már mindenki számára elérhetőek. Már nem csak vállalkozások és irodaépületek számára hasznos megoldás egy kamerarendszer kiépítése, de magáningatlanok védelmére is ajánlott. Számos típus és technológiai megoldás nyújt lehetőséget, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelőt.

Ha a kamera fizikai látványa pedig nem rettentette el a bűnözőt, akkor is nagyobb eséllyel kerül elő a tettes, hiszen megfelelő videóképed van a róla elkövetés közben felvételen vagy akár élőképen, ami segít a bűnüldöző szervek számára a gyorsabb és pontosabb azonosításban és elfogásban.

4. Automatizálás is segíthet

Egy egyszerű otthon vagy egy régimódi iroda is automatizálható a megfelelő eszközök segítségével. Szó volt már a fények programozásáról, hogy mozgás hatására kapcsolódjanak fel, de ez csak egy igen apró részlete a lehetőségeknek. Akár az ajtózárak, a biztonsági kamerák, de még a tűzjelző rendszer is összeköthető más rendszerrel, amihez aztán logikát adva különböző eseményeket képes kiváltani. 

Mi több, ezt egy telefonos applikáció segítségével követheted is, vagy akár jelzést is kaphatsz, hogy mi történt, miközben te nem vagy az adott helyen.

5. Biztonsági szolgálat

Minden nagyobb irodaházban, de már a legtöbb nagyobb és modernebb társasházban is találkozunk belépéskor a biztonsági szolgálat embereivel. Ha egy ilyen épületbe tetted át irodád vagy családod székhelyét, akkor nincs túl sok teendőd azon kívül, hogy a biztonsági szolgálat számára bemutatkozz és az értesítendő telefonszámokat megadd nekik. Viszont, ha olyan épületbe költöztél, ahol ez nincs meg, akkor a saját területek védelme érdekében érdemes olyan szolgáltatót választani a biztonsági rendszerek telepítésekor, ahol állandó felügyelet van, vagy pedig közvetlenül a hatóságokhoz érkezik meg az értesítés ha történik valami az ingatlanban vagy a területén.

Ezek csak apróságok egy új helyre történő költözés esetén, csak a kezdete a további biztonsági lehetőségeknek. Szakértő bevonásával tovább fejlesztheted a rendszereket és még nagyobb biztonságot jelentő megoldást dolgozhatnak ki számodra, vállalkozásod és családod számára is.