Éjszakai fény előre megadott lekapcsolási idővel nem működik
(„too many instances” üzenetet ad a központ)


Ha 1db scene-ben írjuk meg a fel- és lekapcsolási utasításokat, akkor az nagyon gyakran adhat „too many instances” üzenetet.
Ez nem hibaüzenet, de figyelni kell rá, mert azt mutatja, hogy valami nem optimálisan van beállítva/leprogramozva.

  •  Jellemzően az éjszakai fénynél azt adjuk meg, hogy a felkapcsolás után mennyi idővel kapcsolódjon le a lámpa.
  •  Jellemzően a felkapcsolásnál nem állítunk be késleltetési időt, tehát ha mozgás van, akkor a lámpa azonnal kapcsolódjon fel.
  •  A lekapcsolást általában úgy kérik, hogy ha nincs mozgás, akkor adott idő után kapcsolódjon le a lámpa.
Mivel a felkapcsolásban nincs késleltetés, így ez a scene azonnal lefut. Ha ismét mozgás van, akkor ismét lefut, de párhuzamosan (=több szálon egyszerre) nem fog futni.

A lekapcsolásban azonban van késleltetés, tehát ez a scene csak egy beállított idő után fut végig, ez idő eltelte után áll csak le. Ezen idő alatt azonban gyakran előfordul, hogy bemozognak a mozgásérzékelőnek ( lámpa azonnal felkapcsolódna, de már ég), majd ha nincs mozgás, ismét elindul a lekapcsolási késleltetés. Ekkor már 2db szálon fut a lekapcsolási scene. Újabb mozgás újabb scene indítás, és így tovább.

Ilyenkor fordul elő, hogy túl sok szál fut párhuzamosan, ami terheli a központot, így „too many instances” üzenetet fogunk kapni. Az üzenet egyébként arra utal, hogy a scene elérte az előre beállított (1-10) maximum szálat és az újabb szálak már nem is indítja el.

Hogyan kell ezt elkerülni?

A felkapcsolási scene-t és a lekapcsolási scene-t ne ugyanabban a scene-ben írjuk meg nagy késleltetési idővel, hanem külön-külön kell megírni őket. Tehát ehhez összesen 2db scene-t kell megírni.

A felkapcsolásnál nem használunk késleltetést, mert fény azonnal kell. Azonban a lekapcsolási scene-ben se használjunk késleltetés! Mindkét scene esetében a block scene-ben piros delay time legyen nulla.

A késleltetést a Fibaro mozgásérzékelő paraméterei között kell beállítani. A 6-os paraméternél lévő csúszkát kell feltolni a kívánt késleltetési értékig. Ha a mozgásérzékelő nyugalomba kerül, akkor elindul egy belső késleltetés a központban, és csak akkor adja ki a „mozgásérzékelő megnyugodott” jelet, ha a kívánt késleltetési idő letelt.


Mivel a késleltetés a központban zajlik, így a scene-ben már nem kell késleltetni. Ráadásul ezzel a „too many instances” elkerülhető, hiszen nem fog egyszerre több scene futni.

A mozgásérzékelő 6-os paramétere:

 

Felkapcsolási scene: 

Vizsgáljuk meg azt is, hogy a lámpa ég-e. Ha ég, nem fogja lefuttatni a scene-t. Azonban ez NEM trigger, csak a mozgásérzékelő adjon trigger jelet.

Lekapcsolási scene:

 
Vizsgáljuk meg azt is, hogy a lámpa ég-e. Ha nem ég, nem fogja lefuttatni a scene-t. Azonban ez NEM trigger, csak a mozgásérzékelő adjon trigger jelet.