Vezetékes vagy vezeték nélküli okosotthon?

A technológia már régóta a vezeték nélküli irányba tendál: mobil telefon, laptop, wifi, bluetooth-os fejhallgató, és sorolhatnánk.

A vezetékes okos otthonoknak egy nagy előnye van: a stabil kapcsolat, amelyet maximum a kábelek meghibásodása akadályozhat.

Egy otthonnál, viszont akkor tudja az ember a leginkább, hogy milyen kényelmi funkciókra lesz szüksége, ha már benne lakik. Viszont a vezetékes rendszereket fúrás-faragás nélkül nehéz módosítani. Itt jönnek képbe a vezeték nélküli rendszerek.

Egy okos otthonban a vezeték nélküli technológiának két fő funkciója van: az információ átadása és a jelek kontrollálása. A vezeték nélküli okos otthon alkalmazása új lehetőségeket teremt a telepítők számára. Egy új szegmens számára nyílik meg az okos ház lehetősége: a meglévő otthon tulajdonosok körében, sőt az albérletesek számára is, ugyanis ezek a vezeték nélküli rendszerek könnyebben költöztethetőek. Továbbá, maga a rendszer is bővíthető, módosítható, bontás nélkül.

Természetesen a vezeték nélküli platformok, mint a FIBARO okos otthon rendszer által használt Z-Wave, nem érik el 100%-osan a hagyományos vezetékes rendszerek megbízhatóságát. A gyengeségei viszont legyőzhetőek a mesh hálózat használatával, ahol a kommunikáció a szomszédos eszközökön keresztül történik, tehát a rendszer részelemei jeltovábbítóként viselkednek, és így oda is eljut a jel, ahova a központ direkt hatótávolsága nem érne el.