GY.I.K.


Mi az az okos otthon?
Az okos otthon egy igényeinkhez szabott automatizált rendszert jelent, melyben az elektromos eszközeinket a szokásainkhoz igazítva működtetjük, a mi kényelmünket szolgálva. Vagyis egy ilyen rendszer az elektromos eszközeinket előre megadott ütemterv szerint képes működtetni, továbbá távoli elérést biztosít a rendszerbe bevont eszközök számára.

Mi a Z-wave?
A Z-wave egy vezeték nélküli kommunikációs protokoll, amit kifejezetten az épületautomatizálási, okos otthon rendszerek területére fejlesztették ki. Ennek köszönhetően meglévő otthonokba is könnyűszerrel telepíthető, vagy a meglévő rendszer egyszerűen bővíthető.

Mekkora a Z-Wave hatótávolsága?
A legújabb Z-wave chipszet laboratóriumi körülmények között képes akár 60 méter távolságból is kommunikálni. Ez a távolság azonban az épület szerkezete, és a környezet zavaró tényezői miatt a gyakorlatban 10-15 méterre csökkenhet. Így javasolt ennek megfelelően elhelyezni az eszközöket. Minél több jelerősítésre alkalmas Z-Wave-es eszköz kerül a hálózatra, annál stabilabb lesz a kommunikáció.

Mérhető a Z-Wave „térereje” hatótávolsága számszerűen?
Számszerűen nem mérhető. Viszont a Z-Wave-es hálózaton lévő eszközök képesek tájékoztatni, mi a kommunikáció státusza.

4 megkülönböztetett állapot értelmezhető:

  •  Közvetlenül a központi egységgel kommunikál az eszköz
  • Jelerősítőn keresztül kommunikál az eszköz a központi egységgel
  • Emelt teljesítménnyel tud csak kommunikálni az eszköz (nem javasolt, hamar lemerül az elem, ha elemes az eszköz) a központi egységgel 
  • Nem tud kommunikálni az eszköz a központi egységgel

Hány Z-Wave-es eszköz telepíthető egyetlen hálózatra?
A Z-Wave protokol elvi határa 232 eszköz. A gyakorlatban, viszont érdemes az alábbi irányadó számokat figyelembe venni:
Home Center 2 : javasolt maximális Z-wave-es fizikai eszköz: 60-65 db
Home Center Lite: javasolt maximális Z-wave-es fizikai eszköz: 30-35 db

Mit tegyek, ha több fizikai eszközre van szükségem az otthonom automatizálása során?
Abban az esetben, ha meghaladjuk a javasolt Z-wave-es eszközök darabszámát, úgy lehetőségünk van további Home Centereket egy LAN hálózaton keresztüli kapcsolattal összevonni. Így a Z-Wave eszközök darabszáma nem okoz gátat az igények megvalósítása során.

Mi történik, ha megszakad az internet kapcsolat?
A Fibaro központ vezeték nélküli kommunikációval tartja a kapcsolatot a rendszerelemekkel, de a külvilággal (távoli elérés) vezetékes módon. A benne lévő csatlakozón keresztül valósítja meg az internet csatlakozást. Ha az internet megszakad, nem jelent semmi problémát a rendszer automatizált működésében. Helyben tökéletesen fog minden működni, egyedül a távoli elérés szűnik meg az internet kiesés idejére.

Mi történik, ha áramszünet van?
Áramszünet esetén a központ megáll, így az automatikus vezérlések nem fognak működni. Azonban áramszünet során a vezérlendő eszközök (pl. világítás, redőny, garázskapu, stb.) önmagukban nem fognak működni, hiszen nem kapnak működtető tápfeszültséget. Áramszünet végével a központ újra elindul, és az automatizmusok ismét a megszokott módon fognak működni.

Ha a központ meghibásodik, akkor az új központig egy sötét lakásban fogok élni?
Nem. Ha a központ meghibásodik, akkor az automatikus funkciók nem fognak működni. Azonban kézzel, a kapcsolóról képes lesz villanyt fel-lekapcsolni, vagy a redőnyt fel-le húzni.

Mi az első tennivalóm egy Fibaro rendszer telepítésénél?
Home Center központi egység frissítése.

Hova helyezzem el a Fibaro Home Centert?
Szükséges a működéshez egy 230 V-os konnektor, amibe a központi egység tápegységét csatlakoztatjuk, és a belső informatikai hálózathoz csatlakozó (router-hez) LAN kábel.
Továbbá javasolt a központi egységet a ház/lakás azon pontján elhelyezni, ahol a lehető legtöbb jelerősítő funkcióval bíró eszközzel tud közvetlenül kommunikálni (10-15 méteres körzet).

Rendelkezik a Fibaro Home Center Wi-Fi eléréssel?
Nem, a Fibaro Home Center LAN kábel segítségével képes kommunikálni a lokális hálózattal.

Mi az a Z-Wave MESH hálózat, és mire való?
A MESH hálózat lényege, hogy a hálózatba telepített minden Z-wave-es (nem elemes) eszköz jelerősítővé, jeltovábbítóvá válik. Ennek eredményeként minél több Z-wave-es eszköz van a rendszerben, annál „erősebb” lesz a kommunikációs hálózat. Tehát a központi egység azokkal a Zwave-es eszközökkel is tud kommunikálni a hálózat segítségével, amelyeket a jelerősítők nélkül közvetlenül már nem tudna elérni.

Mely Fibaro eszközök képesek a Z-wave jel erősítésére, jeltovábbítására?
WALLI termékcsalád (kivéve N-line), RGBW Controller, RGBW Controller 2 , Dimmer 2, Roller Shutter 2, Roller Shutter 3, Universal Binary Sensor, Smart Implant, Single Relay Switch, Double Relay Switch, Single Switch 2, Double Switch 2, Wall Plug.

Akkor akár használhatom a Wall Plug-ot is jelerősítésre?
Műszakilag megfelel erre a célra, a MESH hálózat jeltovábbítására alkalmas eszköz.
Viszont azért nem célszerű erre az eszközre alapozni a jelerősítést, mert ha nincs másik fix megtáplálású eszköz a környéken, akkor a felhasználók, a házban/lakásban élők kihúzhatják, átvihetik egy másik szobába, ezáltal a további eszközök elérése problémás lehet.

Wall plug helyett tehát használhatok a konnektor mögé beépített relé modult?
Igen, egy szimpla relé modul képes ugyan azt a funkcionalitást nyújtani, mint egy Wall plug, viszont azt nem húzzák ki a felhasználók. Így az a jeltovábbításban stabil eszköz lesz a Z-wave hálózaton.

Alkalmazhatok –e csak elemes Z-Wave-es eszközöket egy rendszeren?
Igen, de nem célszerű. A Z-Wave hálózat megfelelő kommunikácóhoz szükség van fix megtáplálású, jelerősítőként, jeltovábbítóként is funkcionáló modulokra. Abban az esetben, ha csupán elemes eszközöket használunk, úgy nem javasolt a központi egységtől 10 méternél távolabb telepíteni azokat.

Kompatibilis –e a Fibaro Home Center és az Amazon Alexa, Google Home, Apple Siri hang asszisztens szolgáltatásaival?

Angol nyelvterületeken a kompatibilitás megvalósult, de regionális (Magyar) támogatás jelenleg nem elérhető.

manuals.fibaro.com/knowledge-base-browse/fibaro-smart-home-skill-and-custom-skill-in-amazon-alexa/

manuals.fibaro.com/knowledge-base-browse/google-assistant-fibaro-integrations/

manuals.fibaro.com/knowledge-base-browse/using-siri-shortcuts-with-fibaro-home-center-app/


A Fibaro Rendszer használható riasztórendszer kiváltására?
Nem. Egy riasztórendszer eszközeit magasabb biztonsági minősítések kell megfelelnie,
viszont javasoljuk a két rendszer illesztését.

Milyen módon illeszthető a Fibaro rendszer és a Riasztórendszer?
Preferált eljárás a riasztórendszer kontaktus szintű illesztése. Ezzel a megoldással a Fibaro rendszer információkat kap a Riasztó állapotairól úgy, hogy a Riasztórendszer biztonságát megőrizzük.
Továbbá lehetőség van bizonyos Riasztórendszer márkáival eszközszintű kompatibilitást létrehozni, ennek részleteiről kérem érdeklődjön.

A Fibaro Rendszer használható kamerarendszer kiváltására?
Nem. Csak bizonyos kamerák élő képét képes megjeleníteni a Fibaro, a videó tartalmat nem rögzíti. A megfelelő megoldás egy Kamerarendszer telepítése rögzítővel, bizonyos esetben ezeknek a kameráknak élőképei megjeleníthetők a Home Center felületén. További részletekért keresse műszaki kollégánkat.

A Fibaro Rendszerre köthető napelem?
A napelem rendszer egy független rendszert képez a Fibaro-tól. Ettől függetlenül vannak Fibaro kompatibilis eszközök, amelyek képesek teljesítménymérésre. Így igény esetén, a Fibaro rendszer képes Virtuális eszközzel adott időszakokban termelt energiamennyiség monitorozására.

A Fibaro Homekit eszközök kommunikálnak –e Z-wave-es rendszerrel?
Nem, a Homekit eszközök eltérő módon és más protokollon kommunikálnak.

Milyen kapcsolóim legyenek?
Olyan kapcsolót használjon, ami Önnek tetszik; műszakilag teljesen mindegy. Fontos, hogy ha fényerő szabályzásban is gondolkodik, vagy alternatív kapcsolt körei vannak akkor viszont erősen javasolt a hagyományos nyomógombok használata a kapcsolók helyett.

Használhatok okos kapcsolót?
Eltérő rendszerű okos kapcsoló (eltérő protokoll) nem integrálható a Fibaro rendszerébe, de erre nincs is szükség. A meglévő kapcsolókkal és nyomógombokkal kompatibilisek a modulok, így mind a fali vezérléssel mind pedig az applikáció használatával vezérelhetőek lesznek az automatizált eszközeink.
Abban az esetben, ha design kapcsolókat szeretnénk alkalmazni, pl.: kristályüveg érintő kapcsoló, akkor olyan kapcsolót vásároljunk, ami működési elvét tekintve csengőként működik. A lehetséges kompatibilitási problémák elkerülése végett egyeztessen kollégánkkal.

Bármilyen redőnyt/zsaluziát választhatok?
Sajnos nem; muszáj lesz az olcsóbb motort választania. Nem lehet a drágább, távirányítóval kezelhető motort automatizálni. Helyette a hagyományos, 4 vezetékes, végállás kapcsolós, lineáris indítású motort kell választania. (A távirányító az ingyenes mobilos applikációja lesz.)

Szükség van –e fali kezelőre a rendszer működéséhez?
Nem feltétlenül, a megszokott kapcsolókkal ezután is kapcsolhatja a lámpákat. Azonban ha szeretne feli kezelőt, akkor bármilyen android/IOS rendszerű táblagép egy erre a célra használt ingyenes applikációval kiegészítve alkalmas a feladat ellátására.

Szükség van –e fali kapcsolókra a Fibaro modulok által vezérelt eszközöknek?
A Fibaro modulok képesek kapcsoló nélkül is vezérelni az automatizálásba bevont eszközöket. Viszont javasolt a klasszikus kapcsolók kiépítése, így a modulokat a kapcsolók és konnektorok mögötti szerelvénydobozba el lehet helyezni. Ha ennek megfelelően helyezzük el az eszközöket, a jövőben hozzáférhetőek maradnak, és így a további munkálatok nem eredményeznek bontási javítási munkálatokat.


Milyen feltételei vannak a Fibaro modulok megfelelő beszerelésének?
A Fibaro modulok beltéri egységek, így kültérre nem telepíthetők IP védett dobozok nélkül.
A kapcsolók szerelvénydobozába is be kell húzni a N (Nulla) vezetékeket (nem csak a konnektorokhoz), és mélyített (bizonyos esetekben dupla mélységű) szerelvénydobozokat kell alkalmazni. Ezek a szerelvénydobozok átmérője fixen 65mm mélysége pedig 60-85mm között változik gyártótól függően.

Kötődobozba telepíthetek -e Fibaro modult?
Telepíthetünk, de nem javasolt. Tartsuk szem előtt a bontás nélküli hozzáférhetőséget, így el tudjuk kerülni a javítási többletköltségeket egy esetleges szerelés során. Ha a kötődoboz nincs tapétázva, vakolva, tehát hozzáférhető, természetesen nincs akadálya a kötődobozba történő beépítésnek.

Alternatív kapcsolási vezérlésre van –e lehetőség ha Fibaro modulokat alkalmazok?
Igen, van. Ez esetben is egy modult használunk egy világítási kör vezérlésére, és abba a szerelvénydobozba szereljük a modult, ahol a lámpaszál van. Két vezérlési formát különböztethetünk meg, kapcsolós (kereszt és váltó), és nyomógombos (mint a csengő kapcsoló). A nyomógomb esetében a szerelvények között elegendő a 2 vezeték „játszó szálak”, míg a kapcsoló vezérlési megoldás esetében össze kell kötni az első és utolsó szerelvénydobozt egy további vezetékkel.

Van megoldás arra, ha világítási kört szeretnék vezérelni, de nincs Nulla vezeték a szerelvénydobozban?
Igen, a Fibaro Dimmer 2 modul képes a lámpaszál vezetékén keresztül (itt kapja vissza a Nullát) a működéséhez szükséges áramkört zárni. Ehhez szükség van azonban a Dimmer 2-höz fejlesztett bypass 2 műterhelésre. Ezt a műterhelést a fogyasztóval (világítási eszköz) párhuzamosan kötni.

Milyen esetekben lehet még szükség a Bypass 2 alkalmazására?
Ha a Dimmer 2 modul által vezérelt fogyasztót nem lehet lekapcsolni, vibrál a fénye, vagy kikapcsolt állapotban néha felvillan, megoldást nyújthat a fogyasztóval párhuzamosan kötött bypass 2 eszköz telepítése.

Milyen Fibaro modult használjak 230 V DC On/Off vezérléshez?

Abban az esetben amikor On/Off típusú vezérlés szükséges javasolt relé modulokat használni az automatikai és távoli elérési funkciók megvalósítására.
230 V AC feszültség kapcsolása esetén alkalmazzuk az FGS-213; FGS-223 típusokat. Ennél a modultípusnál a (Q1 vagy Q1, Q2) kimeneteken „230 V AC feszültség jelenik meg bekapcsoláskor.

Milyen Fibaro modult használjak egyéb feszültség értékek, vagy száraz kontaktusos vezérléshez?
Abban az esetben amikor On/Off típusú vezérlés szükséges és NEM 230 V AC feszültség kapcsolása a cél, az automatikai és távoli elérési funkciók megvalósítására, az FGS-212; FGS-222 Fibaro eszközöket használjuk. Az előző modelltől abban térnek el, hogy külön IN sorkapoccsal rendelkeznek, így az IN-re kötött potenciál jelenik majd meg a kimeneten (Q1 vagy Q1, Q2)
230 V AC feszültség kapcsolása esetén alkalmazzuk az FGS-213; FGS-223 típusokat.

Végállással rendelkező motoros eszközök esetén milyen modullal vezérelhetem eszközeimet?
Az FGR-223 Roller Shutter 3 modul hívatott a végállással rendelkező motorok vezérlését megvalósítani. A motoros eszköz minden esetben rendelkezzen tanított végállással (nyomatékérzékelős vagy végállás kapcsolós is lehet), mielőtt a Fibaro modullal összekötnénk.
A Fibaro modul kalibrációja csak ez után lehetséges. 

RGBW modul használati lehetőségei:

RGB: 3 színű LEDszalag vezérlési üzemmód (színes vezérlés fehér szín előállítása színkeveréssel):
Terhelhetőség:
12VDC->144W max. összteljesítmény (1 csatorna max. 72 W)
24VDC->288W max. összteljesítmény (1 csatorna max. 144 W)
A terhelés a LED szalag Watt/méter folyóméterével számolandó, a maximális terhelést meghaladó esetben használjunk jelerősítő eszközt, és a modult használjuk csupán feszültség kimeneti eszköznek.

RGBW: 3 színű + fehér LEDszalag vezérlési üzemmód (színes vezérlés + fehér):
Terhelhetőség:
12VDC->144W max. összteljesítmény (1 csatorna max. 72 W)
24VDC->288W max. összteljesítmény (1 csatorna max. 144 W)
A terhelés a LED szalag Watt/méter folyóméterével számolandó, a maximális terhelést meghaladó esetben használjunk jelerősítő eszközt, és a modult használjuk csupán feszültség kimeneti eszköznek.

IN/Out:
A modul paramétereinél beállíthatjuk, hogy a 4 csatorna milyen elosztásban kerül alkalmazásra
(pl: 0 kimenet 4 bemenet, 1 kimenet 3 bemenet, 2 kimenet 2 bemenet, 3 kimenet 1 bemenet, 4 kimenet 0 bemenet), tehát összesen 4 csatornával gazdálkodhatunk tetszőleges felállásban.
A kimenetek a tápellátástól függően analóg szabályozható csatornákként jelennek meg, így DC szabályzást Pl.: egyszínű LED szalagot is tudunk velük vezérelni, az analóg jelkimeneti funkción felül.

Telepítés alatt, amikor a modulokat már beépítettük, de még nincs átadva a rendszer (gyakori az áramkimaradás) mire érdemes figyelni?
Ne hagyjuk a Home Center-t felügyelet nélkül (szünetmentesítsük a megtáplálást, vagy kapcsoljuk ki).
Ha fűtésvezérlés, medencetechnika, egyéb gépészeti rendszerelemek, öntözőrendszer és egyéb alrendszerek vezérlésére is nyújtunk megoldást, akkor a vezérlő modulok paraméterezésénél győződjünk meg a jelenlegi beállításról – milyen állapotba kapcsol a relé modul áramszünet utáni indulásnál, itt célszerű a kikapcsolt állapotot választani, hogy ne kapjanak vezérlést az eszközök ilyen esetben.

Tipikus hibák és megoldások:


Mit tegyek, ha nem világít a 3 állapotjelző LED a Home Center jobb oldalán?
Ha egyik LED sem világít ellenőrizzük, hogy csatlakoztatva van –e a Home Centerhez a hálózati tápegység, illetve az be van –e dugva a konnektorba.
A normál működés, ha jobbról balra az első 3 db LED folyamatosan kéken világít.
Abban az esetben, ha csak az első vagy első két LED világít, ellenőrizzük a Router és a Home Center közötti LANkábel csatlakozását, illetve a hálózati beállításokat. Ha ezeket rendben találtuk, akkor indítsuk újra a Home Centert.


Mit tegyek, ha nem tudom párosítani a Z-wave-es eszközt?
Ha a megvásárolt eszközt nem tudja a leírásban foglaltak szerint párosítani a Z-wave-es központi egységhez, akkor először győződjön meg, hogy az eszköz tápellátása biztosított. Ha ezután sem párosítható az eszköz, reset-elje a leírásban foglaltak szerint, majd kísérelje meg újra a párosítási folyamatot. Ha így sem járt sikerrel, vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.

Mit tegyek, ha sok Z-wave-es eszköz nem kommunikál, és a központi egység felületén a „Devices” menüben az alábbi látható?
Ez esetben először ellenőrizzük, a „Z-Wave”-es eszközök hálózati megtáplálását (kismegszakító fel van –e kapcsolva).
Ha fel van kapcsolva, akkor kattintsunk a képen látható eszközön megjelent nagy szürke „X”-re (ezzel megkíséreljük a kommunikációt).
Ellenőrizzük, a Home Center-en az antennát.
Ha fent említett megoldások ellenére egyes „Z-Wave”-es eszközöknél nincs megoldás, akkor vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.

„Out of memory” hibaüzenetet kapok
A központ memóriája megtelt, így visszaállítja az adott scene „max. runing instances”-ét. Vélhetően ez programozási hibára utal. A triggerelés/scene indítás/feltételek nem lettek körültekintően megadva.

Teendők:
1. le kell állítani az érintett scene-ket
2. újra kell indítani a központot
3. az egyik érintett scene-t be kell kapcsolni
4. nézni kell a processzor és a memória terheltségét
5. ha nincs semmi rendhagyó, akkor egy másik scene-t is be kell kapcsolni (az előzőt már nem kapcsoljuk ki), és most is figyelni a processzor és a memória terheltségét
6. folytatni kell a műveletet, amíg a hibás scene elő nem kerül