HC-2 vagy HCL fűtésvezérlés Link Device funkció alkalmazásával

 

A fűtés vezérlés megvalósítható központi termosztát megoldásával (1 db termosztát van az épületben), vagy akár helyiségenkénti vezérléssel (minden különálló vezérelt fűtési terület egy-egy termosztáttal rendelkezik).

Példánkban az egyszerűbb, egy fűtési területtel rendelkező megoldást mutatom be.

Először lépjünk be a Fibaro Home Center webszerveres felületére, és a „Z-Wave-es eszköz párosítása” leírásban foglaltak alapján adjuk hozzá a Home Center-hez a szükséges Z-wave-es eszközöket.

Ezután rendezzük el az eszközöket a megfelelő helyiségekbe. Szerkezet fűtés esetén jellemzően fűtési zónánként lesz szükségünk relé kontaktusokra (a példában 1 zóna szerepel), illetve zónánként fali termosztátra ( a példában 1 termosztát szerepel). A kazán, keringtetés és pufferelés függvényében pedig további relé kontaktusokra, amik a víz keringetését indítják. (ezt a funkciót a Linked Device látja el)

Hozzuk létre a Fűtésünket vezérlő zónát, a „Panels”/„Heating” menüponton és válasszuk az „Enter” ikont.

  Ezután hozzuk létre azt a fűtési zónát, ami az egész ház/lakás fűtését kezeli, kattintsunk az „add zone” ikonra.

Ezután rendeljük helyiséghez a panelt, konfiguráljuk a szükséges időszakokat és autómatizált célhőmérsékleteket, majd mentsük el a beállításokat.

Ezt követően szükség van a Hőmérséklet, és a „Heating Panel” értékeit összehasonlító automatizmusra, amely relé modul vagy modulok kapcsolását teszi lehetővé. Fontos megjegyezni, hogy a LUA programos megoldással szemben, itt sem hiszterézis értékeket, sem pedig késleltetéseket nem tudunk alkalmazni, csupán a cél és mért hőmérséklet összehasonlítása alapján tudunk relé kontaktusokat állapotváltozásra kényszeríteni.

„Lined Device” funkció használata:
Válasszuk a „Panels” menüpontot, azon belül a „Linked Devices” menüpontot, azon belül pedig a „Linked Device – Heating” almenüt.


A példában látható, hogy a „Linked Device” abba a „Room”-ba kerül, amelyikhez a „Heating Panel”-t rendeltük, ezt mindig válasszuk ki! Majd a „Main Device” eszköznél kiválasztjuk a Termosztát hőmérőjét, a „Switch 1” eszköznél pedig azt a relé modult vagy modulokat, ami elindítja a fűtés keringetését.

Termosztáton és a telefonos applikáción keresztül is tudjuk a célhőmérsékletet változtatni, ilyenkor a „Heating Panel”-ben íródik felül az érték a beállított időtartamra.

Ehhez az alábbi beállításokat kell alkalmazni:

„Plugins” menüben hozzunk létre az adott fűtési panel és a szoba termosztát közötti összerendelést.
Ezt a folyamatot annyiszor kell megismételni, ahány „Heating Panel”-t alkalmazunk (esetünkben csak egy zóna van).
Ha mindezt létrehoztuk, akkor olyan fűtésvezérlést valósítottunk meg, amely heti programmal rendelkezik, és ezt akár fali vezérlésről akár pedig telefonos applikációról bármikor felülírhatunk.