Okosotthon 6 lépésben

Van egy csomag, amivel megismerheted az okosotthon működését, kaphatsz egy kis betekintést abba, hogyan is könnyíti meg a mindennapokat és még szakértő sem kell hozzá, hiszen te magad tudod telepíteni. Telepítésük nagyon egyszerű, úgymond Plug&Play módon illesztheted lakásodba, használatuk pedig leírás alapján könnyű, nem igényel programozási ismereteket. Ez a csomag a FIBARO Starter Kit – okosotthon kezdőcsomag. Mindössze 6 eszközből áll, de számtalan funkció megvalósítható vele – hidd el, imádni fogod 🙂

A csomag eszközeivel alapfunkciókat tudsz megvalósítani, olyanokat, amelyek a mindennapi életünk része, segítségükkel komoly stressz faktortól szabadíthatod meg magad.

Mire használható ez a 6 eszköz?

FIBARO Home Center Lite a szíve-lelke az egész rendszernek. Bár inkább egy agyhoz tudnám hasonlítani ezt a központi egységet. Agyra pedig minden “élőnek” szüksége van, ugye? Ide futnak össze az információk, innen indulnak a parancsok. Nem csak működtet egy az egység, hanem összegez és listáz energiafogyasztási adatokat és azt, hogy mit jeleztek az érzékelők, volt-e riasztás amíg nem voltunk otthon. Kezelőfelülete esztétikus megjelenésű és könnyen kezelhető. Közel 30-40 eszközt képes kezelni.

FIBARO Door/Window Sensor a nyitásérzékelő. Ajtók, kapuk, ablakok állapotváltozását tudjuk követni vele – nyitva van vagy be van zárva és történik-e ebben változás. Ez az érzékelő biztosítja számunkra, hogy ne maradjon többé véletlenül nyitva ablak, mikor elmegyünk a lakásból, az elfelejtett garázskapu nem marad többé tárva-nyitva egész éjszakára, a nem jól záródó ajtó soha többet nem nyílik ki anélkül, hogy ne tudnánk róla, a totyogó gyermekünk nem fog többet úgy turkálni a fürdőszoba szekrényben, hogy csak percek múlva vesszük észre, biztosítja, hogy ne tudjon kisurrani tinédzser gyermekünk észrevétlenül a bejárati ajtón, vagy pont, hogy megtudjuk, hogy a lurkók hazaérkeztek az iskolából. Széleskörűen minden olyan esetben alkalmazható a nyitásérzékelő, ahol ajtó, ablak, kapu nyílását vagy záródását figyelnénk meg.

FIBARO Flood Sensor a vízérzékelő, ami megszabadíthat minket a víz bármely halmazállapota által okozott fejfájástól. Rizikós, hogy meddig bírják a fagyást a csövek a pincébe? A vízérzékelő fagyásveszélyt is érzékel, nem csak vízet. A mosógép nagyon fura hangot ad ki, de nem akarsz mellette állni 2 órát? A vízérzékelő majd jelzi, ha kifolyt a víz a mosógépből hiba miatt. Meredek a leálló a garázsba és olyan mintha fagyott volna éjszaka? Ez az univerzális eszköz megmutatja, hogy még rendben van és kiállhatsz, vagy jégpályán kell-e kiállnod, vagy most az egyszer menj inkább busszal. Egy apró eszköz hatalmas lehetőségekkel.

FIBARO Smoke Sensor a füstérzékelő, a legfontosabb az otthonod biztonsága érdekében. A szenzor, amely megmentheti lakásod és családod épségét. Minimalista design, elegáns kivitelezés, kiválóan illeszkedik minden lakás enteriörjébe. Nem csak a füstöt és a tüzet érzékeli, hanem a beépített hőmérséklet érzékelő segítségével az intenzív hőemelkedést is jelezni tudja, így kialakulóban lévő veszélyhelyzet is megelőzhető. Mindenkivel megesett már, hogy ott felejtett valamit a tűzön a konyhában, vagy a konyharuha túl közel volt és váratlanul lángra kapott, de az se ritka eset, amikor félbe hagyjuk a vasalást, de a vasaló a ruhán marad, vagy elfelejtjük kihúzni és már a vasalódeszkát égeti a forró vasalótalp.

FIBARO Motion Sensor az univerzális mozgásérzékelő, ami nem csak kinézetre hasonlít egy macska szemére, de érzékenysége is felér vele. A szem, ami mindent kiválóan lát, átlag feletti ébreséget biztosít széles látómezőjével. Nem csak mozgást érzékel, de hőmérsékletet, fényerősséget és apró rezgéseket, vagy elmozdulást is észlel. Hihetetlenül hasznos eszköz, hogy egy szobában történő mozgásokról információt kapjunk. Ha már nyitás érzékelővel adatot kaptunk arról, hogy valaki hazaért, nyomon tudjuk követni útját a házban, ahol mozgást érzékel, arra jár. Vajon a nappaliban nézi-e a tévét gyermekünk, vagy a háziját írja a szobájában? Ha pedig elutaztunk pár napra és nem számítunk mozgásra a lakásban, megnyugtató lehet, hogy valóban nem jelzett az eszköz ezalatt az idő alatt.

FIBARO Wall plug az okoskonnektor, amivel akciót tudunk kiváltani, miután a fent említett érzékelők jelt adtak. Bármely konnektorba dugva felokosíthatjuk a bele dugott eszközt legyen az egy állólámpa vagy egy egyszerű kávéfőző, esetleg egy konyhai rádió. Nem csak felokosít, de a fogyasztást is méri, pillanatnyi képet és kimutatást is kaphatunk az okoskonnektoron átmenő energia mennyiségéről. Gyerekbarát megoldás, hiszen az adott konnektor addig nincs áram alatt, amíg be nem kapcsoljuk az okoskonnektort. Minden kicsi kíváncsi, és valamiért a legnagyobb kíváncsiságot számukra az a kis fura dolog okozza a falon, amibe a szülők eszközöket szoktak dugni. A dugaljba illesztett eszköz nem csak felokosítható ezzel, de folyamatosan nyomonkövethető, így meghibásodásáról azonnal jelzést kapunk.

Csomag tartalma:

Az eszközöket és felhasználási lehetőségeiket figyelembe véve ez a Starter Kit okosotthon csomag egy hasznos és ütős kezdőcsomag az okosotthont még csak ízlelgetők számára.
Érdemes kipróbálni, milyen az élet egy kezdő smart home-ban komolyabb elköteleződés nélkül.