Akiket lehetett azokat otthoni munkavégzésre küldött a munkáltató, de a legtöbb irodában mégis szükség van vagy egy ügyeleti rendszerre, vagy pár kollégára, aki bejár intézni a postát, fogadni a futárokat, megválaszolni a telefonokat, vagy csak egyszerűen helyhez kötött a feladatuk és ez a hely pedig az iroda.

Vírus idején a legfontosabb, hogy ezek a kollégák ne érintsék meg az eszközöket, ne érintkezzenek egymással, illetve egymás után nem érintsék meg a felületeket. Valljuk be, hogy ha nincs járvány, akkor is hasznos lehet, ha kevésbé érintkezünk egymás hátrahagyott baktériumaival vagy vírusaival, vagy csak simán elhagyott bőr darabkáival, esetleg tüsszentés során távozó testnedvekkel.

Összeszedtünk párat a FIBARO okosotthon eszközei közül, amelyek hasznosnak bizonyulnak egy irodai környezetben is.

 

Az érintés nélküli ajtónyitásért – FIBARO Intercom – az intelligens kaputelefon

Manapság kiváló kaputelefonok elérhetőek már a piacon, de ezek sajnos nem tudják ugyanazokat a lehetőségeket nyújtani mint egy okos kaputelefon. A FIBARO Intercom egy multifunkcionális eszköz, amely nem csak kiváló képminőségben képes továbbítani az érkező ember képét, de minden hangot is tökéletes tisztasággal továbbít. FIBARO applikációval bárhonnan válaszolhatunk az érkező csengetésére, csak az okostelefonunk kell hozzá. Hang és videó rögzítésére is alkalmas, így üzenet is hagyható, ha nem válaszolunk. A kollégák pedig amikor megérkeznek irodába, be se kell ütniük a PIN-kódjukat, a telefonjukat érzékelve, máris nyitja az ajtót – meg sem kell érinteni.

 

Az érintés nélküli világosságért – FIBARO relé modul és FIBARO mozgásérzékelő

 


Egy irodán belül nagyobb az esélye, hogy vannak olyan helyek, ahol nincs és nem is megoldható, hogy természetes fény legyen. Ezekre a helyekre belépve már nyúlunk is a villanykapcsoló után, ami így a baktériumok melegágya lesz. Ha a villanykapcsoló mögé FIBARO relé modult építünk, és ezen az ablaktalan helyen FIBARO mozgásérzékelőt is szerelünk fel, akkor amikor belépünk, érzékelni fogja jelenlétünket a rendszer és felkapcsolja nekünk a világítást. Amikor pedig távozunk és már nem érzékeli mozgásunkat, le is kapcsolja helyettünk. Megy ez érintés nélkül is.

 

Érintés nélküli árnyékolás – FIBARO Redőnyvezérlő modul


Tavasz van, változékony az időjárás, hol hétágra süt a nap, hol pedig felhők gyülekeznek. Percről percre változhat a kinti helyzet. Minden pillanatban felállni és elhúzni a reluxát vagy a sötétítőt, behúzni, majd kihúzni pár perc múlva, időigényes és felesleges. Motoros vezérlésű sötétítőre van csak szükségünk és FIBARO Redőnyvezérlő modulra, így akár az asztalunknál ülve is egyetlen kattintásra a telefonunkon a FIBARO applikációban be- vagy kihúzhatjuk a reluxát.

 

Becsuktam az ablakot az irodában mindenhol? – FIBARO Nyitásérzékelő


Kijárási korlátozás idején csak néhány ember jár be az irodába. Így nagy a esélye annak, hogy egyik kolléga kinyitja az ablakot, de elfelejti becsukni, majd távozik. Az utolsó távozó pedig bízva abban, hogy minden ablak csukva van, bezárja az irodát és mikor buszra száll, csak akkor jut eszébe, hogy vajon minden zárva volt-e. Megóvva a kellemetlenségtől, ha FIBARO Nyitásérzékelőt tettünk az iroda ablakaira, az okostelefonján a FIBARO applikációban bárki meg tudja nézni az ablakok állapotát. Ha motorosan nyitható/zárható ablakaink vannak, akkor akár egy gombnyomással meg tudja változtatni az állapotát, ha nyitva maradt. Ha pedig hagyományos ablakaink vannak, akkor is legalább meggyőződhet, hogy minden zárva volt.

 

Érintés nélkül irányíthatom mindezt – FIBARO Swipe


Ugyan az okosotthon rendszer applikációjából minden funkció könnyedén elérhető, de vannak pillanatok, amikor inkább a telefont sem nyomnánk meg. Ilyenkor van lehetőség a rendszerbe illeszthető távirányítókra. A FIBARO több távirányítója is elérhető a portfólióban, de érintés nélkül a FIBARO Swipe használható. Ez egy gesztusirányítási távvezérlő, ami felismeri a kézmozdulatokat, így képes bárki irányítani az iroda eszközeit érintés nélkül.

 

Az érintés nélküli iroda kialakításához csak néhány példát írtunk le itt. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határokat. Valósítsuk meg együtt az érintésmentes okosirodát!