Okos tippek a hosszú hétvégére

Végre itt egy hosszú hétvége, irány egy kis miniszabira! Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogyan óvjuk meg otthonunkat attól, hogy betörők célpontja legyen, illetve hogyan tartsuk az optimális hőmérsékletet.

Ne hagyd kihűlni a lakást!

Persze rendkívül egyszerű lenne, ha szimplán lekapcsolnánk a fűtést, 4 napig nem dolgoznak a radiátorok – így spórolunk a legtöbbet… gondolhatnánk, de nem így van. Sokkal több energiaráfordítás utána a teljesen lehűlt lakást újra befűteni. Állítsd a termosztátot legalább 18 fokra, és ne engedd lehűlni teljesen a falakat.

Még így is milyen kelletlen lesz hazaérkezni a 18 fokos lakásba, amikor talán amúgy is ki leszel kicsit hűlve és másra sem vágysz, mint egy forró fürdőre…, de még a meleg vízre is várni kell. Ilyenkor a rövid percek igencsak hosszúnak tűnnek.

A FIBARO okos otthon rendszer erre könnyű megoldást nyújt, hiszen be tudod programozni az okos termosztátod, hogy 3 nap múlva, az érkezésed előtt 3 órával kezdjen el felfűteni 23 fokra. Na de mi történik, ha összeveszel kedvenc anyósoddal és hamarabb érkeztek haza? Szerencsére erre megoldás a távoli vezérlés: mobiltelefonodról beállíthatod, hogy a termosztát kapcsoljon be még a hazaérkezésed előtt.

Jelenlét szimuláció

A másik nagy problémát az szokta okozni, hogy semmiképp ne a mi lakásunk váljon a betörők célpontjává. Napokig semmi mozgás, fények? Sajnos ezt kiszúrhatják a szemfüles besurranók. A FIBARO okos otthon rendszerrel, egy egyszerű “jelenlét szimulációs” program beállításával megelőzhető, hogy pont a mi otthonunk legyen a célpont. Állítsd be, hogy este a lámpák felkapcsolódjanak, majd lekapcsolódjanak az egyes helyiségekben, sőt a kinti, bejárati ajtó fölötti világítás is felkapcsolódhat – ez várhatóan kintről is látható.

Ha lakásban laksz, akkor könnyedén imitálhatsz egy házőrzőt. Ha valaki túl sokáig időzik a bejárati ajtó előtt, kapcsolódjon be hangszórón egy kutyaugatás. A tapasztalatok alapján leginkább egy élő házőrző riasztja el a betörőket. Ha vannak redőnyeid, akkor állítsd be a redőnymozgásokat, este persze húzódjon le a redőny, reggel pedig fel. Így folyamatos mozgást láthatnak az esetleges megfigyelők.