Mit tudsz kihozni 10 eszközből? – 1. rész

Ha „régi motoros” olvasónk vagy sokat hallottál már különböző funkciókról, amelyeket a FIBARO okos otthon nyújt. Ilyen például az éjszakai fény, a jelenlét szimuláció, a kellemes ébredés etc.

De sosem tisztáztuk igazán, hogy mennyi az annyi. Tehát hány eszközre van szükség egy adott funkcióhoz? Vagy másképp, hány funkciót tudsz kihozni 10 eszközből?

Ebben a részben a fényvezérlés lesz a téma, annak megyünk utána, mit is lehet kezdeni 10 eszközzel. A lista hosszabb, mint gondolnád

Előljáróban, a 10db eszköz az alábbiakból áll össze:

1. funkció: fogadó fény | 4 eszköz

A fogadó fény az egyik leghasznosabb funkciója egy okos otthonnak. Képzeld el, hogy egy nehéz nap után nem egy üres és sötét lakásba érkezel, hanem, amint kikapcsolod a riasztót felgyúlnak a fények az előszobában és a nappaliban. Illetve egyidejűleg kellemes zene indul el.

Ehhez nincs másra szükséged csak 2db FIBARO Dimmer 2-re (a világításvezérléshez), 1db FIBARO Universal Binary Sensorra (leveszi a jelet a riasztóból, hogy itthon vagy), és 1db FIBARO Wall Plugra (bekapcsolja a multimedia berendezésed).

2. funkció: éjszakai fény | +2 eszköz

Örök kedvenc a funkciók közül az éjszakai fény. Nem lesz többé gondod arra, hogy a sötétben kibotorkálj este a fürdőbe, vagy hogy a hatalmas fényárra felébredj. A fogadó fényhez használt FIBARO Dimmer 2 modulokat itt is bevetheted, ha mondjuk egy kisebb lakásod van. Ha hozzádobsz még 1db FIBARO Dimmer 2 modult a fürdőbe és 1db FIBARO Motion Sensort a közlekedőbe (érzékeli, hogy felkeltél), akkor már kész is az éjszakai fény jeleneted.

3. funkció: kényelmes távozás | +4 eszköz

Helyezz el néhány FIBARO Wall Plugot a lakás különböző részein, például a vasalóhoz, hajsütővashoz, kávéfőzőhöz, multimedia berendezésedhez, hogy amikor elmész, csak be kelljen riasztanod és biztos lehetsz benne, hogy semmi nem marad áram alatt, aminek nem kell. Lépj ki a lakásból gond nélkül.

Továbbá a FIBARO Wall Plugokkal olyan egyéb fényforrásokat is bevonhatsz világításvezérlés alapú jeleneteidbe, mint például álló lámpák és asztali lámpák, a lehető legegyszerűbb módon.

Bónusz funkció: jelenlét szimuláció

Mindenki jobban tud pihenni nyaralás alatt, ha tudja, hogy otthon minden rendben. A jelenlét szimuláció pont ezt a nyugalmat biztosítja számodra. Ha néhány kulcsablaknál hagyod, hogy kiszűrődhessen fény, akkor a FIBARO rendszer előre megadott paraméterek szerint kapcsolgatja a világításod, mintha otthon lennél esténként.

És mi a legjobb az egészben? Nem is kell hozzá külön modul, mert nyugodtan használhatod azokat, amelyeket már a fogadó és éjszakai fényeidhez beépítettél.

Megjegyzés: a fenti lehetőségek egy átlagos, kisebb méretű lakásra értendők, de a számok az otthon méretétől és az igényektől függően eltérhetnek. Ezért mindig ajánljuk a személyes konzultáció igénybevételét.