Milyen részekből épül fel egy okosotthon rendszer – vezérlőmodulok

Milyen részekből épül fel egy okosotthon rendszer?

A rendszer különböző érzékelőkből (mozgás, nyitás, hőmérséklet, fény, füst, szén-monoxid, nedvesség, fagy, rezgés), valamint speciális vezérlő modulokból és kiegészítőkből épül fel, melyeket a központi vezérlő egység fog össze, felügyel és irányít.

A központi egység, tehát, a komplett „élő otthon” rendszer központi agyaként funkcionál. A Z-Wave hálózaton keresztül ide érkeznek be az egyes érzékelőkről és rendszerelemekről az információk, itt kerülnek feldolgozásra, majd innen továbbítódnak a végrehajtandó parancsok az egyes vezérlő modulok felé. A komplett rendszer igényeinknek megfelelő programozása szintén a vezérlő egységen történik. A távoli ellenőrzés és vezérlés ingyenes mobilalkalmazáson és online webes felületen keresztül válik lehetővé.

Vezérlőmodulok

A vezérlő modulok fontos pontjai egy okosotthon rendszernek, hiszen azzal, hogy érzékel a szenzor és az adatot továbbítja a központi vezérlő egységnek, azzal még nem történik akció vagy beavatkozás, még nincs végrehajtás. Ahhoz, hogy az intelligens otthon funkcióiba épített akciókat automatikusan elvégezze a rendszer, vezérlőmodulok beépítésére van szükség, amelyek elvégzik vagy végrehajtatják a feladatot. Ezek a modulok azt is lehetővé teszik, hogy távolról vezérlejük az adott eszközt legyen az akár egy világítási kör vagy csak egy bedugott hajvasaló.

A FIBARO rendszerben 5 fajta vezérlőmodullal számolhatunk jelenleg, amelyek számtalan felhasználási lehetőséget biztosítanak.

Ez a 4 modul kinézetben hasonlít egymásra, egy kis fekete pogácsa, amelynek van egy antennája a vezeték nélküli kommunikációhoz. 1 modul azonban különbözik az előzőektől.

Hamarosan végignézzük, melyik modullal milyen funkciót tudunk létrehozni, hány darab modulból mit lehet kihozni. Természetesen ezek csak ötletek és lehetséges megoldások, mert ahány ház megannyi okosotthon megoldás jellemző erre a szolgáltatásra is. Vagyis elkerülhetetlen egy igényfelmérés annak érdekében, hogy saját otthonunk tulajdonságainak megfelelően legyen kialakítva egy-egy funkció.