Hogyan védd otthonod az ünnepek alatt is?

Mindenkinek ismerős Kevin McCallister története. A hős kisfiú, aki megvédte otthonát a csúnya betörőktől, minden karácsony elmaradhatatlan klasszikusa.

Ha viszont mégsem szeretnéd otthon hagyni a gyereket egyedül (még véletlenül sem), lássuk mit tehetsz, hogy otthonod védve legyen a kellemetlen betolakodóktól!

Jelenlét szimuláció

A FIBARO okos otthon rendszer közkedvelt biztonsági funkciója, a jelenlét szimuláció, az ünnepek alatti távollétben lehet a legjobb barátod. A dolog lényege, hogy a házad úgy tesz, mintha otthon lenne valaki, akkor is, amikor nem. Ezt fény- és redőnyvezérléssel érheted el a legkönnyebben.

Redőnyeid a szokásos heti menet helyett, beállíthatók, hogy napközben és este különböző időpontokban mozogjanak, mintha lenne otthon valaki, aki húzogatja őket.

Egy FIBARO Dimmer modullal könnyen megoldhatod, hogy fényeid sötétedés után (majdnem) véletlenszerűen kapcsolódjanak fel és le. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni. Hiszen nincs senkinél felkapcsolva egész nap a lámpa.

Ez a rendszerben valahogy így néz ki >>

Nem kell megijedni, a telepítéshez a felprogramozás is hozzátartozik a FIBARO rendszernél, neked nem kell informatikusnak lenned, csak oszd meg velünk igényeid.

Karácsonyi dekoráció

Karácsonyi dekorációd érdemes ugyanezen az elven beszabályozni. Ha kívülről is látszik a karácsonyfád adhatsz neki ütemtervet, hogy akkor világítson, amikor a jelenlét szimuláció szerint „van otthon valaki”. Ezt egy FIBARO Wall Pluggal tudod szabályozni.

A külső fények pedig szolgálhatnak megfélemlítésként. A megfelelő helyen elhelyezett FIBARO Motion Sensorral, a külső fények azonnal bekapcsolnak, amint valaki közelít az otthonod felé.

Ha mégis bekövetkezik a baj…

Persze minden esetben ajánljuk, hogy a FIBARO okos otthon rendszered legyen kiegészítve egy megfelelő biztonságtechnikai rendszerrel.

Ha a riasztó bejelez, akkor az egész okos otthon rendszer működésbe lép. Elkezdenek a redőnyök fel-le menni, a fények villogni, a karácsonyi fények mindenféle színben cikázni, a Hi-Fi bömbölni, jelezvén, hogy valóban idegen jár a házban.

Hiszen hányszor történt már meg velünk, hogy ünnepek alatt beindult a szomszéd riasztója, de mi inkább csak magunkban morogtunk, hogy már megint biztos elfelejtette a kódját…