5 okos tipp füstriasztás esetén

 Megszólal a füstriasztó… Mindenki rémálma. Vajon mi történt? Elromlott a rendszer? Áramkimaradás van? Valóban tűz van valahol? Mit tegyek?

A FIBARO okos otthon helyettünk is cselekszik a pánikhelyzetben. Nyugodt, higgadt fejjel kevesen tudnak gondolkodni vészhelyzetben. Az okos otthon megteszi helyetted – persze akkor, ha felkészíted rá és beprogramozod előre. A lehetőségek tárháza végtelen, a saját és családtagjaid igényeihez igazíthatod a reakciót.

FIBARO Smoke Sensor – több mint füstérzékelő

A FIBARO Smoke Sensor füst- és hőérzékelő

1.) Egyrészt minek megvárni a füstöt? Állítsd be úgy a rendszert, hogy már 54 fok esetén jelezzen, lehet, hogy még füst sincs, de már előre érzékelhető a veszély, így akár teljesen megelőzhetjük a katasztrófát.

2.) Ha mégis bekövetkezett a füst, az érzékelő persze jelezze azonnal hanghatással, minél több helyiségben, az otthonod akár összes hangszóróján, sőt a riasztórendszered kültéri hangszóróján is.

Na de mi a helyzet, hogy ha hallássérült is van a családban?

3.) Állítsd be úgy a rendszert, hogy füst észlelése esetén a lámpák fényjelzést adjanak le, akár villogjanak, akár a színüket változtassák SOS ütemre.

Ez persze csak a házban lévő családtagok értesítésére elegendő, na de mit tehetünk még a ház tárgyi értékeinek megóvása érdekében?

4.) A helyszíni fény és hangjelzésen kívül a rendszer küldjön üzenetet egy vagy akár több családtag telefonjára, értesítse a megadott személyeket a vészhelyzetről.

5.) Helyszíni kamerák azonnal kapcsoljanak be és közvetítsék a képet, így a mobiltelefonunkon vagy számítógépünkön távolról is láthatjuk, és felmérhetjük a helyzet súlyosságát. Persze innentől kezdve mi magunk is küldhetünk távolról parancsokat az okos házunknak.

És mindenek előtt – ha valóban szükséges, és nem téves riasztásról van szó – értesítsük a tűzoltóságot.