Okos város – Amszterdam

Mi az „okos város”? Tettük már fel mi is ezt a kérdést. A válasz egyszerű! Az „okos városban” olyan aktuális információkat vegyítenek a modern technológiával, ami az életminőséget emeli magasabb szintre, csökkenti a károsanyag-kibocsájtást és csökkenti a felhasznált energiát. Számtalan módja van annak, hogy egy várost milyen módon lehet modernizálni, hatékonyabbá tenni. A témában az első cikkünk Hollandia fővárosáról, Amszterdamról szól!

Amszterdam a Holland Királyság fővárosa. Több, mint 800 ezer lakosa van, és híres arról, hogy élen jár az újítások terén. Egy nagy közös cél által vezérelve a város összeállt a legnagyobb vállaltokkal, a kormánnyal és természetesen a lakosokkal, hogy zöldebbé, élhetőbbé, „okosabbá” varázsolják a fővárost. A siker nem volt egyértelmű, de mégis sikerre vitték a kezdeményezést.

A projektek nagy része az elmúlt évek termése, és segítette a fővárost élhetőbbé tenni. Ha épp a ’Climate Street’-en (Klíma utca) jár, akkor a naprakész technikákat már ön is megcsodálhatja. A szemetet elektromos kukásautó szedi, a busz- és villamosmegállók, reklámtáblák és a világítások kizárólag napenergiával működnek, több ezer háztartás és üzletház teteje lett leszigetelve, így csökkentve a kiadásokat. A hatékonyságot látva az újító szellem szinte futótűzként terjed el a város többi részére.

Köztudott, hogy Amszterdam csatornahálózata nagyon kiterjedt. A vízi közlekedés mindennapi, és vannak családok is, akik hajókon élnek. A magas károsanyag-kibocsátás miatt a csatornák közvetlen közelében elektromos töltőállomásokat helyeztek el, amikre a hajók csatlakozni tudnak, és fel tudják tölteni az akkumulátorukat. Ez a megoldás felváltotta a dízel aggregátorok használatát, így a károsanyag-kibocsájtás radikálisan csökkent.

Több ezer háztartás lett automatikus kapcsoló és fényerőszabályzott, szuper alacsony fogyasztású LED világítással ellátva. Ezek mobiltelefonokhoz kapcsolódnak, így ellátva a tulajdonost aktuális fogyasztási adatokkal. Több milliárd eurót fektettek az újításokba az elmúlt 8 év alatt, de mint minden okos befektetés, ez is a befektetés többszörösét fogja megtakarítani a városban az elkövetkezendő évtizedek alatt.

Írjon nekünk, ha érdekli, hogy mennyire hatékonyan tud ön is energiát megtakarítani, ha az otthonát akár már csak egy kicsit is automatizálja!