3 tévhit az okosotthonokról

Manapság már senki nem csodálkozik rá egy elektromos redőnyre, vagy egy automatizált légkondicionálóra és egy komolyabb felügyeleti rendszerbe kötött riasztó / behatolásjelző sem számít újdonságnak – mind olyan rendszer vagy eszköz, ami egy ma épült otthonnak alapfeltétele. A lengyelek még tovább mentek egy lépéssel és okosotthon rendszerbe foglalták az automatizált folyamatokat, jelenetfibaro-okosotthoneket. Bár az okosotthonok egyre elterjedtebbek, még mindig számtalan félreértés és mítosz lengi körbe az okosotthon automatizáció témakörét. Ezért döntöttünk amellett, hogy a dobogós helyet elfoglaló félreértéseket és mítoszokat most megtörjük, leleplezzük. Most 3 ilyen félreértést veszünk górcső alá.

1. Tévhit: az okosotthon egy vagyonba kerül

Néhányan úgy gondolják, hogy egy okosotthon rendszernek egy vagyonba kell kerülnie, és ilyenkor általában a vezetékes rendszerrel találták szembe magukat. Ugyanis, amikor egy rendszer árát vesszük figyelembe, akkor nem csak az eszközök árát vesszük bele, hanem számolni kell a vezetékezés árával is, ami még munkadíjjal is párosul, a rendszer installálása és konfigurálása pedig ezt még tetőzi.
A FIBARO rendszer nagy előnye a többi rendszerrel szemben, hogy bármelyik lakásba beleilleszthető, nem függ a vezetékektől a lakásban. Ez a rendkívüli előnye, hogy a rendszert úgy tervezték, hogy meglévő lakásba, meglévő infrastruktúrával lehessen telepíteni.
FIBARO okosotthon rendszer telepítése során ugyan képzett, szakértő telepítőre van szükség, de a telepítés egyszerűsége komoly összegeket spórol meg számunkra. Eszközök csatlakoztatása aljzatokba, vagy a kapcsolók és aljzatok mögötti dobozokba csak néhány percig tart. Az akkumulátorral, elemmel működő okos eszközöt telepítése pedig még ennél is gyorsabb.

Mi több, a FIBARO rendszer elemeit, könnyen lehet csatlakoztatni olyan „otthon automatizációs” eszközökhöz, amikkel már rendelkezünk. Ez ad arra lehetőséget, hogy minden okos eszközünket kényelmesen, egy rendszerbe illesztve tudjuk használni ez optimalizálva a költségeket és távirányítókat. vegyük példának a FIBARO roller shutter-t. Ha a FIBARO roller shuttert beépítjük egy hagyományos motoros redőny rendszerébe, kedvezőbb megoldást kapunk, mint amennyibe egy mai távirányítós árnyékoló telepítése kerülne.

FIBARO megoldása moduláris elemekből áll, ez az adottság lehetőséget biztosít a jövőbeni bővítésre. Semmi és senki nem fog téged megakadályozni abban, hogy először egy kisebb és relatíve egyszerű rendszerrel kezdj, majd később bővítsd a palettát további eszközökkel. Az egyetlen dolog, amiben viszont döntened kell mielőtt belevágsz, hogy melyik technológiát választod az okosotthonod alapjának: Apple HomeKit-et vagy Z-wave-et. Az Apple Homekit agya valamely Apple termék (Apple Tv vagy iPad tud HUB-ként működni), míg a Z-wave technológiájú rendszer agya a Home Center, ez a központi egység működik HUB-ként.

2.Tévhit: az okosotthon eszközök telepítése nagyon bonyolult feladat

Okosotthon rendszer telepítés említésekor 2 részre kell osztanunk. Az első maga az összeszerelés, a megfelelő helyekre elhelyezni az eszközöket, a másik pedig a rendszer konfigurálása.
Az elemes eszközöket a helyükre illeszteni nem nehéz feladat. A FIBARO rendszer egyes elemei még csak eszközt sem igényelnek telepítésükkor: könnyedén rögzíthető egy kétoldalú ragasztószalag segítségével falra, plafonra vagy akár a bútorokra. Néhány eszköz pedig még csak rögzítést sem igényel, mint például a vízérzékelő (Flood Sensor). Csak egyszerűen a megfelelő helyre kell letennünk.

A Wall Plug egy okosdugalj, amit áram vezérel. Telepítése pedig csak annyi, hogy valamely konnektorba bedugjuk.
Néhány eszközt a kapcsolók és a konnektorok mögötti kötődobozokba kell illeszteni. Természetesen ezeknek a telepítése is egyszerű, ugyanakkor a legfontosabb a biztonság, ezért érdemes képzett FIBARO telepítővel elvégeztetni ezt a bekötést. Mégis csak 230V-os áramkörbe kötjük ezeket az eszközöket.

A konfigurációs rész egy felhasználóbarát felületben történik számítógépről, laptopról. Ez alapján a beállításokat elvégezni elméletileg és gyakorlatilag is egyszerű feladat, de mégis megéri tapasztalt telepítőre bízni ezt a feladatot. Tucatnyi, sőt több száz felprogramozott jelenettel a FIBARO telepítő képes teljesen személyre/családra szabni az okosotthon rendszert, akár egyedi okosotthon jelenetekkel megfűszerezni.

Egy szakértő okosotthon telepítő segítsége már a vásárláskor is felbecsülhetetlen. Amikor azt a lakást, házat, ingatlant vizsgálod, ahova szeretnél okosotthon rendszert telepíteni, egy tapasztalt szakértő olyan ötleteket tud javasolni, amelyekre nem is gondoltál korábban, vagy akár az okosotthon elképzelésedhez tudja optimálisan igazítani az eszköz szükségletet, ezzel is csökkentve a felmerülő költségeket. FIBARO rendszert telepítő szakember jól ismeri azokat az eszközöket is, amelyekkel a FIBARO eszközök gond nélkül együtt tudnak működni, így ebben is tud tanácsot adni.
Nagy terek vagy kiterjedt üzleti projekt esetén mindenképpen vegyük hasznát egy tapasztalt okosotthon szakértőnek, fontos nézőpontokat vehet figyelembe és ismeri az eszközökben rejlő lehetőségek teljes tárházát.

3. Tévhit: az okosotthon rendszert nehéz karbantartani

Az okosotthon rendszereket arra találták ki, hogy segítsen a felhasználó életén. Egy jól konfigurált rendszer évekig megfelelően kiszolgálhatja a lakók igényeit. A rendszer csak annyi karbantartást igényel, hogy bizonyos időközönként elemet kell cserélni azokban az eszközökben, amelyek nem az elektromoshálózatra vannak csatlakoztatva.

Az elemek akár 2 évig is kibírják egyes eszközökben, de nem kell emlékeznünk még arra sem, hogy mikor kell cserélni. Ugyanis a rendszer figyelmezteti a felhasználóját arról, hogy alacsony az elemek energia szintje, így cserére szorulnak. Az elem csere is csak pár percet vesz igénybe. Ennyire egyszerű a FIBARO okosotthon rendszer karbantartása.

Az első beállítás után egy vagy két hónap eIteltével javasolt felülvizsgálni a rendszert és a működését. Egy szakértő évek alatt sok hibával vagy optimalizálási lehetőséggel találkozott már, így azonnal felismeri, ha valami nem megfelelően működik a rendszerben, vagy még javítani lehetne rajta. Ilyenkor nem kell újra időpontot egyeztetni a szakértővel, hanem akár távol hozzáféréssel is ellenőrizni tudja rendszerünket egy FIBARO Installer nevű app segítségével, amit kifejezetten telepítők számára találtak ki.

Hamarosan még 3 mítoszt és tévhitet fogunk romokba dönteni az okosotthonokról! Le ne maradj róla!