Ugyan otthon töltjük legtöbben napjainkat a vírus helyzet miatt, nem szabad, hogy felboruljon a napi rutinunk. Időt spórolunk meg azzal, hogy nem kell a gyerekeket óvodába, iskolába vinni, hogy nem kell átbumlizni a városon a munkahelyünkre, vagy nem kell tömegközlekedéssel töltenünk hosszú perceket, akár órákat. Szabadabbak vagyunk, de mégis korlátozottabbak. Elveszíthetjük idő érzékünket, nem biztos, hogy tudjuk milyen nap van ma, vagy hogy egyáltalán hétköznap vagy hétvége van. Ha rendszert tudunk hozni napjainkba, és tudjuk követni az új napi rutinunkat, akkor könnyebben vészeljük át ezt az időszakot. Mindehhez okosotthonunk is segítségünkre lesz.
Bemutatjuk egy minta hétköznapi napirenden!

7.00 – 8.00 – Ébredés
Ekkor okosotthonunkban felhúzodnak fokozatosan a redőnyök (FIBARO Redőnyvezérlő), lefő az első adag kávé, 7.10-kor megszólal egy kellemes ébresztő dallam. 7.30-ra már mindenki a reggeliző asztalnál tud lenni, így 8.00-kor léphetünk is tovább a következő napirendi pontra.

8.00 – 10.00 – Munka / tanulás
Mindenkinek a saját feladata jut. Home office-on lévő szülők dolgoznak, az iskolások pedig online tanulnak. Ilyenkor nincs szükség a tv-re, xboxra, vagy felesleges figyelemelterelő eszközökre, mindezeket kikapcsolhatjuk az áramellátásból okoskonnektorral (FIBARO Wall Plug) vagy a konnektorba épített relé modulokkal (FIBARO Relay switch).

10.00 -12.00 – Ebéd készítés, kreatív idő
A családból mindenki tud segíteni az ebéd elkészítésében. Egy kellemes aláfestő zene mellett (Intelligens zene FIBARO-val) a család együtt sürög-forog a konyhában. A kisebb gyerekek az asztalnál színezhetnek, gyurmázhatnak.

12.00 – 13.00 – Ebéd idő
Amíg összeül a család ebédelni, addig a gyerekek szobáját ki lehet szellőztetni. Vajon ki van-e nyitva az ablak? Kinyitottuk már? Könnyen ellenőrizheted a FIBARO nyitásérzékelővel.

 

13.00-13.30 – Délutáni szieszta
Ebéd után ki lehet ülni a napsütésbe a teraszra vagy a kertbe és ott egy kicsit napozni. A gyerekek futkározhatnak a kertben, míg a szülők egy kávét elkortyolhatnak, mielőtt újra munka jön. A kertben időt töltve fontos, hogy otthonunk biztonságban legyen, így a bejárati ajtót figyelemmel kísérhetjük nyitás érzékelővel és FIBARO mozgásérzékelővel is.

13.30 – 16.30 – Munka/tanulás
Következik a feladatok elvégzése ismét. Fontos, hogy a home office során is megfelelően figyelmet fordítsunk munkánkra, az otthoni tanulás során pedig a gyerekek is koncentrálva, odafigyelve tudjanak minél több ismeretet szerezni, vagy zavartalanul tudják megcsinálni házi feladatukat.

16.30 – 18.00 – Szabadidő
Itt már visszakapcsolhatjuk a xboxot, a tvket, tölthetünk időt a kertben. Vacsora idő közeledtével pedig feltehetjük főni vagy elkezdhetjük sütni a vacsorát. A FIBARO Füstérzékelő pedig biztosítja számunkra azt a szabadságot, hogy közben időt tudjunk tölteni családunkkal.

18.00 – 19.00 – Vacsora idő

19.00 – 20.30 – Családi időtöltés
Jöhet egy közös mozizás? Miért is ne! Egy családi filmezésnél nincs is jobb esti időtöltés. Egyetlen gombnyomás (FIBARO Okosgomb) és indul is a mozizás (FIBARO Házimozi okos funkció).
20.30 -tól készülődik a család nyugovóra térni. Majd végül 22.00-kor otthonunk éjszakai módra kapcsol jó éjszakát kívánva.

Otthon maradva napjaink közel ugyanúgy telnek. Mégis jó, ha van egy váz, amit követünk. Kicsit még is izgalmasabbá, változatosabbá tehetjük, ha néhány pontot máshogy végzünk egy-egy napon, például a vacsorához együtt grillezünk a kertben, vagy a családi időtöltéshez mozizás helyett egy jó társasjáték kerül terítékre. Ami biztos, okosotthonunk mindezekben is segítségünkre lesz! Élvezzük az együtt töltött napokat!