Okos otthon szerepe és az Y generáció

Egyre gyakrabban találkozunk az IoT, azaz Internet of Things – dolgok internete – kifejezéssel, hiszen egyre több cég foglalkozik ilyen termékek, technológiák fejlesztésével. Az IoT forradalma ma már minden generációt érint, és az egyik legkényelmesebb terület ezek közül, az okosotthon. A FIBARO szakemberei számára különösen fontos a különböző korosztályok igénye, hiszen ezek az igények a tájékozódás mértékével és a tapasztalatokkal együtt változnak. Teljesen biztosak azonban abban, hogy az IoT rendszerek a jövőben mindenki számára tartogatnak kényelmes meglepetéseket, csupán az igények változnak.

A FIBARO négy különböző életkori kategóriát különböztet meg attól függően, hogy milyen igények és szükségletek társulnak ezekhez a csoportokhoz.

A legfiatalabb, az ifjú és az Y generáció

Ők azok a fiatalok és gyerekek, akik minden probléma nélkül képesek egyszerű elektronikus eszközöket és képernyővel rendelkező technikai kütyüket használni. Sokkal hamarabb és gyorsabban tanulják meg kezelni ezeket, mint az idősebb generáció. Azonban annak érdekében, hogy a gyermekek is élvezhessék az intelligens otthon minden előnyét, fontos, hogy az eszközök intuitív módon kommunikáljanak egymással és kiegészítsék egymást. Amikor vezeték nélküli hangszórót, vagy más zenelejátszót vásárolunk, a lehető legegyszerűbb módon szeretnénk integrálni a legnépszerűbb zene-szolgáltatásokkal, mint például a Spotify-al. Ugyanúgy, ahogy a TV-t vagy más eszközt. A fiatal generáció számára az integrálhatóság és az egyszerű használat a legfontosabb.

Alapvetőnek tűnik a TV készülékekbe integrált VoD szolgáltatás, de sajnos sok szolgáltatás és eszköz még mindig nem integrálható egymással, így a legfiatalabbak számára ez csalódást okozhat. A kulcs itt az egyszerűségben rejlik – ha valaki egy új okos TV-t vásárol, teljesen természetes, hogy olyan applikációkkal együtt vásárolja, ami lehetővé teszi a tartalmak egyszerű használatát. Amikor a mostani gyerekek felnőnek, ezek az integrációk már olyan szinten lesznek, hogy el sem tudják majd képzelni az életüket enélkül. A mi jelenlegi problémáink a jövő nemzedéke számára teljesen nyilvánvaló lesz.

Ne feledjük, hogy a mostani gyerekek olyan környezetben nőnek fel, amelyben a többfunkciós, multi-tasking eszközök tömkelege kap helyet. Egyszerre számos alkalmazás támogatott a különböző eszközökön, így az integrációtól és a teljesítménytől való elvárásaik sokkal magasabbak.

A gyerekek és az Y generáció a technológiai áttörés generációi. Egy olyan korosztályt hoznak létre, amely úgy nő fel, hogy együtt fejlődött az internet adta lehetőségekkel. Ez a csoport tipikusan az, amelyik megérti az eszközök és a rendszerek közötti integráció korlátait. Ismerik a technológia fejlődésének történetét és megértik, hogyan működnek a különböző gyártók a szétszórt környezetben. Számukra a működés hatékonysága és stabilitása a legfontosabb. A fiatal generáció saját véleményére hagyatkozik amikor okos otthon rendszert választ, mert úgy vélik, komplex információkat is képesek önállóan keresni és elemezni.