5 várható trend a CES 2018-on

A tech világ nagyjai minden évben összegyűlnek a Consumer Electronics Show-n, ahol bemutatják az idei évre várható nagy fogyasztói elektronikai trendeket. Az itt megjelenő eszközökről, innovációkról persze már jóval előtte elkezdődik a spekuláció, amelyek általában nincsenek elrugaszkodva a valóságtól.

Nézzük tehát, mikre lehet számítani!

1. Google Home vs. Amazon Alexa, ki nyeri a versenyt?

A tavalyi évben még kuriózumnak számított, ha az IoT eszközöket csatlakoztatni lehetett olyan hangvezérlőkhöz, mint az Amazon Alexa vagy a Google Home.

Idén viszont ez már nem újdonság. Ha az eszközöd nem képes erre, akkor ne reménykedj túl sok jóban. Mi több, a két hangvezérlő óriás között tulajdonképp még verseny sem alakult ki, hogy melyiket lehet a legtöbb okos otthon eszközhöz csatlakozni. A gyártók maguktól tudják, hogy csak úgy maradhatnak az élvonalban, ha az Amazon Alexával és a Google Home-mal is kompatibilisek.

Csakúgy, mint a FIBARO okos otthon rendszer, amely már Alexára régóta hallgat és rövidesen a Google Home is teljes értékű tagja lehet az okos otthonodnak.

2. Okosodó a szépségipar

Nem csak a háztartásbeli eszközök okosításán pörög a világ. A következő években, a szépségiparban is nagy előrelépésre lehet számítani technológiai téren.

Mennyire jó lenne, ha az okos tükrünk nem csak azt mondaná meg, hogy mennyi az idő, vagy hány e-mailünk jött, hanem azt is milyen hajviselet állna nekünk a legjobban. Az ipar nagyjai most pont erre próbálnak rámenni. Bőrápolás terén már több nagyhal is kiadott app-okat, amelyek felmérik bőröd állapotát és úgy ajánlanak különböző termékeket, például a Sephora és a Meitu.

Látszik, hogy ez a piac még gyerekcipőben jár, egyelőre nincs olyan app vagy okos tükör, amely általánosan adna szépségápolási tippeket és nem az adott márka termékeit próbálná rád tukmálni.

3. Vezeték nélküli töltés

Milyen jó, hogy életünk egyre több területéről kerülnek ki a vezetékek… Vezeték nélküli telefon, fejhallgató, billentyűzet, okos óra, vezeték nélküli okos otthon. De ha fel akarjuk tölteni őket, még mindig szükségünk van egy kábeles megoldásra. De már nem sokáig. A fogyasztói igények egyre jobban a vezeték nélküliség, és legfőképp a kényelem, felé tendálnak. Sok okos telefont már lehet vezeték nélkül tölteni, de még mindig rá kell őket helyezni egy padre, ami valójában szintén csatlakozik vezetékesen egy áramforráshoz.

Viszont a következő nagy durranás a levegőben továbbított energia lesz. Az Energous például már kifejlesztett egy olyan továbbító egységet, amely rádió frenkvencia-alapon szolgáltat elektromos energiát eszközeidnek, egyelőre egy méteres távolságban. De technológia ilyen ütemű fejlődésével ez a távolság rohamosan emelkedni fog, és tölthető lesz vele szinte bármely okos eszközöd.

4. „Robot uralom”

Ez a cím sokaknak ijesztően hathat, de a tech kiállításokat manapság már gyakran a robotok uralják, amelyek nem feltétlenül csak elveszik tőlünk a munkát, hanem sokszor hasznos társak lehetnek a mindennapokban.

Egy nagyon izgalmas kis robot, például, a Root, amely a gyerekeknek fog segíteni a kódolás alapjait elsajátítani. Mivel a jövőben (és a jelenben) az információs technológia szervesen életünk része lesz, ezért minél hamarabb sajátítják el gyermekeink a kódolás alapjait, annál sikeresebbek lesznek az életben.

5. Virtuális valóság helyett a kiterjesztett valóság lesz az új trendi

A virtuális valóság eszközök már tavaly érett stádiumba léptek, olyan eszközökkel az élen, mint a PlayStation VR vagy az Oculus Rift. Így eljött az ideje valami újnak, ami a kiterjesztett valóság lesz, azaz augmented reality.

Hogy mi?

A lényege, hogy ahelyett, hogy felvennél egy maszkot amivel átlépsz egy virtuális világba, csak kapsz egy szemüveget, amely a létező világot egészíti ki virtuális elemekkel, valahogy így:

Hát nem cool?