CES kiállítások Las Vegas-ban 2. rész

    Korábbi bejegyzésünkben átnéztük a kezdetektől hogyan változott 1990-ig a szórakoztató elektronikai eszközök trendje a CES kiállításokon. 1990-es évektől bizonyíthatóan felgyorsult a technológiai fejlesztések üteme, így egyre több újdonság kerülhetett bemutatásra.

A betárcsázás kora: 1990-es évek

Az első legnagyobb technológiai ugrások kora, amikor bemutatták a DVD lejátszót és a HD TV-t. Mintha csak tegnap lett volna. Ezekben az években már számtalan olyan kiállító cég jelent meg, akik a mai napig a kiállítók sorát gyarapítja a CES vásárokon. Ekkorra már elképzelhetetlennek tűnt az életünk számítógépek nélkül, már a legtöbb háztartásban is megtalálható volt. Már nagyon játszottunk a Mortal Kombat-tal, a Sega videójátékokkal (ki ne emlékezne Sonic-ra), mindenhonnan a DVD-k folytak (VHS már leáldozóban volt), egyre innovatívabb megoldásokat találtak ki a DVD lemezek és lejátszók korszerűsítésére.

Betekintést nyerhettünk abba, hogyan is fog kinézni az életünk a lakásunkba telefon kerül. Hogyan változtatja meg az életünket az úgynevezett internet, hogyan ad lehetőséget minden eddigi fejlesztés a kommunikációs csatornák változására, milyen lehetőségeket rejt magában. A vezeték nélküli telefonok nagy tégla kinézete is elkezdett fejlődni, egyre kisebb mobilisan hordozható telefonok kerültek a piacra.


Egy szó mint száz: minden elkezdett kisebb lenni kinézetben.

Új évtized, új évszázad, új évezred – 2000es években minden felgyorsul

Nem csak a közlekedési eszközök, nem csak az autók lesznek egyre gyorsabbak, de a technológiai fejlődések is olyan sebességre kapcsoltak, hogy már nem évtizedeket kellett várni egy-egy fejlesztésre, hanem 1-2 évben tuduk mérni a változások idejét. Ezekben az években a CES már nem csak az otthoni eszközökre és az irodai alkalmazásokra voltak kénytelen fókuszálni, hanem a technológia betört az össze üzletágba – autóipar, egészségipar, szoftver, hardver és még sorolhatnánk.

Ki ne emlékezne például Bill Gates 2005-ös nevezetes CES előadására, amikor a Windows Media Center bemutatása helyett a “Kékhalál” prezentációjának lehettünk tanúi.

Már Xboxon játszhattunk, filmezhettünk és hallgathattunk zenét. Már virtuális valóságot akár szemüvegen keresztül is nézhettük. Már a 3D nem csak a filmekben volt elterjedt, hanem a nyomtatók világában is megjelent, bár még nagyon haloványan. Harry Potter lázban égett a filmvilág, a játékvilág, és az olvasók világa is, hiszen megjelentek az e-book olvasók is. Minden-minden rohamosan haladt a technika világa felé, olyan elképzelések kerültek megvalósításra, amikre pár évtizeddel ezelőtt még csak gondolni sem mertünk volna.

Jöjjön el a mi korunk, a 2010-es évek

Amikor rájön az egyszerű ember, hogy van még mit fokozni. A 2010-es évek megcáfoltak minden 2000-es elképzelést, mely szerint sose nem fejlődhet ennyire  a technika mint most.. talán addig nem is fejlődött, de a 2010-es évek elhozták azt a fejlődési sebességet, amikor pár hónap alatt nulláról kifejlesztenek komoly mérnöki munkával termékeket, eszközöket, teljesen úgy innovációt hoznak létre. Amikor a 90-es évek technikai találmányai, szoftverei mint retro eszközök térnek vissza, amikor trendi a 90-es éveket majmolni, és akkor vagy igazán naprakész, ha a szüleid bakelit lemezekeit tányéralátétként használod, vagy táskát csinálsz belőle.

Átértékelődött régi eszközök, lehetőségek, fejlesztések. Már nem az a nagy csoda, hogy mi működtetünk egy gépszerkezetet, ami elvégzi a felprogramozott parancsokat legyen az akármennyire is bonyolult, hanem a mesterséges intelligenciával ellátott eszközök már magukat működtetik, magukat vezetik.

2015-ben elterjedt a világban az Internet of things elképzelés, amikor már minden eszköz és megoldás csatlakoztatható internetre, minden iparág fel tudja használni, csak mindegyik egy kicsit másképp. Okosórák, okos viselhető eszközök, okos takarító robotok és otthon automatizálást hozta még el nekünk az év.

A CES 2016 az eddigi legnagyobb érdeklődést keltette, a leglátogatottabb kiállítás volt a CES történelmében. Kiállítók száma: 3 600 cég, kiállítói terület mérete: 2.4 millió m2, biztonsági intézkedések: táska átvizsgálás, felfegyverzett őrök, rendőrök és bomba kereső kutyák.

2017-ben a FIBARO The Button távvezérlője is jelölt volt a legjobb innováció címre.

2018. január 9-én nyitja meg kapuit a CES 2018. Ez alkalommal a FIBARO standját a Smart Home Marketplace területén találhatjuk meg. Standhely: Sands, Halls A-D – 40952 (Smart Home Marketplace) Venetian Tower – Suite 30-125