Fűtésvezérlés A-tól Z-ig

Lassan beköszönt az igazi tél, az ország egyes részein lehullott az első hó. Ideje komolyan venni a téli fűtést és az ezzel járó mizériát. Ebben szeretnénk Nektek segíteni. Hogyan tudjátok a fűtéseteket úgy optimalizálni, hogy az kényelmes és gazdaságos legyen?

A válasz négy fő kérdésben rejlik:

  1. Mi az az okos fűtés? Mivel nyújt többet, mint egy programozható termosztát?
  2. Mikor hasznos egy okos fűtés?
  3. Milyen fűtési típusok okosíthatók?
  4. Milyen megoldások állnak rendelkezésre?

Mi az az okos fűtés?

Mivel nyújt többet, mint egy programozható termosztát?

Manapság már nem különlegesség, ha egy otthonban programozható termosztát van. Azaz, előre be lehet állítani, hogy a hét mely napján, mely napszakban, hány fok legyen a lakásodban. Ennél azonban jóval többet nyújt egy okos fűtés.

A fűtési rendszered attól válik „okossá”, hogy integrálva van egy otthon automatika rendszerbe, mint például a FIBARO okos otthon rendszer.

Itt nem csak napszakokra lebontva válik programozhatóvá a fűtésed, hanem ennél kifinomultabb programsorokat is meg tudsz adni, és távolról is bármikor bele tudsz nyúlni a rendszerbe.

Mikor hasznos egy okos fűtés?

Ha szellőztetni szeretnél, nem kell aggódnod, hogy a fűtési rendszered extra fűtéssel túl akarja kompenzálni a hirtelen hőmérsékletcsökkenést. Sőt, ha ablakod nyitásérzékelővel van felszerelve, akkor a FIBARO okos otthon rendszered központi egységét felprogramozhatod, hogy nyitott ablaknál kapcsolja le teljesen a fűtést. Majd mikor becsuktad az ablakot indítsa újra, mindezt teljesen automatikusan.

Hektikus életritmusban élsz, vagy épp csak nem minden nap pontban este hétkor érsz haza? Egy sima programozható termosztáttal ellentétben, ahol az előre megadott programot csak otthon módosíthatod, a FIBARO okos otthon rendszerbe távolról is bármikor belenyúlhatsz és előbbre vagy későbbre teheted a lakás felfűtését.

Hát nem csupa kényelem így az élet?

Milyen fűtési típusok okosíthatók?

Ahány ház annyi szokás. Szerencsére fűtésnél ez nem így van. Előző blog bejegyzéseinkben (Fűtsünk okosan 2. rész – Fűtési típusok és Fűtsünk okosan 3. rész – Fűtési típusok (folytatás)) részletesen bemutattuk a leggyakrabban alkalmazott fűtési típusokat, így azokat most nem is részleteznénk.

Ha viszont okos fűtést szeretnénk otthonunkba, akkor ezekre kell odafigyelnünk:

  • Elektromos vagy melegvíz-fűtési rendszerrel kell rendelkeznünk, tisztán gázfűtéses rendszert (konvektor, héra), vagy kandallót nem lehet okos fűtési rendszerbe bevonni
  • A fűtési körök száma a lakásban meghatározza, hogy mennyire tudjuk testre szabni a különböző helységek fűtését

Milyen megoldások állnak rendelkezésre?

Amennyiben egy körös a fűtési rendszered egy MCO HOME okos termosztáttal, egy FIBARO radiátor termosztáttal és egy FIBARO Relé modullal egyidejűleg tudod szabályozni a fűtést az egész házban.

Ha viszont több körre, zónára fel lehet osztani a fűtési rendszered, akkor zónánként egy MCO HOME okos termosztáttal, egy FIBARO radiátor termosztáttal  és egy FIBARO Relé modullal tudod a ház különböző részeiben, egyedileg szabályozni a fűtést.

Mi több, ha ennél is nagyobb rugalmasságra vágysz és radiátoros a fűtésed, akkor akár radiátoronként tudod beállítani a kívánt hőmérsékletet FIBARO radiátor termosztátokkal. A termofejek szintén előre programozhatók és rendelkeznek távoli eléréssel.