FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Szén-monoxid mérgezés A-tól Z-ig

Minden, amit a szén-monoxid mérgezésről tudni érdemes és kell! Tudtad például, hogy magas koncentrációban a szén-monoxid akár 5 perc alatt halált okozhat? 

Minden fűtési szezon alatt előjön a szén-monoxid mérgezés témaköre. Ilyenkor sok figyelmeztető, ijesztő tájékoztató cikk kerül ki a világhálóra, ám ezek általában a CO témának csak egy szeletét fedi le, általában a Szén-monoxid érzékelők fontosságát.

 

Mi ezeket a témákat szeretnénk összegezni és segíteni nektek az eligazodásban, 4 fő kérdés megválaszolásával .

 1. Mi is az a szén-monoxid és honnan származik?
 2. Milyen tünetei vannak a szén-monoxid mérgezésnek, és milyen hosszú távú hatásai lehetnek?
 3. Hogyan tudok védekezni ellene?
 4. Mit tegyek, ha baj van?

 

FIBARO Szén-monoxid érzékelő

 

1. Mi is az a szén-monoxid és honnan származik?

 FIBARO Szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Levegőben jelenlévő mennyiségétől függően rendkívül mérgező is lehet. Az oxigénnél erősebben kötődik a hemoglobinhoz, így belélegezvén akadályozza a szervezet oxigénellátását.

A szén-monoxid szivárgás fő forrásai gázfogyasztó készülékek. Ezeknek három fő típusa van, amelyekről részletesen blog bejegyzésünkben olvashatsz. Típustól függően más és más a veszélyességi fokuk, ám minden gázos szituációnak az ellenszere a megfelelő szellőztetés.

 

 

2. Milyen tünetei vannak a szén-monoxid mérgezésnek, és milyen hosszú távú hatásai lehetnek?

 

Fejfájás,levertség, szédülés, émelygés, és zavartság az általánosan ismert tünetei a szén-monoxid mérgezésnek. Kevesen tudják azonban, hogy mitől függ mikor mely tünetek, illetve következmények jelentkeznek.

A kulcs a szén-monoxid atomok koncentrációja a levegőben és a véráramban.

A szervezetben általánosan meghatározott értékek a következők:

 • 30% alatt: fejfájás, szédülés, émelygés tapasztalható
 • 30-40% között: fáradtság, zavarodottság jellemzi
 • 40-60% között: eszméletvesztés, alacsony vérnyomás
 • 60% felett: oxigénhiány miatt halál következhet be

 

FIBARO Szén-monoxid érzékelő

 

A levegőben jelenlévő magas szén-monoxid koncentrációnál, akár 1-30 perc alatt eszméletvesztés és halál állhat be. Alacsony koncentrációnál, órák is eltelhetnek, mire észleljük a gáz jelenlétét. A koncentrációkról és hatásaikról bővebben itt olvashatsz. 

Pontosan emiatt fontos, hogy az alacsony koncentrációjú, ámde hosszú távon jelenlévő szén-monoxidra is odafigyeljünk. Következményei a szívizmot ellátó koszorúerek csökkent mértékű keringése, amely hozzájárul a koszorúér-elmeszesedéshez, a koszorúér szűküléshez, és végső soron a szívinfarktus kockázatának növekedéséhez.

 

 3. Hogyan tudok védekezni ellene?

 

Helyezz el szén-monoxid érzékelőt! Semmi sem hatékonyabb a megelőzés terén, mint ha tudatában vagyunk a gáz jelenlétének és időben kiiktatjuk a veszélyt okozó eszközöket. Kifejezetten alkalmas már az alacsony szén-monoxid jelenlét kiszűrésére is a FIBARO CO Sensor - Szén-monoxid érzékelő

Tartsd szemmel fűtésrendszered! Megfelelő időközönkénti karbantartással és szakértő általi ellenőrzéssel, a gázfogyasztó készülékeid nem fordulnak ellened.

Szellőztess! Manapság a szigetelés és ezáltal az energia megtakarítás egy elsődleges szempont az otthonoknál. Ám pont ez az, ami mérges gázok szivárgása esetén problémát jelenthet. Győződj meg róla, hogy a nyílt égésterű berendezéseid légellátásának nincs akadálya.

További tippekért fordulj blogunkhoz.

 

FIBARO Szén-monoxid érzékelő

 

4. Mit tegyek, ha baj van?

 

Ha valóban bekövetkezik a baj, fontos a gyors reakció. Ha jelez az érzékelőnk:

 • Nyissunk ablakokat!
 • Kapcsoljunk ki minden olyan eszközt, amely a szén-monoxid szivárgásért felelős lehet!
 • Hagyjuk el a lakást és győződjünk meg róla, hogy mindenki kimenekült!
 • Amennyiben mérgezés tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A FIBARO Szén-monoxid érzékelő, mivel integrálva van a FIBARO otthon automatika rendszerbe, veszély esetén az első 2 pontot magától teljesíti, így nekünk csak a saját és családunk épségére kell odafigyelnünk. 

 

FIBARO CO Sensor - Szénmonoxid érzékelő

Ha részletekbe menően szeretnél érdeklődni a szén-monoxid mibenlétéről, mérgezési tünetekről, veszélyes eszközökről, és minden kapcsolódó témáról, ajánljuk szakmai cikk sorozatunkat: az Okosan a szén-monoxid ellen-t, valamint megelőzési tanácsaink és hosszú távú következmények blog bejegyzéseink.

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook