Okos otthon rendszerek 3 lépésben – III. Komplex rendszerek

Okos otthon rendszerek 3 lépésben cikk sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. A komplex okos otthon rendszerek azok, amelyek felteszik az i-re a pontot.

Használatuknál igazából már (majdnem) semmi nem gátol minket a teljes testreszabásban és az általunk kívánt összes eszköz integrálásában. Természetesen itt a programozási idő és komplexitás is arányosan növekszik.

Komplex és szabadon konfigurálható

A komplex okos otthon rendszerek nem csak több okos eszközt kínálnak, hanem jóval több beállítási lehetőséget is. Az olyan kifejezések, mint a „globális változók” vagy a „többfunkciós kapcsolók” a konfigurációs menükben már természetesek.

Tovább fokozza az okos otthon rendszerek használatának a kényelmét, hogy ezen a szinten a felhasználók már többnyire nagyon elkötelezettek a téma iránt. A rendszerrel kapcsolatos problémáikat és tapasztalataikat könnyedén meg tudják és meg is akarják vitatni különböző fórumokon. Ezekből erednek az olyan kódok és parancsfájlok, amelyek a rendszerbe visszaforgatva új funkcionális lehetőségeknek engednek teret.

Online vs. offline

Okos otthon rendszer választásnál az eszközökön és beállításukon kívül további dilemma lehet az online vs. offline elérhetőség. A táveléréshez egyértelműen szükségünk van internethez, de mi a helyzet, ha otthon vagyunk és be szeretnénk állítani pár dolgot? Számos okos otthon rendszernél még manapság is csak az egyik vagy másik lehetőség adott. Szerencsére a FIBARO-nál a teljes rendszer elérhető online és offline is.

FIBARO Home Center 2

A FIBARO Home Lite – Központi vezérlőegység nagy testvére a FIBARO Home Center 2 – Központi vezérlőegység, amely szilárd alumínium borításban érkezik, jóval komolyabb teljesítménnyel. De nem csak a hardware része érdekes a FIBARO Home Center 2-nek. A LUA programozási nyelvnek köszönhetően, a felhasználók saját programokat írhatnak és további Z-wave termékeket integrálhatnak. Olyanokat is, amelyekhez nincs elérhető gyári plug-in. Így igazán komplex okos otthon rendszereket tudunk magunknak előállítani, a határ a csillagos ég.

Továbbá a FIBARO hatalmas online felhasználói bázissal rendelkezik, ahol folyamatos a vélemény csere és egymás segítése a csoportban. Ez teszi a FIBARO-t az egyik leghatékonyabb okos otthon rendszerré, állítja a Computer Bild.

Zipato: Zipatile + Zipabox

A Zipatile érintőképernyős központi irányító és a Zipabox központi irányító csatlakoztatásával egy nagyon sokoldalú rendszert érhetünk el. Több mint három szabványnyelven keresztül tud kommunikálni a rendszer és az okos otthon szinte minden területét képes irányítani.

A Zipato rendszer több végpontot tud lekezelni, mint a FIBARO, éppen emiatt nagyobb méretű családi házakba, iroda épületekbe ajánlják. Viszont ennek megvan az ára is, csak a Zipato központi vezérlőegység alapfelszerelése 800 EUR (és akkor még okos eszközöket nem vettünk hozzá). Majdnem kétszer annyi, mint a FIBARO-é.