3 alaptalan tévhit az okosotthonokról

Az előző bejegyzésben már végigvettünk pár gyakran hallott kifogást az okosotthonokkal szemben, most még 3 olyan mítoszról rántjuk le a leplet, ami az embereknek egyből eszükbe jut, ha először mondjuk ki nekik, hogy okosotthon.

3. tévhit: Ha kiválasztok egy rendszert, akkor csak egyetlen gyártó termékeit, egyetlen megoldást tudok használni a jövőben is

Ugyan már, ennél távolabb nem is lehetnénk a valóságtól! A FIBARO rendszerhez szószerint több száz gyártó ezernyi különböző eszközével csatlakoztatható. Valahol a locsolónál kezdődik és a kapu irányító rendszerénél ér véget. Alexatól a Google Assistant-ig tart. A jelző rendszertől a hangrendszerig bármi ide tartozik, sorolhatnánk napestig.

A számuk pedig még mindig csak nő, ami nem csak a gyártóknak, hanem a FIBARO rendszer használóinak is köszönhető. Látogasd meg a marketplace.FIBARO.com weboldalt, hogy még több csatlakoztatási lehetőséget találj a FIBARO mellett elköteleződött felhasználóktól. Nem mellesleg köszönet nekik, hogy kiteszteltek működő megoldásokat olyan eszközök csatlakoztatására és irányítására, amire a gyártónak nem volt még megoldása. Ilyen a hangrendszer csatlakaoztatása is.
Olyan eszközöknek köszönhetően, mint a Smart Implant és a Wall Plug még a legegyszerűbb, nem okos eszközöket is felokosíthatunk egy-kettőre.

4. tévhit: az okosotthon rendszernek folyamatosan csatlakoztatva kell lennie az internethez

A FIBARO okosotthon rendszer még akkor is működőképes marad, amikor nincs internetkapcsolat. Az internet hálózat hiánya sem befolyásolja az automatizmus lefutását hiszen, ha egy adott időpontban fel kell kapcsolódnia a szoba világításának vagy egy mozgás érzékelésére kell megtörténnie, akkor az fel fog kapcsolódni. Mi több, a Z-wave technológia a legfontosabb biztonsági berendezéseket is működésben tartja, olyanokat, mint a szénmonoxid érzékelő, vízfolyás érzékelő, vagy füstérzékelő. Ezek még akkor is működő funkciók, amikor a Home Center (központi vezérlőegység) ki van kapcsolva.

Az internet elérésé hiánya csak azokat a funkciókat érinti, amelyekhez szükség van bizonyos API-ra a felhőből vagy távoli eléréssel akarjuk a rendszert konrollálni, irányítani. Ugyanakkor, ha laptopunkkal vagy telefonunkkal ugyanarra a WIFI-re kapcsolódunk, mint az okosotthon rendszerünk, akkor már tudjuk irányítani telefonról vagy laptopról.

5. tévhit: Az okosotthon használata bonyolult

A FIBARO okosotthon rendszert úgy tervezték, hogy könnyedén használhassa olyan is, aki még sose használt okosotthon rendszert. A telefonos applikáció elérhető okostelefonról, tábla gépről vagy okosóráról, az applikáció egyszerű, intuitív és felhasználó barát, a legjobb UX dizájn kialakítással. Sokkal inkább felhasználóbarát, mint a jól ismert, régi okosotthon vezérlő panelek a konyha falán.

Mi több, ezek az okosotthon eszközök nem különböznek a tradicionális társaiktól. Van olyan, ami a kötődobozba kerül, így el van rejtve a szemek elől. Ezek az okosotthon modulok kiválóan illeszkednek az elektromoshálózatban és ugyanúgy képesek funkcionálni, mint egy általános kapcsoló vagy dugalj.

Ezért is igaz, hogy nálad bármelyik vendég otthon érezheti magát.
Mit is jelent ez? Azt, hogy a vendégeid a kapcsoló megnyomásával felkapcsolhatják a villanyt, egyszer megnyomja (Single Switch-csel a kapcsoló mögött) felkapcsolja a nappali fő világítását a plafonon. Ugyanakkor kétszer megnyomva a villanykapcsolót, akkor a kiegészítő világítást kapcsolhatja, hosszan nyomva tartva pedig akár a redőnyöket is lehúzhatja, ha úgy van beállítva. Kapcsoljátok le a világítást, húzzátok le a redőnyöket, kapcsoljátok be a házimozi rendszert és kezdődhet is a film! Jó szórakozást!

Hamarosan még 4 mítoszt és tévhitet fogunk romokba dönteni az okosotthonokról! Le ne maradj róla!