Az okosotthon megoldások csökkentik a stresszt

Egy bekapcsolva hagyott vasaló, egy nyitva maradt ablak vagy nyitott ajtó – mindezek a dolgok stresszelnek minket. A FIBARO kutatásai azt mutatják, hogy azokban az emberekben, akik nem rendelkeznek okos otthon megoldásokkal, a szervezet háromszor intenzívebben reagál az ilyen helyzetek által okozott érzelmi változásokra.

A FIBARO két embercsoportra kiterjedő kutatást folytatott: azok, akik intelligens otthoni megoldásokkal rendelkeznek és azok, akik nem. A vizsgált résztvevőket a galvanikus bőrreakciójuk (a bőr elektromos vezetőképességének változása) alapján elemezték, ami lehetővé tette a kutatók számára az érzelmi elváltozás szintjének meghatározását; illetve vizsgálták a kognitív képességek változásait is.

A kutatás első fázisa az alapmérés volt. Ezt követően a résztvevőket megkérdezték az otthoni biztonsági berendezéseik állapotáról, az otthonuk jelenlegi helyzetéről és a tűzvészek, vízkárok vagy esetleges betörések elleni védelemről. A témák felvetése előtti mérés és a beszélgetés közbeni mérés közötti eltérés mutatta meg a stressz szintbeli eltérését.
Az eredmények kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik nem használnak intelligens otthon megoldásokat, már az otthoni berendezésekről való beszélgetés is nagyobb az érzelmi reakciót vált ki. A másik csoportban a válaszadók stressz szintje ugyanolyan maradt, mint egy semleges téma megvitatása során.

Egy-egy veszélyes szituáció említése, mint például tűz vagy egy csőtörés elképzelése mindkét csoportban fokozott érzelmi reakciót váltott ki. Azok között, akik nem használnak intelligens otthoni eszközöket, az érzelmi reakció háromszor erősebb volt ezeknek a helyzeteknek az említése esetén. Az érzelmi stressz reakció még akkor is kétszer olyan intenzív volt, amikor olyan kérdéseket vetettek fel, mint a vasalót bekapcsolva hagyták-e, vagy az ajtó nyitva maradt-e.

A tanulmány második része (a Stroop teszt) megmutatta, hogy az otthoni dolgokhoz kapcsolódó stresszes helyzetek adott automatikus válaszreakciók gyengébbek azoknál az embereknél, akik nem rendelkeznek okos otthon készülékekkel.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy az emberek, akik nem rendelkeznek saját intelligens otthoni készülékekkel, sokkal nagyobb érzelmi stresszt élnek át az otthonukat fenyegető helyzetekben. Ezek a torzulások egyidejűleg bizonyos kognitív funkciók károsodásához vezethetnek.”

– mondta Tomasz Szczurko, a HumanGraph-tól.

“A Gfk elemzései szerint, öt lengyelből egy állandó stresszben él. A tanulmány eredményei szerint a FIBARO-nál létrehozott megoldások pozitív hatással lehetnek a negatív stressz szintjének csökkentésére. A FIBARO rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról ellenőrizzék otthonukat. Ez azt jelenti, hogy például nem kell visszamennünk, hogy ellenőrizzük vajon az ajtók vagy ablakok zárva vannak-e, vagy gondolkodnunk azon, hogy a vasalót bekapcsolva hagytuk-e”- tette hozzá Krzysztof Banasiak, a FIBARO alelnöke.
A FIBARO egy bemutatófilmet készített, amelyben a megkérdezett csoportok Homo Smartus-ként (az intelligens otthoni készülékek tulajdonosai) és a Homo Stressus-ként (az ilyen technológiákat nem használó emberek) nevezték el. Az egyes “fajok” képviselőjének egy-egy napját mutatja be  – ezzel reprezentálják a kutatás eredményeit.

A teszteket a HumanGraph ügynökség két csoporton végezte: az intelligens otthoni technológiákat alkalmazó embereken és azokon, akik nem használják ezeket. Mindegyik csoport 30 főből állt. A kutatás a résztvevők érzelmi változásaik megfigyelésére összpontosított, a bőr válasz reakciójának (poligráf) mérésével és a kognitív funkciók tesztelésével, az otthonukra veszélyes hipotetikus helyzetekben.