FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

SMART CITY – A kihívást jelentő integráció

Fibaro smart city

 

Az Internet of Things (IoT) forradalmának köszönhetően egyes városok hatóságai egyre nagyobb figyelmet fordítanak az automatizációra, a létesítményekre és az új megoldások megteremtésére, hogy a lakosság életét könnyebbé tehessék. Az okos város tematika olyan stratégiai szempontokat érint, mint a városi szolgáltatási rendszerek, a közlekedés, az energia és a biztonság kezelése. Figyelembe veszi továbbá a környezetvédelemmel, az oktatással és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos fenntartható fejlesztési kezdeményezéseket is.  A FIBARO-nál évek óta figyelnek erre a jelenségre, és tisztán látják, hogy az intelligens otthoni megoldások milyen fontos szerepet játszanak az intelligens városok létrehozásában.


Fenntartható New York, a vezető évek óta


Fibaro energiatakarékosságMinden évben a rangos IESE Cities in Motion Idex szerzői kijelentik, hogy New York a vezető város az intelligens városok között. Az elsőbbségért járó babérkoszorú itt nem csak a fejlett technológiák alkalmazásáért jár (ebben Dubai és Taipei jár elöl) és nem csak a széleskörű közbefektetésekért, mint az oktatás és a társadalmi egyenlőség (a város költségvetésében erre 163 millió dollárt különítettek el 2018-ban). Hanem a helyi közösségek részvételét is értékelik, ami a hatóságok folyamatos támogatásának köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy egy barátságos környezetben éljenek. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, az alulról irányuló kezdeményezésre és a látszólag független folyamatok szinkronizálására vonatkozó feltételeket meg kell teremteniük.
New York egy vibráló, tudományos és gazdasági központ, a start-up cégek és számos nemzetközi vállalat székhelye. Az elöljárók erőfeszítéseit a magánvállalkozások kísérik, amelyek egyre több háztartást változtatnak „okossá”. Egy intelligens város építése kétirányú folyamat, amely magába foglalja a közintézményeket, az üzleti vállalkozásokat és a nagyközönséget is. A forgalomirányítási rendszerektől kezdve az Uber Eats hátizsákos biciklistákon keresztül, egészen a híres Juilliard School of Music koncertterminál-kezelő applikációjáig, New York olyan tökéletesen ábrázolja az intelligens város összetettségét, mint semmilyen más város a világon.


Az okos városok modern dimenziói


A jövő igazi okos városa elsősorban a városi élet különböző aspektusainak fenntarthatóságán és ennek irányításán alapul majd. Ezt csak olyan integrált rendszerek segítségével lehet elérni, amelyek lehetővé teszik a rendszer állapotának folyamatos megfigyelését, valamint a lakók és az érdekelt felek számára hatékony hozzáférést nyújtanak a közszolgáltatókhoz, valamint a közérdekű adatokhoz. A gyors tömegközlekedéstől az okos forgalomirányításon keresztül - és épületszabályozáson át a fenntartható és hatékony energia felhasználásig. A jövőben ezek a területek egyre inkább integrálódni fognak. A folyamat már most elkezdődött a világ legfejlettebb nagyvárosaiban. A városi polgárok számára mobilon vagy alkalmazásokon keresztül elérhető városi szolgáltatások kialakítása és különösen ezek összekapcsolása hosszú évekig eltartó folyamat.

Okos város okos otthonokkal


Ugyanazok fenyegetik az intelligens városok fejlődését, mint az Internet of Things-t?


A jelentés szerzői szerint a modern technológiák, szolgáltatások és helyek konszolidációjának folyamatát számos tényező akadályozhatja – természetesen a pénz hiánya az egyik. Az intelligens városok fejlesztése ugyanakkor lelassítja azokat az aspektusokat, amelyek akadályozhatják az Internet of Things növekedését. Amint azt az előző cikkben leírták, ezek lehetnek technikai problémák: a rendszerek bizonytalansága, a megfelelő adatvédelem hiánya és technológiák és rendszerek integrálásának nehézségei. A szociális szempontok szintén fontosak – az okos városokat nem csak a technológia, de az emberek is építik, ezért is szükséges, hogy a társadalom számára biztosítsák a megfelelő szintű oktatást, az egyenlőséget és hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz. Ne feledjük, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák az öregedő népesség irányába mutatnak, így az is kiderülhet, hogy az új digitális városok használói többnyire idősebb emberek lesznek. Véleményünk szerint az a kulcsfontosságú tényező, amely jelenleg visszatartja az intelligens város fejlődését, az a hosszú távú befektetési és fejlesztési stratégiák létrehozásának szükségessége. Véleményünk szerint az intelligens város tervezése évekig eltarthat. Sajnos a jelenlegi politikai tendenciák azt mutatják, hogy ez óriási akadályt jelenthet.

 

Az eredeti cikk itt található

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook