FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Okos otthon szerepe az idősebb generáció életében

 

Az IoT forradalma ma már minden generációt érint, az idősek genereációja sem kivétel ez alól. Az ő számukra a legkényelmesebb és a leginkább biztonságot adó terület az okos otthon. Az előző blogbejegyzésekben foglalkoztunk az Y generációval illetve az önálló felnőttek kényelmi szempontjaival most nézzük, mit is nyújthat az intelligens otthon rendszer az idősek számára. 

Az idősebb generáció a lehető legnagyobb függetlenségre vágyik


A negyedik, egyben utolsó csoport az idős generáció, akik passzív módon élvezik az okos otthon előnyeit, ellátásukban nyújtott segítséget. Érdemes megemlíteni, hogy az idősebb generáció jelenleg nem kifejezetten tartozik az okos otthonok célcsoportjába, de a jövőben ők is célcsoporttá válnak. Hiszen az érett döntéshozók jelenlegi generációja is idősödik, és az intelligens otthoni szolgáltatások piaca gyorsan fejlődik, előbb-utóbb tehát maga a rendszer fog javaslatot tenni új eszközök beszerzésére. A jelenleg 30-40 éves generáció számára ez teljesen természetes lesz, hiszen ezek a rendszerek egyre inkább az idősebb generáció jólétének, egészségének és igényeinek kiszolgálását veszik célba.


Okos otthon és az idős generációA kulturális tényező persze ugyanúgy szerepet játszik a döntések meghozatalában. Hiszen néhány országban a szülők és nagyszülők gondozására vonatkozó megközelítés konzervatív, míg más országokban nem lehet ilyen magas szintű ellátást biztosítani. Kínában, vagy Indiában – ahol nincs szabályozott nyugdíj- vagy gondozási politika – máshogy értelmezik az idős gondozást, mint például Németországban vagy Japánban, ahol az idősek a lehető legnagyobb függetlenségre törekszenek. A fejlődő országokban teljesen természetes, hogy mindenki felelős saját magáért. A mai fiatalok okos otthon és IoT eszközök iránti érdeklődése jellemzően a saját felnőtt és idős koruk megkönnyítését célozza, ez pedig igazolja azt az állítást, hogy az igények – az egyén életkorától függően – folyamatosan változnak.

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook