Az okos otthon valódi előnyei

Az otthonautomatika nagyon menő! Úgy értem tényleg nagyon jó. Úgy hangzik, mintha a jövőről beszélnék. Úgy hangzik, mintha sok pénzem lenne. Igazi szabadság.

Ez a csali ugye? Szabadság. Könnyedség. Automatizálás.

Kapcsold fel a világítást az ágyadból. Irányítsd a TV-t a hangoddal. Zárd be az ajtód többezer kilométer távolságból. De bármennyire is menőnek tűnnek ezek a dolgok, az okos technológiáknak számtalan fontosabb előnye van.

A fenntarthatóság jegyében

Nyáron jó érzés a hűvös lakásba megérkezni, de ideális esetben kikapcsoljuk a klímát, mielőtt távozunk otthonról, és ezzel energiát és pénzt takarítunk meg. Okos otthon technológiával az energiahatékonyság kiválóan ötvözhető az életminőség javításával, hiszen a klíma távolról is vezérelhető, így hűvös lakásba érkezhetünk akkor is, ha távozáskor kikapcsoltuk.

Energiát takarít meg

A termosztátok használata kiváló módja az energiatakarékosságnak, de van még néhány hasznos eszköz, amit érdemes bevetni. Például az okos LED izzókat, amelyek automatikusan lekapcsolódnak a ház elhagyásakor, vagy az okos érzékelőket, amelyek figyelmeztetést küldenek a telefonra, ha a hűtőajtó vagy az ablak nyitva maradt. Az intelligens készülékek képesek ötvözni az energiahatékonyságot az automatizmussal. Képzelj el egy jövőt, ahol az összes okos készülék együttműködik egymással: a redőnyök időjárástól függően fel-le húzódnak: télen bent, nyáron kint tartva a meleget, az ablakok ki-be záródnak eső, vagy napsütés esetén a beállított program szerint és még sorolhatnánk. Ez ma már nem elérhetetlen álom, ez a jelen!

Pénzt takarít meg

Az intelligens eszközök nem csupán energiát, pénzt is takarítanak meg, hiszen az alacsonyabb számla, kevesebb kiadást jelent. A megtakarítást felhasználhatjuk a régi eszközök cseréjére, vagy felújíthatjuk otthonunkat a fenntarthatóság és energiahatékonyság jegyében. A kezdeti költség persze valószínűleg magasabb lesz, de az intelligens eszközök rövid időn belül megtérülnek. Igénybe vehetünk állami támogatásokat is néhány speciális intelligens megoldásra, például napelemre és geotermikus fűtésre. Ráadásul az okosított otthonok gyorsabban és magasabb összegért értékesíthetők. A kutatások azt mutatják, hogy az ingatlant vásárlók 80%-a szívesebben választ okos otthon technológiával felszerelt ingatlant.

Életminőség

Boldogságot nem vásárolhatunk, ezt mindannyian jól tudjuk. De a több pénz, kevesebb stresszt jelent, ezzel nem tudunk vitatkozni. Automatizált otthonban élni nem csupán vagány dolog, de a környezetünkre is jó hatással van. Ha lehetőségünk van, lepjük meg magunkat, és cseréljük le a régi eszközöket okosabbra, amelyek minket is, és a környezetünket is egy kicsit boldogabbá teszik.

Forrás: http://www.iotevolutionworld.com Ken Briodagh

További információk, okos eszközök, lehetőségek: www.otthonautomatika.hu