Vezetékes vagy vezeték nélküli okosotthon?

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Ha őszinték akarunk lenni, a vezeték nélküli kommunikációval szemben meglehetősen előítéletesek vagyunk. Azok, akik vezetékes rendszereket telepítettek eddig általában ragaszkodnak a megszokott technológiához, és szkeptikusak a vezeték nélküli rendszerekkel szemben. Amíg a réz és száloptika általában stabilan, megbízhatóan továbbítja az információt A-ból B-be, megfelelő körülmények között valójában ugyanazt a megbízhatóságot a vezeték nélküli kommunikáció is elérheti.

Abban az esetben, ha nagy sávszélességet igénylő alkalmazásokról beszélünk, akkor lehetnek különbségek a jel minőségében, de ezek annyira kis különbségek, hogy a legtöbb ember számára fel sem tűnik. A legtöbb kritika a vezeték nélküli vezérlést a kisebb hatótávolság miatt éri. A Z-Wave-et például véve a jól működő hatósugara körülbelül 30m szabad területen, és szinte azonnal átér a parancs. Ezt a rádiókommunikációs protokollt folyamatosan fejlesztik, így ma már létezik a Z-Wave plus, ahol az eszközök hatótávolsága elérheti a 100 métert is szabad területen. Az elem élettartamát 50%-al, a sávszélesség pedig 250%-al növelték meg az eredeti Z-Wave-hez képest.

A vezetékes rendszerek kommunikációját tekintve pedig vegyük például a Cat6 kábelt, aminek 100m-es hatótávolsága van, de itt is ugyanazzal a problémával szembesülhetünk: ennél távolabb már teljesen megbízhatatlanná válik. Ráadásul ha rosszul installálják, a jel nagy mértékben gyengülhet. Egy okosotthonban a vezeték nélküli technológiának két feladata van: az egyik az információ átadása, (Wifi a video stream-eléshez, internet kapcsolat, stb) és a jelek kontrolálása. A vezeték nélküli okosotthon alkalmazása új lehetőségeket teremt a telepítők számára a felújítók piacán. Egy új szegmens számára nyílik meg az okos ház lehetősége: a meglévő otthon tulajdonosok körében, sőt az albérletesek számára is, ugyanis ezek a vezeték nélküli rendszerek könnyebben költöztethetőek.

Természetesen a vezeték nélküli platformok, mint a Z-Wave nem érik el 100%-osan a hagyományos vezetékes rendszerek megbízhatóságát. A gyengeségei viszont legyőzhetőek a mesh hálózat használatával, ahol a kommunikáció a szomszédos eszközökön keresztül történik, tehát a rendszer részelemei jeltovábbítóként viselkednek, és így oda is eljut a jel, ahova a központ direkt hatótávolsága nem érne el.

A vezetékekkel felszerelt otthonokban általában egyben biztosak lehetünk: a jel, ha elindult a rendszer egyik végén, tuti, hogy el fog érni a másik végére, függetlenül attól, hogy mi van körülötte – hacsak nem sérült a kábel.

Ugyanakkor, ha extrém nagy mennyiségű végponttal rendelkezünk, akkor a vezetékes rendszer eredendően egy stabilabb kapcsolatot jelent.

Természetesen a vezetékes rendszerek legnagyobb problémája a rugalmatlanság, hiszen ha egyszer kialakítottuk, akkor nagyon nehéz költöztetni, megváltoztatni. Ha egy vezetékes mozgásérzékelőt a szoba egyik sarkába tettek, de később rájövünk, hogy a másikba kellett volna, akkor egy komplett újravezetékezéssel, rombolással és felfordulással kell számolnunk.

Az érdeklődés mostmár a meglévő otthonok felöl is látványosan megemelkedett. A tőlük érkező eddigi igényeket tekintve elmondhatjuk, hogy a vezeték nélküli okosotthonok az esetek 95%-ban tökéletesen helytállnak ezeknek a felmerülő kritériumokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

Reblog feed

Facebook