Okos otthon – a fogyatékkal élő emberekért

„Idő pocsékolás lenne, ha bosszankodni a fogyatékosságom miatt.”- mondta Stephen Hawking, a világhírű fizikus és kozmológus. Ez a mondat egy nagyon pozitív és inspiráló mondat mások számára, azonban a fogyatékkal élők mindennapi kihívásaival szembesülve kiderül, hogy… néha könnyebben mondani, mint megtenni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon jelenleg több mint 1 milliárd ember – a lakosság 15% -a – él különféle fogyatékossággal. Közülük vannak, akik már idősek, küzdenek a romló egészségi állapottal is, de vannak a fiatal, tehetséges és energikus emberek is, akik különféle okok miatt – az élet valamely szakaszában – ágyhoz voltak vagy akár még vannak is kötve. Összesen 75 millió embernek van valamilyen fizikai fogyatékossága, ami miatt minden nap kerekesszéket kell használnia. Hogyan boldogulnak? Mi bántjaőket a legjobban? Van gyógymód erre?

Mindannyiunknak szüksége van a család és a barátok támogatására, mindannyian folyamatosan kapcsolatban akarunk lenni másokkal, de… ugyanolyan mértékben mindannyiunknak szüksége van a függetlenség és az önállóság érzetére is. A kerekesszékeket használók számára a legrosszabb érzés a másoktól való teljes függőség. Egy kerekesszékes számos olyan akadályba ütközik naponta, amelyeket az egészséges emberek – fogyatékkal élők – gyakran nem ismernek fel. Hogy nyissák ki az ablakot? Hogyan kapcsolják le vagy fel a lámpát, amikor a normál kapcsolók túl magasan vannak? Hogyan ellenőrizzék le az ajtókukucskálón át, hogy ki jött, ha fel sem érik? Hogyan … ? A „lehetetlen megtenni” dolgok listája számukra nagyon hosszú. A valóság az, hogy minden fogyatékossággal élő személynek szüksége van egy segítőre, akit lehet irányítani az igényeik kielégítéséhez, mintha ők lennének egy gép pilótái. Ez a függetlenség hiánya, másokra támaszkodás és a folyamatos segítségkérés szükségessége óriási frusztráltságot okoz számukra, és valahol belül egy gyermek sikoltozza: “Én magam akarom csinálni!”

Kiderült azonban, hogy vannak olyan megoldások, amelyek megváltoztathatnak életeket és kinyithatnak ablakot egy új, jobb jövőbe minden fogyatékossággal élő ember számára. Az új technológiák és a széles körben elérhető okos otthon rendszerek garantálják a kívánt függetlenséget és a teljes ellenőrzés lehetőségét abban, hogy mi, hol, mikor és hogyan történik otthonukban – békét, kényelmet és biztonságot nyújtanak.

HOGYAN tud segíteni a fibaro okosotthon fogyatékossággal élőknek

A FIBARO okos otthon megbízhatóan gondoskodik a lakói békéjéről, kényelméről és biztonságáról. Az okos otthon egy olyan hely, ahol a különféle eszközök kommunikálnak egymással, amelynek köszönhetően könnyedén – egyetlen gombnyomással, gesztussal vagy szóval – vezérelheti a világítást, a redőnyöket, a hőmérsékletet, a riasztást, a figyelést, az öntözőrendszert, valamint az otthoni elektronikát és a készülékeket. Az összes FIBARO eszköz problémamentes együttműködése teljes ellenőrzést és szabadságot biztosít mindenki számára, az egy háztartásban élők mindegyikének igényeit kielégítő megoldásokkal.

Hogyan segíthet a fogyatékkal élőknek? Íme néhány a legérdekesebb funkciók közül

Teljes kontrol egyetlen kattintással

Pont mint egy „távirányító”, a fogyatékkal élők számára bizonyos feladatok elvégzésére szolgáló gondozóik, így az okos otthonban ezt a szerepet egy egyszerű alkalmazás is betöltheti. Ennek köszönhetően az egész házat a kézben lévő okostelefon segítségével is lehet kezelni. A villanykapcsoló túl magasan van? Nem tudod ki nyitni az ablakot? Nehezen férsz hozzá néhány berendezéshez és eszközhöz az otthonodban? A világítás úgy maradt, mielőtt lefeküdtél volna a másik szobában? Semmi baj! Csak kapcsold be a FIBARO Home Center alkalmazását, és a lakás bármely pontjáról, egyetlen kattintással, bármilyen műveletet el tudsz végeztetni – kapcsold le a villanyt, engedd le a redőnyöket, nyisd ki az ablakokat, kapcsold be vagy ki a TV-t vagy akár irányítsd a fűtést.

Az okos otthonok nagy előnye, hogy az egyedi aktivitások mellett számos különféle műveletet is képes végrehajtani, amelyeket előre felprogramoztunk. Reggel, amikor a nap felkel, például a redőnyök automatikusan fel tudnak emelkedni, és csendes zene felébreszthet minket. Este ahelyett, hogy kikapcsolnánk a helyiségben az összes lámpát, kikapcsolnánk az eszközöket, bezárnánk az ajtókat, redőnyöket és csökkentenénk a hőmérsékletet, mindezt egyetlen kattintással is megtehetjük. Kivételes kényelem az elfoglaltaknak és a függetlenség érzése, amit a fogyatékkal élő emberek számára ad.

Az applikáció mellett az okos otthon okos gombbal, vagy egy apró, okos távirányítóval is vezérelhető, – mindegyikhez speciális funkció rendelhető. Az ágy mellett elhelyezett gomb (FIBARO Button) lefekvés előtt mindig kéznél van, hogy az egész házat „kikapcsolja”, és a ház elhagyásakor pedig fogd meg a KeyFob távirányítót: kapcsold le az összes fényt, kapcsold ki a TV-t és kapcsold be a riasztót egyetlen gombnyomással.

A kimondott szónak teremtő ereje van

Manapság rendkívül népszerűségnek örvend a hangvezérlés, olyan hangsegédek, mint például a Google Asszisztens és az Amazon Alexa. Jelenléte a fogyatékkal élők számára is nagyon hasznos.

Az asszisztensek együttműködnek a FIBARO okos otthon megoldásokkal, amelyeknek köszönhetően még egy újabb irányítási lehetőséget kapunk a házunk felett – még ha okostelefon vagy intelligens távirányító is elkallódott valahol, csupán néhány szó elegendő ahhoz, hogy okos otthonunkat működésre bírjuk

Minden magától megtörténik

Az okos otthon értékes tulajdonsága, hogy sok minden teljesen automatikusan történhet. A háztulajdonosának nem kell semmit sem tennie, vagy emlékeznie bármire – a korábban meghatározott és szükséges jelenetek felprogramozása – és minden magától megtörténik.

Az okos világítás lehet a legnagyobb könnyítés a fogyatékkal élők számára. A fürdőszobai világítás, amely automatikusan bekapcsol, amikor kinyitjuk az ajtót, és kialszik, amikor távozunk, ezt a beállítást minden okos otthon felhasználó értékeli, de a korlátozott mozgásképességű emberek számára ez új jelentést nyer. Csakúgy, mint az okos mozgásérzékelő hatalma, amely biztosítja, hogy a fény a mindig sötét folyosón is kövesse a mozgást.

Nagy kényelmet jelent a lakás automatikus bezárása is, amikor elhagyjuk, vagy a kellemes fogadtatás, amikor visszatérünk – megfelelő megvilágítással, hőmérséklettel és kedvenc zenével -vagy az ablakok automatikus bezárása, amikor esik.