Indulhat a nyaralás – biztonságos otthon a FIBARO-val

Június eleje óta is, de közepétől még több szállásadó várja vendégeit, itt a nyaraló szezon. Hamarosan a határátlépés sem lesz problémás és nem kell karanténba vonulnunk utána. Ha még van szabadságunk és lehetőségünk, ne maradjunk le egy kis kikapcsolódásról, vigyük el a családunk világot látni, menjünk le a Balatonra egy hosszú hétvégére, vagy akár egy másik országba várost nézni. Bármerre is járunk majd, a legfontosabb, hogy el tudjuk engedni magunkat, át tudjuk adni magunkat a kikapcsolódásnak, ne okozzon feszültséget bennünk, hogy vajon mi lehet az otthonunkkal.

Hogy nyugodtan nyaraljunk, összegyűjtöttünk pár hasznos okosotthon megoldást, amivel biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Jelenlét szimuláció

Az egyik, ha nem a legfontosabb okosotthon funkció, amikor nyaralni megyünk, a jelenlét szimuláció. Napokra oda leszünk, nem lesz mozgás a lakásban, vagy a házban esetleg a ház körül, és azt sem szeretnénk, hogy ez bárkinek feltűnjön. A szomszéd ugyan üríti a postaládát,de nem tud mindig résen lenni. Az okos otthon rendszer központi egysége sötétedés után akár véletlenszerűen is képes kapcsolgatni a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint. Így olyan hatást képes kelteni, mintha otthon lennénk és élnénk mindennapi életünket, így nagyban csökkenti a betörés lehetőségét.

Távoli ellenőrzés

Természetes, hogy ilyenkor is szeretnénk mindent tudni, ami otthonunkban történik. Tudni arról, hogy minden rendben, vagy történt esetleg váratlan esemény. Az okos otthon applikáció segítségével a világ bármely pontjáról el tudjuk érni az otthoni rendszerünket, így azonnal megtudhatunk mindent róla. Ha nem mutat semmi kiugró értéket vagy riasztást, akkor megnyugodhatunk, minden ment úgy, ahogy előre beprogramoztuk. Ha váratlan esemény történik, azonnal riasztást küld a rendszer a telefonunkra, így egyből rá tudunk nézni a kamerákra, mi történt. Ha kell tudunk ablakot nyitni távolról, tudunk hangot vagy zenét lejátszani, tudunk azonnal telefonálni a biztonsági szolgálatnak vagy akár a szomszédnak, hogy nem látunk semmi különöset a kamerán, nézzenek át otthonunkba.

Öntözés míg nyaralunk

Verőfényes napsütés, száraz idő, vagy pont hogy sokat esik mostanában? Amíg mi lógatjuk a lábunkat a nyaraláson az okos otthon rendszerbe integrált öntözőrendszer végzi a dolgát.
Figyeli az időjárást, figyeli, hogy esett-e az eső vagy várható-e eső és ennek megfelelően képes öntözni a kertet. Így maradhat szép, egészséges zöld a gyep és dúsak a bokrok. Sőt, ha rá akarunk nézni, hogy kell-e valahol extra locsolás, azt a kertet figyelő kamera képén meg is tehetjük.

Figyelmeztető berendezések

Ugyan távol vagyunk, és közvetlen ember életet nem fenyeget, ha kigyullad valami, vagy szén-monoxid szivárgás lenne otthonunkban, de nem is szeretnénk arra hazaérni, hogy porig égett a házunk, vagy hogy tömény szén-monoxid szag ömlik ránk, mikor kinyitjuk a bejárati ajtót. Így érdemes a FIBARO Füstérzékelőt és a FIBARO Szén-monoxid érzékelőt is beszereznünk, ami azonnal jelez a telefonunkon, ha a normális értéktől eltérést észlel. A FIBARO vízfolyás érzékelő pedig azonnal jelez, ha vízcsepegést érzékel – a FIBARO okos otthon központ értesítést küldhet az okos telefonunkra, és a központi vízcsapot egy elektromos relé segítségével elzárhatjuk távolról is. Így azonnal tudunk cselekedni, vagyis megelőzhető, hogy nagyobb baj történjen.

Okoskaputelefonnal bárkit beengedhetünk

Ugyan lehetünk több ezer kilométerre is otthonunktól, az okos kaputelefon segítségével azonnal ellenőrizhetjük, hogy ki csöngetett be és tudunk neki válaszolni, így ő észre sem veszi, hogy nem vagyunk otthon. Lehet, hogy pont a nyaralásunk 3. napján érkezik meg a csomag, amit hetekkel ezelőtt rendeltünk. Semmi baj, beengedjük távolról a futárt, aki leteszi a csomagot oda, ahova kértük. Lehet, hogy anyósunknak jutott eszébe, hogy pont az a lábas kell neki, amit évente egyszer kölcsönkér? Nem kell aggódnunk, beengedjük anyukát, elviszi a lábast és már vissza is zárjuk az ajtókat, mindezt távolból akár egy medence széléről tesszük.

Szellőztessünk mielőtt hazaérünk

Nincs is kellemetlenebb érzés annál, mikor a nagy melegben utaztunk órákat és hazaérünk egy felmelegedett, levegőtlen házba vagy lakásba. Hazaérkezésünk előtti éjszaka, a hűvösebb levegőt engedjük be, nyissuk ki távolból az ablakokat, és csukjuk be mielőtt újra felmelegedne a levegő. Az okos szellőzésnek megannyi lehetősége van még egy intelligens lakás rendszerén belül. Használjuk ki kényelmünk érdekében.

Okos otthon rendszer legjobb tulajdonsága, hogy saját képünkre, saját igényeinkre formálhatjuk, mindent beprogramozhatunk, amire szükségünk van, amiben segítségre, könnyítésre, kényelemre van szükségünk. A rendszer adta lehetőségek határa a csillagos ég, mindent meg tud oldani számunkra, amit el tudunk képzelni. Ami fontos, hogy mi mindeközben biztonságban érezzük otthonunkat.