Lakásbiztosítás és okosotthon – egy új korszak kezdete

A FIBARO okos otthon rendszer kapcsán három fő előnyt szoktunk kiemelni: kényelem, biztonság és energiafogyasztás optimalizálás.

Amikor a biztonságra gondolunk, legtöbbször a külső negatív behatásoktól akarjuk megvédeni az otthonunkat. Pedig rengeteg olyan helyzet állhat elő a házon belül – elektromos eszköz meghibásodás, vízszivárgás, füstszivárgás -, amelyek sok kellemetlenséget okozhatnak vagy akár veszélyes szituációkat is előidézhetnek.

Ezeknek a helyzeteknek jobb elébe menni és nem utólag kezelni a károkat. Ez járt a fejében Krystian Zajacnak, a FIBARO alapítójának és társának Matt Pollnak, amikor létrehozták a Neos-t.

Új trend: biztosítás technológia (insurtech)

Eme két jeles ember állt elő az ötlettel, hogy a FIBARO rendszer által előre jelezhető veszélyhelyzeteket, a biztosító társaságok ne utólag kezeljék, hanem már amikor a probléma felmerül.

Hogyan?

A FIBARO okos otthon rendszer nagy előnye, hogy rengeteg különböző érzékelővel van ellátva – mozgásérzékelő, vízérzékelő, füstérzékelő, szén-monoxid érzékelő, nyitásérzékelő. Ezen eszközök segítségével a leggyakrabban felmerülő háztartásbeli problémákról a rendszer azonnal jelez a felhasználónak, aki további lépéseket tud tenni. Illetve az otthonautomatika rendszerben egyedi eseményekre, különböző reakciókat lehet beállítani. Például gázszivárgás észlelése esetén, a rendszer magától állítsa le a gázkészülékeket.

A Neos megalkotói viszont még egy lépéssel tovább mentek. A FIBARO eszközöket összekötötték a Neos biztosító rendszerével. Veszélyhelyzetben, például csőtörésnél, az eszközök jeleznek a Neosnak így a biztosító társaság azonnal ki tud küldeni valakit kárelhárításra. Ily módon lesz az utókezeléses biztosítási szolgáltatásból, kvázi kármegelőző szolgáltatás.

Mindenki jól jár

A felhasználó számára egyértelműen az a legszerencsésebb, ha még azelőtt eloltják a tüzet mielőtt meggyulladt volna. A biztosító számára szintén az az optimális, ha a magas helyreállítási költségek megtérítése helyett, a megelőzésbe és a termék fejlesztésébe fektethet.

A Neos tavaly debütált Londonban, és idén terjesztették ki az Egyesült Királyság teljes területére a szolgáltatásukat. Izgatottan várjuk a folytatást!