FIBARO okosotthon rendszerrel 25%-os energiamegtakarítás

018 év során a Debrecenben a Faragó utcai óvodában a Fibaro okosotthon rendszer és 72 radiátor termosztát beüzemelésével az elmúlt fűtési szezon alatt 25%-os energiamegtakarítást sikerült elérni.

Debrecen város Közgyűlése a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét követően azzal a céllal alapította a Debreceni Intézményműködtető Központot (DIM), hogy az általános iskolák, gimnáziumok és kollégiumok működtetési feladatait ellássa.
A DIM 2017 óta felelős a debreceni Faragó utcai óvoda épület üzemeltetéséért, amely során azt tapasztalta, hogy a meglévő fűtési rendszer nem kellően energiahatékonyan működik, ezért kerestek olyan ehetőséget a korszerűsítésére, amely minta projektként szolgálhat a többi hasonló elégtelenül szabályozott fűtési rendszer felújításához.

Pintér Zoltán a DIM műszaki igazgatója elmondta, hogy olyan megoldást kerestek, amellyel az egyedi hőmérséklet szabályozás megvalósítható, de a meglévő fűtési rendszert nem kell jelentősen átalakítani. A gyártók között kevesen tudtak olyan megoldást nyújtani, mint a Fibaro, hiszen az intézményi alkalmazás kialakítása eltér a lakossági felhasználástól.

Fontos szempont volt még a kiválasztáskor, hogy ne legyen jelentős kiesés a működésben, hiszen egy önkormányzati fenntartású óvodáról van szó, ahol folyamatos ellátást kell biztosítani. A Fibaro okosotthon rendszer telepítése pár nap alatt megvalósult, működési kiesés nélkül. A vezetéknélküli Fibaro rendszer másik nagy előnye, hogy bontási munkával egyáltalán nem jár, mivel a radiátor szelepvezérlő termosztátok vezeték nélkül kommunikálnak a központi vezérlőegységgel. Pintér Zoltán kifejtette, hogy az új fűtésvezérlő rendszer intézményi üzemeltetés tekintetében maximálisan kielégíti a meglévő radiátoros fűtésekkel megvalósítható szabályozási szintet. Az egyes helyiségek heti fűtési programja könnyűszerrel beállítható a Fibaro rendszer grafikus felületén, melynek köszönhetően az egyes fűtési zónák beprogramozott, illetve valós hőmérséklete folyamatosan nyomon követhető a webes felületen, vagy akár egy okostelefonról. Szükség esetén a beprogramozott értékek távolról is felülírhatók, így nem a helyi személyzetre van bízva a fűtésszabályzás. Óriási előnye, hogy az üzemeltetés egyszerű, biztonságos, üzemzavar esetén a kézi beállítások érvényesek, helyben is van mód a hőmérsékletek korrekciójára. Zoltán elmondása szerint a rendszer a telepítés óta stabilan működik, helyiségenként heti programmal, napi négy idősávban beállítható a kívánt hőmérséklet.

A fő szempont persze a műszaki igazgató szerint is, hogy a projekt kivitelezésével 25% os fűtési költség megtakarítás értek el. A megtakarítás már egy szabályozott rendszerhez képest jelentkezett, amikor is a radiátorok termosztatikus szelepekkel és a hőtermelő kazán időjáráskövető szabályzásával volt ellátva a fűtési rendszer.

További előny, hogy mivel online a kapcsolat az épület valós hőmérsékleti adatairól, így a gépészeti rendszer egyéb hibái is monitorozhatók. Továbbá hőtermelő felújítás, vagy egyéb energetikai felújítás esetén is változatlan előnyökkel üzemeltethető tovább a rendszer, illetve szükség esetén kis költséggel áttelepíthető más épületre.

A DIM és a óvoda is elégedett a Fibaro okosotthon által szabályozott fűtési rendszerrel, a megtakarítások alapján mindenképpen ajánlható intézmények részére a rendszer, előnyei olyan intézményekben többszörösen jelentkeznek, ahol az inaktív, használaton kívüli időszak (hétvége, éjszaka, munkaszüneti napok, szünidők, stb) hosszabb az aktív időszakoknál.