Switch, ami nincs

Valójában van, csak elbújtattuk a falba. De miért is?

A Fibaro Relay Switch az az eszköz, amely aktivizál egy otthont Az okosotthon rendszer egyik kulcsfontosságú eleme. Számos helyen és számos funkcióra felhasználható, így sokoldalú eszköz. Elektromos eszközök működtetésében, világítás vezérlésben és egy konnektor ki- és bekapcsolása gyerekjáték a relé modullal. Az energia felhasználás mérése, pedig az eszköz kisujjában van, számíthatunk mindig a pontos mérésre.

Fibaro Relé modulból két típus érhető el: egyszerű relé modul és dupla relé modul. Miben különböznek? A háztartási gépek többségét mindkettő tudja vezérelni, ugyanakkor nem mindegy, hogy a villanykapcsoló mögé építve mire van szükség.

– Az egyszerű relé modul egysoros áramkör vezérlésére hivatott, 8A-ig terjedő terheléssel működhet.

– A Fibaro Double Switch pedig két soros áramkörhöz alkalmazható, csatornánként 6,5A-ig terjedő terheléssel, összesen 10A terheléssel működtethető.

Sőt létezik már az egyszerű relé modul Apple Home Kit kompatibilis változata is. Megegyezik a sima egyszerű relé képességével, amiben több, hogy már Apple eszközről is irányítható.

Hova helyezhető el egy relé?

Már többször említettük, hogy a konnektort vagy villanyt irányítja. Ebből következik, hogy a konnektor mögött és a villanykapcsoló mögött lévő szerelődobozba, illetve csatlakozó aljzatba helyezhető. Hogyan fér bele? Ez csak egy picike, fél tenyérnyi kő nagyságú eszköz, amely könnyen elbújtatható.

Hogy bújtassuk el? Mivel elektromos áram vezérléséről van szó, ezért mindenképpen hozzáértő szakértő szükséges hozzá. Legalább is addig, amíg fizikailag elhelyezi a rendszerben. Programozást pedig akár önállóan is megtehetjük, de ha biztosan minden lehetőségét optimálisan szeretnénk kihasználni, akkor bízzuk FIBARO szakértő telepítőre az eszköz telepítését.

Honnan érjük el?

Bárhonnan. Kapcsolhatjuk helyben, ahogy korábban tettük. Hagyhatjuk, hogy az automatizmus indítsa el. Ugyanakkor a FIBARO okostelefon app segítségével bárhonnan elérhetjük eszközeinket.

Néhány felhasználási tipp relé modulokhoz a teljesség igénye nélkül:

  • Ha mozgást érzékel, felkapcsolja a lámpát
  • Bekapcsolhatjuk a tv-t bárhonnan az okostelefonunkkal
  • A konyhában lévő szagelszívót be tudjuk indítani akár a kanapén ülve, egy gombnyomással
  • Amikor a gyerek szobájában lekapcsolódik a villany, és 21.00 után járunk, a kedvenc altatója szólal meg
  • Kertben pedig, amikor száraz napok voltak, és este 22.00 után járunk, akkor beindul az öntözőrendszer