2 erős félelem az okosotthonnal kapcsolatban

Az előző blogbejegyzésben végigvettünk három műszaki tévhitet az okosotthonokkal kapcsolatban, illetve olyan alaptalan tévhiteket, amelyek általában inkább mítoszként terjedtek el. Az alábbiakban pedig még két fontos tévhitet, félelmet szeretnénk eloszlatni: az okosotthon csak luxus? Ha okosotthonom van, akkor bárki hozzáférhet az otthoni elektromos eszközeimhez?

1. félelem: Okosotthon csak egy ámítás – egy kütyü, egy felesleges eszköz

Valóban, az okosotthon néha csak egy nagy ámításnak és a magamutogatásának tűnhet. Gondoljunk bele, nincs is teátrálisabb mint amikor a Swipe-ot elrejtjük az asztallap alá, majd azzal tudjuk irányítani a fények színét a nappaliban, vagy be- és kikapcsolni a zenét – vendégeink számára úgy tűnhet mintha legújabban tanult bűvésztrükkökkel akarnánk elkábítani őket!

Ugyanakkor azért a FIBARO rendszerről ne felejtsük el, hogy nagyon hasznos:

  • felfedezi, ha a fürdőben olyan helyen van víz, ahol nem kellene lennie, például mert csőtörés van (automatikusan le tudja zárni a vízvezetéket),
  • jelez, ha illetéktelen behatolást vagy megkísérelt behatolást észlel otthonunkban,
  • lekapcsolja azokat az elektromos berendezéseket, amelyek feleslegesek, hogy áram alatt legyenek, ha nem vagyunk otthon,

ezzel is segít a költségek és a felesleges energia felhasználás visszaszorításában.

Nem utolsó sorban az okosotthon lényege a komfortos élet biztosítása. Ez az a megoldás, amit nem hiába értékelnek nagyra azon házakban, ahol egyre több rendszer lett beépítve, ezzel komplex és néha már kimerítően sok különböző rendszert kialakítva.

Automata garázskapu, redőnyök/árnyékolók, vészjelző rendszer, behatolásjelző rendszer, levegőztető rendszer, belső és külső villágítás, kerti eszközök automatizálása – hagyományos értelembe ezek mind különböző környezetben lévő rendszerek. Ahhoz hogy irányítani tudjuk őket szükségünk lesz kapcsolókra és kezelőfelületekre valamint távirányítókra szerte az otthonunkban. Ha egyetlen rendszerbe illesztjük őket, irányíthatjuk az okostelefonunkról, vagy akár hangutasításokkal vagy programozható kapcsolókkal, ami biztos, hogy nem lesz szükségünk különböző kezelőfelületekre és távirányítók tucatjára. Mi több, egy egyedi rendszerben az eszközöket lehet automatizálni és logikai sorrendbe rendezni.

  • Kerti világítás, ami csak naplemente után kapcsolódik fel? Szuperül hangzik.
  • Az öntözőrenszer csak akkor locsolja meg a kertet, ha nem várható eső? Megoldható.
  • Kapcsolódjon le a légkondi, ha kinyitja valaki az ablakot, ezzel is megakadályozva az energiapazarlást?
  • Automatikusan kikapcsolódjon le a világítás a szobában, ha senki nincs bent?
  • Télen kapcsoljon be a fűtés és legyen fény a folyosón vagy a konyhában, ha kinyílik a bejárati ajtó?
  • Élesítsd a riasztót, engedd le a redőnyöket és kapcsold le a felesleges elektronikai eszközöket egyetlen, a bejárati ajtó mellett elhelyezett gomb érintésével?

Csak a képzeleted szabhat határt ha okosotthonról van szó.

2. félelem: Okosotthon egyet jelent azzal, hogy kiteszem a magánéletemet az ablakba

A felhasználók biztonsága a FIBARO számára abszolút elsőbbséget élvez, ennek érdekében korszerű biztonsági intézkedéseket alkalmaz illetéktelen belépések ellen. A Home Center támogatása belépési nevet és jelszót kér, a teljes kommunikáció titkosítva van kriptogáriai technológiát használva és az eszköz szoftvere folyamatosan frissül.

Az otthonban lévő eszközök közötti kommunikáció és az adatok továbbítása mint helyben és távoli hozzáféréssel a felhőben is titkosítva van.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a FIBARO okosotthon rendszer internet nélkül is teszi a dolgát. Szinte minden elérhető funkció működik internet hozzáférés nélkül. Csak néhány kivétel van, amihez szükséges internet csatlakozás – felhőben lévő adatok eléréséhez vagy távoli hozzáféréshez. A beállítások és rendszer konfigurálása mobil eszközön vagy számítógépen történik, ami ugyanahhoz a Wi-Fi-hez kell csatlakozzon mint amihez a Home Center van csatlakoztatni.