Az okosotthon kertje mindig zöldebb

Fibaro okosotthon kerti öntözés

Az otthonunk kertje tükrözi a személyiségünket. Van akinek a legfontosabb hely az otthonában, mert itt tudja igazán kipihenni magát, kikapcsolódni a fárasztó munkanapok után, vagy éppen itt gondoskodhat a növényeiről, amelyekben aztán gyönyörködhet. Vagy egyszerűen csak szeret kiülni és nézelődni, és végre semmit tenni. A kertünk azonban nagyon hiányol minket, ha nem vagyunk otthon – hiszen folyamatos ápolásra, gondozásra van szüksége. A FIBARO okosotthon rendszer ebben is helyettesíthet minket.

Egy-egy hosszabb távollét tönkreteheti a mindennapi erőfeszítéseinket és a kertünk lassan elhaló növények földjévé válhat. Az intelligens otthon megoldások azonban segítenek ezt megakadályozni. Érdemes beállítani egy automatizmust, hogy bizonyos időpontokban, vagy akár a naplemente/napnyugta időpontjához igazított időintervallumban gondoskodjon a FIBARO a kertünk pompázó növényeiről. Az intelligens kerti megoldásokat a Fibaro Relay Switch vezérelheti.

Egyénre szabott automatizálási jelenettel kombinálhatjuk az előre megírt programokat, pl. nem szükséges minden este elindítani az “öntözés” funkciót, hiszen az időjáráshoz igazodva sokat spórolhatunk. Az már egy megszokott funkció, hogy esőben az öntözőrendszer nem indul el. Azonban ezzel még nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy ne locsoljunk feleslegesen. Okos megoldás, hogy ha egy időjárásfigyelő állomást illesztünk a FIBARO okosotthon rendszerhez, és úgy állítjuk be az intelligens kerti automatizálási jelenetet, hogy a kerti öntözőrendszer abban az esetben nem indul el, hogy ha eső várható aznap.

A rutinos kertápolók már tudják, hogy nem célszerű erős napsütésben, vagy éppen túl magas hőmérsékletű időben öntözni, mert többet árthatunk a növényeinknek, mint amennyit használunk. A kerti öntözés jelenetbe ezt is beprogramozhatjuk! Az időjárásfigyelő állomás által rögzített adatokat figyelembe véve induljon csak el az öntözés – pont akkor, amikor a leginkább ideális.

Sok esetben az autóval is a kertbe parkolunk… milyen kellemetlen, hogy ha pont az automatikus öntözőprogram közepén érkezünk haza, és bizony mi is kapunk egy keveset hűs vízből?! Egy egyszerű automatizmussal ez is megoldható: amikor a FIBARO okosotthon rendszer érzékeli, hogy nyílik az elektromos kapu, és az okosotthon “fogadó fény” jelenete bekapcsol – automatikusan szüneteljen az “öntöző” jelenet, így megúszhatjuk a vizes balesetet.

A kert legtöbbször a tágabb család és a barátok kedvenc találkozóhelye is: egy kis grillezés, baráti beszélgetések legideálisabb helyszíne. Ezekre az alkalmakra gondolva célszerű egy FIBARO okosgombot elhelyezni a kertben, hogy a hétköznapi automatizmusokat felülírja a kedvenc “pihenő” vagy éppen “kertiparti” jelenetünk.

Az intelligens kertünk kellemes zenével, halvány fényekkel, vagy akár RGBW hangulatvilágítással fogadhatja vendégeinket, a kertbe vezető úton a lámpák automatikusan felkapcsolódnak, ha mozgás éreznek, és a terasz ajtó redőnye sem zárja be a házat, ha a kertben tartózkodunk akár az éjszaka közepén is.

A kertimunkát az automata fűnyíró elvégezheti helyettünk, persze összehangolva az öntözőrendszer működésével. Vagy éppen a fűnyírással tudnál kikapcsolódni? Egy gombnyomással állíts le minden automatikát és vedd uralmad alá a birodalmad!

Fedezd fel a FIBARO okosotthon lehetőségeit!