FIBARO okos otthon – smart home rendszer

Az Internet of Things (IoT) forradalmának köszönhetően egyes városok hatóságai egyre nagyobb figyelmet fordítanak az automatizációra, a létesítményekre és az új megoldások megteremtésére, hogy a lakosság életét könnyebbé tehessék. Az okos város tematika olyan stratégiai szempontokat érint, mint a városi szolgáltatási rendszerek, a közlekedés, az energia és a biztonság kezelése. Figyelembe veszi továbbá a környezetvédelemmel, az oktatással és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos fenntartható fejlesztési kezdeményezéseket is.  A FIBARO-nál évek óta figyelnek erre a jelenségre, és tisztán látják, hogy az intelligens otthoni megoldások milyen fontos szerepet játszanak az intelligens városok létrehozásában.

Fenntartható New York, a vezető évek óta

Minden évben a rangos IESE Cities in Motion Idex szerzői kijelentik, hogy New York a vezető város az intelligens városok között. Az elsőbbségért járó babérkoszorú itt nem csak a fejlett technológiák alkalmazásáért jár (ebben Dubai és Taipei jár elöl) és nem csak a széleskörű közbefektetésekért, mint az oktatás és a társadalmi egyenlőség (a város költségvetésében erre 163 millió dollárt különítettek el 2018-ban). Hanem a helyi közösségek részvételét is értékelik, ami a hatóságok folyamatos támogatásának köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy egy barátságos környezetben éljenek. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, az alulról irányuló kezdeményezésre és a látszólag független folyamatok szinkronizálására vonatkozó feltételeket meg kell teremteniük.
New York egy vibráló, tudományos és gazdasági központ, a start-up cégek és számos nemzetközi vállalat székhelye. Az elöljárók erőfeszítéseit a magánvállalkozások kísérik, amelyek egyre több háztartást változtatnak „okossá”. Egy intelligens város építése kétirányú folyamat, amely magába foglalja a közintézményeket, az üzleti vállalkozásokat és a nagyközönséget is. A forgalomirányítási rendszerektől kezdve az Uber Eats hátizsákos biciklistákon keresztül, egészen a híres Juilliard School of Music koncertterminál-kezelő applikációjáig, New York olyan tökéletesen ábrázolja az intelligens város összetettségét, mint semmilyen más város a világon.

Az okos városok modern dimenziói

A jövő igazi okos városa elsősorban a városi élet különböző aspektusainak fenntarthatóságán és ennek irányításán alapul majd. Ezt csak olyan integrált rendszerek segítségével lehet elérni, amelyek lehetővé teszik a rendszer állapotának folyamatos megfigyelését, valamint a lakók és az érdekelt felek számára hatékony hozzáférést nyújtanak a közszolgáltatókhoz, valamint a közérdekű adatokhoz. A gyors tömegközlekedéstől az okos forgalomirányításon keresztül – és épületszabályozáson át a fenntartható és hatékony energia felhasználásig. A jövőben ezek a területek egyre inkább integrálódni fognak. A folyamat már most elkezdődött a világ legfejlettebb nagyvárosaiban. A városi polgárok számára mobilon vagy alkalmazásokon keresztül elérhető városi szolgáltatások kialakítása és különösen ezek összekapcsolása hosszú évekig eltartó folyamat.

Ugyanazok fenyegetik az intelligens városok fejlődését, mint az Internet of Things-t?

A jelentés szerzői szerint a modern technológiák, szolgáltatások és helyek konszolidációjának folyamatát számos tényező akadályozhatja – természetesen a pénz hiánya az egyik. Az intelligens városok fejlesztése ugyanakkor lelassítja azokat az aspektusokat, amelyek akadályozhatják az Internet of Things növekedését. Amint azt az előző cikkben leírták, ezek lehetnek technikai problémák: a rendszerek bizonytalansága, a megfelelő adatvédelem hiánya és technológiák és rendszerek integrálásának nehézségei. A szociális szempontok szintén fontosak – az okos városokat nem csak a technológia, de az emberek is építik, ezért is szükséges, hogy a társadalom számára biztosítsák a megfelelő szintű oktatást, az egyenlőséget és hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz. Ne feledjük, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák az öregedő népesség irányába mutatnak, így az is kiderülhet, hogy az új digitális városok használói többnyire idősebb emberek lesznek. Véleményünk szerint az a kulcsfontosságú tényező, amely jelenleg visszatartja az intelligens város fejlődését, az a hosszú távú befektetési és fejlesztési stratégiák létrehozásának szükségessége. Véleményünk szerint az intelligens város tervezése évekig eltarthat. Sajnos a jelenlegi politikai tendenciák azt mutatják, hogy ez óriási akadályt jelenthet.

Az eredeti cikk itt található