Hasznos tudnivalók a szén-monoxid érzékelőről

Magyarországon a fűtési időszak körülbelül az év felét teszi ki, és bizony már most is, az első őszi hideget követően hallhattuk a hírekben, mennyire veszélyes. Ezt a „csendes gyilkost” a FIBARO mérnökei is szeretnék megállítani, ezért megalkottak egy nagyszerű szén-monoxid érzékelőt.

De mi okozza a problémát?

A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. A statisztikák szerint Közép-Európa legnépszerűbb fűtési technológiája még mindig a hagyományos kazánok (a háztartások 43%-a). A vegyes tüzelésű kazánok is népszerűek, a háztartások 23%-a használ fát, pelletet vagy brikettet a ház melegen tartására. Ezek a megoldások hatékonyak és olcsók, de egyúttal veszélyesek is. A vegyes tüzelésű kazánok tisztítását gyakrabban kell elvégezni, ráadásul a beüzemelés költsége sem alacsony. Sajnos a rendszeres ellenőrzést – annak költsége miatt – sokan elhanyagolják, ráadásul Magyarországon az eddig kötelező kémény-ellenőrzést is eltörölték, ezért az ellenőrzések számának további csökkenése várható. Pedig 2017-ben is több, mint 600 szén-monoxidos esethez hívták a tűzoltókat országszerte, a halálos áldozatok száma 10 felett volt.

A FIBARO álláspontja

Megalakulásának kezdetétől, a FIBARO arról gondoskodik, hogy otthonunk kényelmes, barátságos és legfőképpen biztonságos legyen. A FIBARO által fejlesztett egyedülálló szén-monoxid érzékelő arra hivatott, hogy emberek életét és egészségét mentse meg ettől a láthatatlan veszélytől. Összehasonlítva a piacon kapható többi termékkel, ezt a terméket rendkívüli pontosság jellemzi.

A FIBARO tisztában van azzal a felelősséggel, ami a gyártókat terheli, ha egészségvédelmi eszközt kínálnak. Ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy az okos termékei a legmagasabb követelményeknek is megfeleljenek. A szén-monoxid érzékelő egy életmentő eszköz, ezért az EN 50291:1:2010 szabványoknak való megfelelést igazoló tesztek a BSI Csoport akkreditált vizsgáló laboratóriumában zajlanak. Minden érzékelő egy ellenőrző-programon halad át, ami magában foglalja a rutin terméktesztelést, és a minőségbiztosítási folyamat felügyeletét annak érdekében, hogy a legszigorúbb követelményeknek is megfeleljenek.

A szén-monoxid érzékelő hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy látható helyre, körülbelül másfél méter magasságban kell elhelyezni. Ezért a formatervezés fontos szempont volt a termék megalkotásakor.

Még ennél is fontosabb, hogy a FIBARO szén-monoxid érzékelő önálló eszközként is működhet. Attól, hogy nem egy FIBARO okosotthon rendszerhez csatlakozik, az érzékelő funkciója nem csorbul, önállóan is pontos és hatékony. Az erős hangjelzésen kívül villogó ledekkel és mobiltelefonra küldött üzenettel is értesíti a lakókat az észlelt fenyegetésről.

Az első néhány perc döntő fontosságú és életről vagy halálról dönthet. Ha nem önálló eszközként, hanem okos otthon rendszerbe csatlakoztatva használjuk, a gázkoncentráció kimutatása után ez a kis szerkezet automatikusan elindíthatja a lakás szellőztetését, a redőnyök felhúzását és akár az ablakok kinyitását is. Természetesen ezt előre be kell programozni, de a rendszer telepítői ezt könnyedén megoldják.