FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Hasznos tudnivalók a szén-monoxid érzékelőről

Magyarországon a fűtési időszak körülbelül az év felét teszi ki, és bizony már most is, az első őszi hideget követően hallhattuk a hírekben, mennyire veszélyes. Ezt a „csendes gyilkost” a FIBARO mérnökei is szeretnék megállítani, ezért megalkottak egy nagyszerű szén-monoxid érzékelőt. 

 

De mi okozza a problémát?


A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. A statisztikák szerint Közép-Európa legnépszerűbb fűtési technológiája még mindig a hagyományos kazánok (a háztartások 43%-a). A vegyes tüzelésű kazánok is népszerűek, a háztartások 23%-a használ fát, pelletet vagy brikettet a ház melegen tartására. Ezek a megoldások hatékonyak és olcsók, de egyúttal veszélyesek is. A vegyes tüzelésű kazánok tisztítását gyakrabban kell elvégezni, ráadásul a beüzemelés költsége sem alacsony. Sajnos a rendszeres ellenőrzést – annak költsége miatt – sokan elhanyagolják, ráadásul Magyarországon az eddig kötelező kémény-ellenőrzést is eltörölték, ezért az ellenőrzések számának további csökkenése várható. Pedig 2017-ben is több, mint 600 szén-monoxidos esethez hívták a tűzoltókat országszerte, a halálos áldozatok száma 10 felett volt.


A FIBARO álláspontja


Megalakulásának kezdetétől, a FIBARO arról gondoskodik, hogy otthonunk kényelmes, barátságos és legfőképpen biztonságos legyen. A FIBARO által fejlesztett egyedülálló szén-monoxid érzékelő arra hivatott, hogy emberek életét és egészségét mentse meg ettől a láthatatlan veszélytől. Összehasonlítva a piacon kapható többi termékkel, ezt a terméket rendkívüli pontosság jellemzi.

A FIBARO tisztában van azzal a felelősséggel, ami a gyártókat terheli, ha egészségvédelmi eszközt kínálnak. Ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy az okos termékei a legmagasabb követelményeknek is megfeleljenek. A szén-monoxid érzékelő egy életmentő eszköz, ezért az EN 50291:1:2010 szabványoknak való megfelelést igazoló tesztek a BSI Csoport akkreditált vizsgáló laboratóriumában zajlanak. Minden érzékelő egy ellenőrző-programon halad át, ami magában foglalja a rutin terméktesztelést, és a minőségbiztosítási folyamat felügyeletét annak érdekében, hogy a legszigorúbb követelményeknek is megfeleljenek.

A szén-monoxid érzékelő hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy látható helyre, körülbelül másfél méter magasságban kell elhelyezni. Ezért a formatervezés fontos szempont volt a termék megalkotásakor.

 

Még ennél is fontosabb, hogy a FIBARO szén-monoxid érzékelő önálló eszközként is működhet. Attól, hogy nem egy FIBARO okosotthon rendszerhez csatlakozik, az érzékelő funkciója nem csorbul, önállóan is pontos és hatékony. Az erős hangjelzésen kívül villogó ledekkel és mobiltelefonra küldött üzenettel is értesíti a lakókat az észlelt fenyegetésről. 

Az első néhány perc döntő fontosságú és életről vagy halálról dönthet. Ha nem önálló eszközként, hanem okos otthon rendszerbe csatlakoztatva használjuk, a gázkoncentráció kimutatása után ez a kis szerkezet automatikusan elindíthatja a lakás szellőztetését, a redőnyök felhúzását és akár az ablakok kinyitását is. Természetesen ezt előre be kell programozni, de a rendszer telepítői ezt könnyedén megoldják.

 

A szén-monoxidról


„Legfrissebb kutatásukból kiderült, hogy a magyarok 80%-a tart a mérgezéstől, és csak tízből ketten gondolják úgy, hogy időben felismernék, ha CO-szivárgás lenne otthonukban. A megelőzéshez szükséges ismeretek hiányát jól mutatja, hogy minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy szúrós szagáról ismerné fel az egyébként színtelen, szagtalan gázt.” (Forrás: http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/13_szazalekkal_tobb_szen_monoxid_mergezes )


Nos ez nem igaz. A szén-monoxidot az ember nem képes érzékelni akkor sem, ha ébren van. Az egyedüli gyanús jel lehet, ha hirtelen fáradtnak érezzük magunkat, vagy fejfájást, émelygést vagy általános gyengeséget érzünk. De valljuk be, ezek közül bármelyiket érezhetjük egy megerőltetőbb munkanap után is. Ha ilyenkor lefekszünk, hogy néhány percre megpihenjünk, az akár végzetes is lehet. Ezért fontos, hogy minden otthonban legyen szén-monoxid érzékelő!

Tudtad, hogy a katasztrófavédelem is foglalkozik a szén-monoxid mérgezés megelőzésével? Egy szuper összefoglaló kisfilmet készítettek, amelyből megtudhatjuk, mi a teendő, ha a készülék jelzi a veszélyes gázt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=57

Mennyire bonyolult egy ilyen készülék felszerelése?

A FIBARO szén-monoxid érzékelő üzembe helyezése nagyon egyszerű, bárki könnyedén megbirkózik vele. Természesen a FIBARO ügyfelek segítségül hívhatják a telepítő szakembert is, aki a megfelelő helyre és magasságban helyezi el az érzékelőt. Ne feledd, hogy a megfelelő érzékelő kiválasztása kulcsfontosságú kérdés a csendes gyilkosok elleni hatékony védelem szempontjából. Válassz tanúsított, megbízható eszközt, mint például a FIBARO szén-monoxid érzékelője.
Íme egy kisfilm a FIBARO érzékelőről, melyből megtudhatod milyen hasznos funkciók várnak, ha ezt az ézékelőt választod:


Karácsonyra szén-monoxid érzékelőt?
Miért is ne? Hiszen mi is lehetne nagyobb érték számunkra, mint a szeretteink biztonsága? Egy ilyen készülék nem csupán hasznos ajándék, de akár meg is mentheti egy család, idősebb rokon, vagy szomszéd életét. A FIBARO szén-monoxid érzékelőt keresse partnereinknél.

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook