FIBARO okosotthon - Blog https://otthonautomatika.hu Tue, 26 Mar 2019 15:41:07 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Okos város - Bécs https://otthonautomatika.hu/blog/129-okos-varos-becs https://otthonautomatika.hu/blog/129-okos-varos-becs

Korábban Amszterdamról írtunk, és mutattuk be az ott végbemenő „okosítás” pozitív hatásait. Most egy kicsit közelebbi a célállomás. Bécs! 2018-ban ismét Bécs került az okos-város rangsor dobogójára. 

Nem elég a jó okosváros-stratégia, azt meg is kell valósítani – vonja le a következtetést legfrissebb tanulmányában a müncheni központú (Magyarországon is jelen lévő) Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég, amely ismét összeállította a világ „okosváros”-rangsorát. Az első helyen újra Bécs végzett, az osztrák fővárost London és a kanadai St. Albert követi. 

A rangsort azért készítették el újra, mert időközben 153-ra nőtt az okosváros-stratégiával rendelkező települések száma. A tanulmány ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a világ városainak 90 százaléka még mindig nem rendelkezik átfogó smart city koncepcióval, holott a stratégia csak az első lépés, sokkal fontosabb a megvalósítás. Az osztrák főváros is úgy tudta megőrizni első helyét, hogy az átfogó keretstratégia és újító-újszerű környezetvédelmi, mobilitási, oktatási, egészségügyi és közigazgatási megoldások mellett kiemelt figyelmet fordít az egyes kezdeményezések megvalósítására. Gyakran ugyanis nem a stratégián, hanem a tisztázatlan illetékességi területeken hiúsul meg a tervek megvalósítása. Ilyenkor egy olyan központi döntéshozó szervre van szükség, amelyiknek megvan a kellő szakmai tudása, ugyanakkor fölérendelt szervként össze tudja hangolni a város, a szolgáltatók és a kormányok érdekeit. Bécsben ezt az irányító szerepet a Smart City Agency tölti be.

Az osztrák főváros a többi között az egészségügy területén megkezdett digitalizációval, valamint a bárki számára hozzáférhető közigazgatási adatokkal és szolgáltatásokkal szerezte meg az idén is az első helyet. A másodikon London végzett, ahol wifivel, a légszennyezettséget mérő szenzorokkal és elektromos töltőállomásokkal szerelik fel a köztéri padokat és lámpaoszlopokat.

https://www.youtube.com/watch?v=V5X46-fuErg

]]>
info@otthonautomatika.hu (Móró Kata) Blog Wed, 20 Mar 2019 11:21:49 +0100
Hogyan lehet még kényelmesebb a FIBARO okos otthon rendszered? https://otthonautomatika.hu/blog/128-hogyan-lehet-meg-kenyelmesebb-a-fibaro-okos-otthon-rendszered https://otthonautomatika.hu/blog/128-hogyan-lehet-meg-kenyelmesebb-a-fibaro-okos-otthon-rendszered

A FIBARO Marketplace egy egyedülálló hely, ahol avilág minden tájáról programozók és rajongók sokasága közzéteszi a különböző technológiákat és rendszereket integráló munkájukat.  A piacon elérhető integrációk száma folyamatosan növekszik a FIBARO rendszer nyílt szerkezete miatt. Bemutatunk néhány érdekes integrációt, amelyet érdemes kipróbálni


LOOKO2 – Home Center 2-vel integrált szmog érzékelő (Paweł Wroński)


Szmog érzékelőEz a viszonylag egyszerű integráció kihasználja a LookO2 szmog érzékelő által kínált óriási lehetőségeket. Ha bizonyos mértékű légszennyezést érzékel, az érzékelő riasztást vált ki, amelyet egy sor esemény követhet. Képzeld el, hogy egy automatikusan aktivált levegőtisztító rendszer vagy az automatikusan vezérelt ablakok záródnak, amikor a szmog szintje veszélyes értéket ér el. Mindez egy egységes FIBARO Home Center 2 környezetben.
Letöltés: https://marketplace.fibaro.com/items/looko2-air-quality-sensor

 

Yamaha hangszóró


Yamaha Universal MusicCast – zene az otthonodban (Liam Devlin)

A munkához illő megfelelő zene egyedülálló hangulatot adhat Neked és családodnak. Érdemes a Yamaha Music Cast sorozatból származó eszközöket használni erre a célra. A virtuális eszköznek köszönhetően a felhasználó sokkal szélesebb körben talál lehetőségeket. A zene lejátszás vezérlése a FIBARO Home Center 2 segítségével teljesen új lehetőségeket teremt a többi rendszer integrációjához. Szeretnéd, ha kedvenc zenéd üdvözölne, amikor nyitod az ajtót az otthonodba lépve? Vagy talán hangulatos zenét szeretnél hallani a kertben, mikor sötét lesz? Ez most már mind lehetséges, köszönhetően Liam Devlin megoldásának.
Letöltés: https://marketplace.fibaro.com/items/yamaha-amplituner

 

 

Husqvarna Automower Connect - célunk a gyönyörű gyep (Pieter Hoekstra)


Nem kell senkit sem meggyőzni arról, hogy egy igazi zöld gyep minden ház büszkesége lehet. Bár ahhoz, hogy ez megtörténhessen, azt megfelelően kell karbantartani és gyakran vágni. Most, a Husqvarna Automower Connect és a FIBARO intelligens otthoni rendszer segítségével ez rendkívül könnyű. Szeretnéd, hogy automatikusan beinduljon az öntözés, mikor végeztél a fűnyírással? Szeretnéd, hogy közvetlenül naplemente után induljon el a fűnyírás? Azt tudtad, hogy a füvet nem szabad közvetlenül az eső után nyírni? Semmi gond! Most, Pieter Hoekstr virtuális gépével, a Husqvarna fűnyíróval, több érzékelővel és a FIBARO rendszerrel, ez valóban lehetséges.
Letöltés: https://marketplace.fibaro.com/items/husqvarna-automower


Dyson Bladeless Tower Fan – A dizájner légkondicionáló készen áll arra, hogy az intelligens otthoni rendszereddel együtt dolgozzon (Aik Leong Khoo)


Designer légkondícionálóGyakran nagyon nehéz megfelelő hőmérsékletet biztosítani, ami lehetővé teszi a mindennapi tevékenységek könnyebb végzését, különösen nyáron. Pontosan ezért a Dyson hűtőberendezések gyártói készítettek egy mobil klímaberendezést, amely kiválóan teljesít. Most már nem kell kivágni a falakat, és nem kell a lakásod szerkezetét komplex HVAC rendszerek követelményeihez igazítanod. Felejtsd el a régi generációs klímaberendezéseket, és tekints előre a jövőbe. Mostantól integrálhatod a FIBARO rendszered a Bladeless Tower Fan design légkondicionálóval. Tervezz jelenetek, amelyek megfelelnek az elvárásaidnak! Állítsd be a légkondicionálót, hogy hűtse le a helyiséget, mielőtt hazaérkeznél a munkából. Szeretnéd, hogy az ablakok bezáródjanak, amikor a klíma be van kapcsolva – nem probléma. Az otthonod a képzeleted.
Letöltés: https://marketplace.fibaro.com/items/dyson-bladeless-tower-fan-ir


Az integrációk lehetősége szinte korlátlan. Arra buzdítalak, hogy látogass el a Marketplace-ünkre, ott valószínűleg olyan megoldásokat is találsz, amelyek hasznosak lehetnek az intelligens otthonodban. Ha nem, akkor ösztönzünk arra, hogy olyan megoldásokat hozz létre, amelyeket meg is szeretnél osztani más felhasználókkal.

 

]]>
info@otthonautomatika.hu (Móró Kata) Blog Wed, 27 Feb 2019 13:02:53 +0100
Okos város - Amszterdam https://otthonautomatika.hu/blog/125-okos-varos-amszterdam https://otthonautomatika.hu/blog/125-okos-varos-amszterdam

Mi az „okos város”? Tettük már fel mi is ezt a kérdést. A válasz egyszerű! Az „okos városban” olyan aktuális információkat vegyítenek a modern technológiával, ami az életminőséget emeli magasabb szintre, csökkenti a károsanyag-kibocsájtást és csökkenti a felhasznált energiát. Számtalan módja van annak, hogy egy várost milyen módon lehet modernizálni, hatékonyabbá tenni. A témában az első cikkünk Hollandia fővárosáról, Amszterdamról szól!

Amszterdam a Holland Királyság fővárosa. Több, mint 800 ezer lakosa van, és híres arról, hogy élen jár az újítások terén. Egy nagy közös cél által vezérelve a város összeállt a legnagyobb vállaltokkal, a kormánnyal és természetesen a lakosokkal, hogy zöldebbé, élhetőbbé, „okosabbá” varázsolják a fővárost. A siker nem volt egyértelmű, de mégis sikerre vitték a kezdeményezést.

A projektek nagy része az elmúlt évek termése, és segítette a fővárost élhetőbbé tenni. Ha épp a ’Climate Street’-en (Klíma utca) jár, akkor a naprakész technikákat már ön is megcsodálhatja. A szemetet elektromos kukásautó szedi, a busz- és villamosmegállók, reklámtáblák és a világítások kizárólag napenergiával működnek, több ezer háztartás és üzletház teteje lett leszigetelve, így csökkentve a kiadásokat. A hatékonyságot látva az újító szellem szinte futótűzként terjed el a város többi részére.

Köztudott, hogy Amszterdam csatornahálózata nagyon kiterjedt. A vízi közlekedés mindennapi, és vannak családok is, akik hajókon élnek. A magas károsanyag-kibocsátás miatt a csatornák közvetlen közelében elektromos töltőállomásokat helyeztek el, amikre a hajók csatlakozni tudnak, és fel tudják tölteni az akkumulátorukat. Ez a megoldás felváltotta a dízel aggregátorok használatát, így a károsanyag-kibocsájtás radikálisan csökkent.

Több ezer háztartás lett automatikus kapcsoló és fényerőszabályzott, szuper alacsony fogyasztású LED világítással ellátva. Ezek mobiltelefonokhoz kapcsolódnak, így ellátva a tulajdonost aktuális fogyasztási adatokkal. Több milliárd eurót fektettek az újításokba az elmúlt 8 év alatt, de mint minden okos befektetés, ez is a befektetés többszörösét fogja megtakarítani a városban az elkövetkezendő évtizedek alatt.

Írjon nekünk, ha érdekli, hogy mennyire hatékonyan tud ön is energiát megtakarítani, ha az otthonát akár már csak egy kicsit is automatizálja!

https://www.youtube.com/watch?v=g4SoFQkYcmw

 

]]>
info@otthonautomatika.hu (Móró Kata) Blog Mon, 11 Feb 2019 12:57:37 +0100
Walli az új kapcsoló és aljzat család - az okosotthon megoldások forradalma https://otthonautomatika.hu/blog/124-walli-az-uj-kapcsolo-es-aljzat-csalad-az-okosotthon-megoldasok-forradalma https://otthonautomatika.hu/blog/124-walli-az-uj-kapcsolo-es-aljzat-csalad-az-okosotthon-megoldasok-forradalma

 

A FIBARO Walli sorozat egy új, teljes funkciós aljzat és kapcsoló család, amely az intelligens és klasszikus eszközöket összekapcsolva lehetővé teszi, hogy egy hétköznapi otthon is okos otthonná váljon. Ezek az új megoldások támogatják a hangvezérlést is, sokkal könnyebben telepíthetőek és fejlettebb beállításokat tesznek lehetővé. A süllyesztett ingelligens aljzatok és kapcsolók mellett a sorozat tagja egy Walli Controller is, amelyre bármely összetett okos otthon jelenetet felprogramozhatunk. Az egyedülálló designjának köszönhetően a Walli család tagjai bármely otthon belsőépítészeti stílusába könnyedén beleilleszthetőek

 

Korlátlan intelligens lehetőségek

 


A Walli kapcsolók és kimenetek teljes szériát alkotnak, így a teljes épületen belül kiválthatjuk a klasszikus kapcsolókat – ezzel egyedi és egységes designt teremthetünk az otthonunkon belül. Mind az intelligens, mind a klasszikus aljzatok és kapcsolók magas színvonalú kialakításúak: anyaguk egyedülálló, formájuk szemet gyönyörködtető és testreszabható LED-gyűrű keretezi be őket, ezzel is biztosítva a használója számára az egyediséget. A Walli sorozat intelligens tagjai további beállításokat és kapcsolatot biztosítanak más eszközökhöz. Jó példa erre, hogy ha például a FIBARO okos otthon rendszer észleli a csökkentett energiafogyasztást az egyik aljzatban a TV készülék kikapcsolását követően, akkor kikapcsolja a helyiség többi kimenetét is, hogy energiát takarítson meg ott, ahol erre már nincs szükség. Az új kapcsolók és kimenetek sorozatának bonyolultsága miatt az energiafogyasztás mérése és elemzése most sokkal pontosabbá válhat, a használója könnyedén optimalizálhatja a ház energiára fordított kiadásait.

 

Intelligens kapcsolók és aljzatok


Fibaro walli intelligens kapcsolóA Walli kapcsolók és aljzatok sorozat tagjai képesek a FIBARO rendszeren keresztül a legnépszerűbb hang asszisztensekkel is együttműködni, mint az Amazon Alexa, Siri és a Google Home. Mind az aljzatok, mind a kapcsolók a FIBARO központtal vezeték nélküli Z-Wave kapcsolaton keresztül kommunikálva, ezzel is támogatva a piacon elérhető leghatékonyabb és leginkább felhasználóbarát ökoszisztémát.

 

4-szer gyorsabb telepítés


Az új FIBARO Walli intelligens aljzatok és kapcsolók bármikor telepíthetők és már meglévő áramkörbe is beépíthetők. Amennyiben klasszikus eszközöket cserélünk le, ezt akár egyesével is megtehetjük, a régi technológiát szisztematikusan helyettesítjük a FIBARO intelligens aljzatokkal és kapcsolókkal. A fejlett és kompakt technológia lehetővé teszi, hogy ezek az új eszközök közvetlenül csatlakozzanak bármilyen elektromos áramkörhöz. A telepítés 4-szer gyorsabb, mint a beépített modulok telepítése. Időt és pénzt takaríthat meg - ez a legegyszerűbb módja az intelligens környezet megteremtésének. A sorozat rugalmasságát pedig a Walli Controller mutatja meg leginkább, amely funkciójában a FIBARO Button-hoz hasonló, azaz bármely okos otthon jelenet aktiválható vele. Megjelenése akár egy süllyesztett kapcsoló, így bárhol elhelyezhető, ahol a felhasználónak a leginkább kényelmes lenne egy multifunkciós gomb.

 

Biztonság


A Walli aljzatokban és aljzatokban használt Z-Wave technológia lehetővé teszi az okos otthonok biztonságos használatát, a maximális kényelmet és könnyű kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára. Ezenkívül mind a kapcsolók, mind az aljzatok szülői felügyelet funkcióval is ellátták, tehát bármelykapcsoló kézi vezérlését akár le is tilthatja a felhasználója, ha úgy érzi, hogy biztonságosabb a mobilalkalmazásból vezérelni. Ráadásul minden elektromos aljaz áramütés elleni védelmet is nyújt.


A FIBARO Walli kapcsoló és aljzat család magyarországi forgalmazása 2019 második felében várható.

 

]]>
info@otthonautomatika.hu (Móró Kata) Blog Thu, 24 Jan 2019 14:52:23 +0100
Új FIBARO termékeket mutattak be Las Vegasban a CES 2019 kiállításon https://otthonautomatika.hu/blog/122-uj-fibaro-termekeket-mutattak-be-las-vegasban-a-ces-2019-kiallitason https://otthonautomatika.hu/blog/122-uj-fibaro-termekeket-mutattak-be-las-vegasban-a-ces-2019-kiallitason

A világ legnagyobb technológia kiállítása a CES 2019 számos márkát vonz, amelyek azért érkeznek Las Vegasba, hogy bemutassák egyedi termékeiket és technológiáikat. A leginnovatívabb termékek a CES Innovációs díjat kapják, az idei évben a FIBARO portfólió két terméke is – a Smart Implant és a FIBARO Home Center alkalmazás – is megszerezte ezt a díjat.

 

„A Smart Implant és a Home Center alkalmazás két olyan termék, amelyet Lengyelországban fejlesztettek ki, és világszerte elismernek. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy trendet teremtünk. Számunkra nagyon fontos cél, hogy az intelligens otthon területén új, ismeretlen területeket derítsünk fel. Erre a legkiválóbb visszaigazolás a számunkra a FIBARO termékek számára odaítélt CES Innovációs díjak.”


- nyilatkozta Krzysztof Banasiak, a FIBARO igazgatósági tagja

 

Smart Implant

 

Fibaro Smart ImplantA FIBARO Smart Implant egy olyan eszköz, amely szinte bármilyen berendezés számára lehetővé teszi, hogy az okos otthon intelligens elemévé váljon. Az okostelefon segítségével egy audiolejátszó, egy erősítő, egy klasszikus kávéfőző vagy más retroberendezés is vezérelhetővé válhat. Csak a Smart Implantra van szükség. Ez az intelligens modul az USA piacán újdonságnak számít. Az európaiak már a berlini IFA kiállításon megismerhették a Smart Implantot.

 

Home Center alkalmazás

Fibaro Home Center alkalmazás

A FIBARO Home Center az intelligens otthoni rendszerhez egy vadonatúj mobil alkalmazás. A leginkább nyilvánvaló előnyei a könnyű használat és a gyors átláthatóság, de nem csak ezek a tulajdonságok teszik forradalmivá ezt a szoftvert. A mobil alkalmazás automatikus tanulási funkcióval rendelkezik, amely példátlan lehetőségeket nyit az okos otthon tulajdonosai számára. A felhasználók végülis egy okos asszisztenst nyernek, aki megtanulja a mindennapi viselkedésüket, szokásaikat, majd konkrét az intelligens eszközök számára konkrét lépéseket javasol, előre jelezve az otthon megtapasztalt igényeit.

 

 

Intelligens aljzatok és kapcsolók

A FIBARO Walli sorozat egy új, teljes funkciós aljzat és kapcsoló család, amely az intelligens és klasszikus eszközöket összekapcsolásával lehetővé teszi, hogy egy hétköznapi otthon is okos otthonná váljon. A portfólió az eszközök teljes skáláját tartalmazza így a tulajdonosok az egész lakásban megteremthetik az egységes designt. Ezenkívül a Walli napi megtakarításokat is jelent, mivel az automatizált fényerő szabályozás vagy a készenléti állapotú eszközök intelligens tápellátásának kikapcsolása miatt csökkenhet a villamosenergia-fogyasztás. A vadonatúj kapcsolók és aljzatok sorozata nemcsak az egyéni ügyfelek számára tökéletes, hanem minden bizonnyal az ingatlanfejlesztők számára is kiváló alternatívát nyújt. A Walli sorozat várható magyarországi piacra vezetése 2019 második felében várható.

 

 

Rainbow Controller

 

A FIBARO által gyártott FIBARO Rainbow Controller kétféle változatban érhető el, vagy szettben (kétméteres LED szalag, vezérlő és tápegység) vagy csak a vezérlő önmagában HomeKit verzióban. Ez az eszköz lehetővé teszi a világítás intenzitásának, színének, melegségi skálájának szabályozását. A legjobb funkciója, hogy csodás fény animációk kombinációt alkothatjuk meg vele. Ez a termék igazán az Apple rajongóknak szól, és persze támogatja az iOS és a MacOS-t is.

]]>
info@otthonautomatika.hu (Móró Kata) Blog Fri, 11 Jan 2019 11:19:53 +0100
Az okosotthon megoldások csökkentik a stresszt https://otthonautomatika.hu/blog/121-az-okosotthon-megoldasok-csokkentik-a-stresszt https://otthonautomatika.hu/blog/121-az-okosotthon-megoldasok-csokkentik-a-stresszt

Egy bekapcsolva hagyott vasaló, egy nyitva maradt ablak vagy nyitott ajtó - mindezek a dolgok stresszelnek minket. A FIBARO kutatásai azt mutatják, hogy azokban az emberekben, akik nem rendelkeznek okos otthon megoldásokkal, a szervezet háromszor intenzívebben reagál az ilyen helyzetek által okozott érzelmi változásokra. 


A FIBARO két embercsoportra kiterjedő kutatást folytatott: azok, akik intelligens otthoni megoldásokkal rendelkeznek és azok, akik nem. A vizsgált résztvevőket a galvanikus bőrreakciójuk (a bőr elektromos vezetőképességének változása) alapján elemezték, ami lehetővé tette a kutatók számára az érzelmi elváltozás szintjének meghatározását; illetve vizsgálták a kognitív képességek változásait is.


A kutatás első fázisa az alapmérés volt. Ezt követően a résztvevőket megkérdezték az otthoni biztonsági berendezéseik állapotáról, az otthonuk jelenlegi helyzetéről és a tűzvészek, vízkárok vagy esetleges betörések elleni védelemről. A témák felvetése előtti mérés és a beszélgetés közbeni mérés közötti eltérés mutatta meg a stressz szintbeli eltérését.
Az eredmények kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik nem használnak intelligens otthon megoldásokat, már az otthoni berendezésekről való beszélgetés is nagyobb az érzelmi reakciót vált ki. A másik csoportban a válaszadók stressz szintje ugyanolyan maradt, mint egy semleges téma megvitatása során.


Egy-egy veszélyes szituáció említése, mint például tűz vagy egy csőtörés elképzelése mindkét csoportban fokozott érzelmi reakciót váltott ki. Azok között, akik nem használnak intelligens otthoni eszközöket, az érzelmi reakció háromszor erősebb volt ezeknek a helyzeteknek az említése esetén. Az érzelmi stressz reakció még akkor is kétszer olyan intenzív volt, amikor olyan kérdéseket vetettek fel, mint a vasalót bekapcsolva hagyták-e, vagy az ajtó nyitva maradt-e.

 

A tanulmány második része (a Stroop teszt) megmutatta, hogy az otthoni dolgokhoz kapcsolódó stresszes helyzetek adott automatikus válaszreakciók gyengébbek azoknál az embereknél, akik nem rendelkeznek okos otthon készülékekkel.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy az emberek, akik nem rendelkeznek saját intelligens otthoni készülékekkel, sokkal nagyobb érzelmi stresszt élnek át az otthonukat fenyegető helyzetekben. Ezek a torzulások egyidejűleg bizonyos kognitív funkciók károsodásához vezethetnek.”


- mondta Tomasz Szczurko, a HumanGraph-tól.

 

"A Gfk elemzései szerint, öt lengyelből egy állandó stresszben él. A tanulmány eredményei szerint a FIBARO-nál létrehozott megoldások pozitív hatással lehetnek a negatív stressz szintjének csökkentésére. A FIBARO rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról ellenőrizzék otthonukat. Ez azt jelenti, hogy például nem kell visszamennünk, hogy ellenőrizzük vajon az ajtók vagy ablakok zárva vannak-e, vagy gondolkodnunk azon, hogy a vasalót bekapcsolva hagytuk-e"- tette hozzá Krzysztof Banasiak, a FIBARO alelnöke.
A FIBARO egy bemutatófilmet készített, amelyben a megkérdezett csoportok Homo Smartus-ként (az intelligens otthoni készülékek tulajdonosai) és a Homo Stressus-ként (az ilyen technológiákat nem használó emberek) nevezték el. Az egyes "fajok" képviselőjének egy-egy napját mutatja be  - ezzel reprezentálják a kutatás eredményeit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=DOS-tuIzJTc&t=


A teszteket a HumanGraph ügynökség két csoporton végezte: az intelligens otthoni technológiákat alkalmazó embereken és azokon, akik nem használják ezeket. Mindegyik csoport 30 főből állt. A kutatás a résztvevők érzelmi változásaik megfigyelésére összpontosított, a bőr válasz reakciójának (poligráf) mérésével és a kognitív funkciók tesztelésével, az otthonukra veszélyes hipotetikus helyzetekben.

]]>
info@otthonautomatika.hu (Super User) Blog Thu, 03 Jan 2019 10:06:04 +0100
Védelem a láthatatlan gáz ellen https://otthonautomatika.hu/blog/120-vedelem-a-lathatatlan-gaz-ellen https://otthonautomatika.hu/blog/120-vedelem-a-lathatatlan-gaz-ellen

 

„Legfrissebb kutatásukból kiderült, hogy a magyarok 80%-a tart a mérgezéstől, és csak tízből ketten gondolják úgy, hogy időben felismernék, ha CO-szivárgás lenne otthonukban. A megelőzéshez szükséges ismeretek hiányát jól mutatja, hogy minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy szúrós szagáról ismerné fel az egyébként színtelen, szagtalan gázt.” (Forrás: http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/13_szazalekkal_tobb_szen_monoxid_mergezes ). Nos ez nem igaz. 

 

A szén-monoxidról


A szén-monoxidot az ember nem képes érzékelni akkor sem, ha ébren van. Az egyedüli gyanús jel lehet, ha hirtelen fáradtnak érezzük magunkat, vagy fejfájást, émelygést vagy általános gyengeséget érzünk. De valljuk be, ezek közül bármelyiket érezhetjük egy megerőltetőbb munkanap után is. Ha ilyenkor lefekszünk, hogy néhány percre megpihenjünk, az akár végzetes is lehet. Ezért fontos, hogy minden otthonban legyen szén-monoxid érzékelő!

Tudtad, hogy a katasztrófavédelem is foglalkozik a szén-monoxid mérgezés megelőzésével? Egy szuper összefoglaló kisfilmet készítettek, amelyből megtudhatjuk, mi a teendő, ha a készülék jelzi a veszélyes gázt:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=57

 

Mennyire bonyolult egy ilyen készülék felszerelése?

A FIBARO szén-monoxid érzékelő üzembe helyezése nagyon egyszerű, bárki könnyedén megbirkózik vele. Természesen a FIBARO ügyfelek segítségül hívhatják a telepítő szakembert is, aki a megfelelő helyre és magasságban helyezi el az érzékelőt. Ne feledd, hogy a megfelelő érzékelő kiválasztása kulcsfontosságú kérdés a csendes gyilkosok elleni hatékony védelem szempontjából. Válassz tanúsított, megbízható eszközt, mint például a FIBARO szén-monoxid érzékelője.
Íme egy kisfilm a FIBARO érzékelőről, melyből megtudhatod milyen hasznos funkciók várnak, ha ezt az ézékelőt választod:

https://www.youtube.com/watch?v=Tz60WO4_bc8

A FIBARO szén-monoxid érzékelőt keresse partnereinknél.

]]>
info@otthonautomatika.hu (Haris Mária) Blog Sun, 30 Dec 2018 10:48:05 +0100
SMART CITY – A kihívást jelentő integráció https://otthonautomatika.hu/blog/119-smart-city-a-kihivast-jelento-integracio https://otthonautomatika.hu/blog/119-smart-city-a-kihivast-jelento-integracio

Fibaro smart city

 

Az Internet of Things (IoT) forradalmának köszönhetően egyes városok hatóságai egyre nagyobb figyelmet fordítanak az automatizációra, a létesítményekre és az új megoldások megteremtésére, hogy a lakosság életét könnyebbé tehessék. Az okos város tematika olyan stratégiai szempontokat érint, mint a városi szolgáltatási rendszerek, a közlekedés, az energia és a biztonság kezelése. Figyelembe veszi továbbá a környezetvédelemmel, az oktatással és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos fenntartható fejlesztési kezdeményezéseket is.  A FIBARO-nál évek óta figyelnek erre a jelenségre, és tisztán látják, hogy az intelligens otthoni megoldások milyen fontos szerepet játszanak az intelligens városok létrehozásában.


Fenntartható New York, a vezető évek óta


Fibaro energiatakarékosságMinden évben a rangos IESE Cities in Motion Idex szerzői kijelentik, hogy New York a vezető város az intelligens városok között. Az elsőbbségért járó babérkoszorú itt nem csak a fejlett technológiák alkalmazásáért jár (ebben Dubai és Taipei jár elöl) és nem csak a széleskörű közbefektetésekért, mint az oktatás és a társadalmi egyenlőség (a város költségvetésében erre 163 millió dollárt különítettek el 2018-ban). Hanem a helyi közösségek részvételét is értékelik, ami a hatóságok folyamatos támogatásának köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy egy barátságos környezetben éljenek. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, az alulról irányuló kezdeményezésre és a látszólag független folyamatok szinkronizálására vonatkozó feltételeket meg kell teremteniük.
New York egy vibráló, tudományos és gazdasági központ, a start-up cégek és számos nemzetközi vállalat székhelye. Az elöljárók erőfeszítéseit a magánvállalkozások kísérik, amelyek egyre több háztartást változtatnak „okossá”. Egy intelligens város építése kétirányú folyamat, amely magába foglalja a közintézményeket, az üzleti vállalkozásokat és a nagyközönséget is. A forgalomirányítási rendszerektől kezdve az Uber Eats hátizsákos biciklistákon keresztül, egészen a híres Juilliard School of Music koncertterminál-kezelő applikációjáig, New York olyan tökéletesen ábrázolja az intelligens város összetettségét, mint semmilyen más város a világon.


Az okos városok modern dimenziói


A jövő igazi okos városa elsősorban a városi élet különböző aspektusainak fenntarthatóságán és ennek irányításán alapul majd. Ezt csak olyan integrált rendszerek segítségével lehet elérni, amelyek lehetővé teszik a rendszer állapotának folyamatos megfigyelését, valamint a lakók és az érdekelt felek számára hatékony hozzáférést nyújtanak a közszolgáltatókhoz, valamint a közérdekű adatokhoz. A gyors tömegközlekedéstől az okos forgalomirányításon keresztül - és épületszabályozáson át a fenntartható és hatékony energia felhasználásig. A jövőben ezek a területek egyre inkább integrálódni fognak. A folyamat már most elkezdődött a világ legfejlettebb nagyvárosaiban. A városi polgárok számára mobilon vagy alkalmazásokon keresztül elérhető városi szolgáltatások kialakítása és különösen ezek összekapcsolása hosszú évekig eltartó folyamat.

Okos város okos otthonokkal


Ugyanazok fenyegetik az intelligens városok fejlődését, mint az Internet of Things-t?


A jelentés szerzői szerint a modern technológiák, szolgáltatások és helyek konszolidációjának folyamatát számos tényező akadályozhatja – természetesen a pénz hiánya az egyik. Az intelligens városok fejlesztése ugyanakkor lelassítja azokat az aspektusokat, amelyek akadályozhatják az Internet of Things növekedését. Amint azt az előző cikkben leírták, ezek lehetnek technikai problémák: a rendszerek bizonytalansága, a megfelelő adatvédelem hiánya és technológiák és rendszerek integrálásának nehézségei. A szociális szempontok szintén fontosak – az okos városokat nem csak a technológia, de az emberek is építik, ezért is szükséges, hogy a társadalom számára biztosítsák a megfelelő szintű oktatást, az egyenlőséget és hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz. Ne feledjük, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák az öregedő népesség irányába mutatnak, így az is kiderülhet, hogy az új digitális városok használói többnyire idősebb emberek lesznek. Véleményünk szerint az a kulcsfontosságú tényező, amely jelenleg visszatartja az intelligens város fejlődését, az a hosszú távú befektetési és fejlesztési stratégiák létrehozásának szükségessége. Véleményünk szerint az intelligens város tervezése évekig eltarthat. Sajnos a jelenlegi politikai tendenciák azt mutatják, hogy ez óriási akadályt jelenthet.

 

Az eredeti cikk itt található

]]>
info@otthonautomatika.hu (Szabó Anna) Blog Mon, 17 Dec 2018 10:49:05 +0100
Okos otthon szerepe az idősebb generáció életében https://otthonautomatika.hu/blog/118-okos-otthon-szerepe-az-idosebb-generacio-eleteben https://otthonautomatika.hu/blog/118-okos-otthon-szerepe-az-idosebb-generacio-eleteben

 

Az IoT forradalma ma már minden generációt érint, az idősek genereációja sem kivétel ez alól. Az ő számukra a legkényelmesebb és a leginkább biztonságot adó terület az okos otthon. Az előző blogbejegyzésekben foglalkoztunk az Y generációval illetve az önálló felnőttek kényelmi szempontjaival most nézzük, mit is nyújthat az intelligens otthon rendszer az idősek számára. 

Az idősebb generáció a lehető legnagyobb függetlenségre vágyik


A negyedik, egyben utolsó csoport az idős generáció, akik passzív módon élvezik az okos otthon előnyeit, ellátásukban nyújtott segítséget. Érdemes megemlíteni, hogy az idősebb generáció jelenleg nem kifejezetten tartozik az okos otthonok célcsoportjába, de a jövőben ők is célcsoporttá válnak. Hiszen az érett döntéshozók jelenlegi generációja is idősödik, és az intelligens otthoni szolgáltatások piaca gyorsan fejlődik, előbb-utóbb tehát maga a rendszer fog javaslatot tenni új eszközök beszerzésére. A jelenleg 30-40 éves generáció számára ez teljesen természetes lesz, hiszen ezek a rendszerek egyre inkább az idősebb generáció jólétének, egészségének és igényeinek kiszolgálását veszik célba.


Okos otthon és az idős generációA kulturális tényező persze ugyanúgy szerepet játszik a döntések meghozatalában. Hiszen néhány országban a szülők és nagyszülők gondozására vonatkozó megközelítés konzervatív, míg más országokban nem lehet ilyen magas szintű ellátást biztosítani. Kínában, vagy Indiában – ahol nincs szabályozott nyugdíj- vagy gondozási politika – máshogy értelmezik az idős gondozást, mint például Németországban vagy Japánban, ahol az idősek a lehető legnagyobb függetlenségre törekszenek. A fejlődő országokban teljesen természetes, hogy mindenki felelős saját magáért. A mai fiatalok okos otthon és IoT eszközök iránti érdeklődése jellemzően a saját felnőtt és idős koruk megkönnyítését célozza, ez pedig igazolja azt az állítást, hogy az igények – az egyén életkorától függően – folyamatosan változnak.

]]>
info@otthonautomatika.hu (Haris Mária) Blog Wed, 12 Dec 2018 11:04:25 +0100
Elindult a Fibaroval kompatibilis eszközök internetes adatbázisa https://otthonautomatika.hu/blog/117-elindult-a-fibaroval-kompatibilis-eszkozok-internetes-adatbazisa https://otthonautomatika.hu/blog/117-elindult-a-fibaroval-kompatibilis-eszkozok-internetes-adatbazisa

Elindult a FIBARO Compatibility internetes platform, amely segítséget nyújt a FIBARO felhasználói és telepítői számára, hogy egy kiterjedt és széleskörű rendszert hozzanak létre úgy, hogy más gyártók eszközeit is integrálják a FIBARO okos otthon rendszerhez.

 

A FIBARO Compatibility egy kényelmesen használható internetes platform, ahol megtalálható a FIBARO intelligens otthon rendszerével kompatibilis eszközök adatbázisa. A támogatott eszközök platformja segítséget nyújt mindazoknak, akik FIBARO okos otthon rendszerüket ki szeretnék bővíteni más gyártók eszközeivel is.


FIBARO Compatibility - tisztelgés az okos otthon eszközök gyártói felé


Fibaro kompatibilitas adatbázis

Ez idáig a FIBARO Compatibility adatbázisa 266 gyártó 1286 eszközét tartalmazza a világ minden tájáról, és ez a szám folyamatosan növekszik. Egy ekkora adatbázis lehetővé teszi, hogy egy okos otthon rendszer tulajdonosa szinte minden eszközt megtaláljon, melyre szüksége lehet.
A platform hatékonyságát a speciális szűrőkkel történő keresés biztosítja, hiszen akár az eszköz típusa, a márkája, a kommunikációs szabványa alapján is kereshetünk. Ezeknek a keresési szűrőknek köszönhetően ellenőrizhetjük, hogy például az ajtó vezérlőegység csatlakoztatható-e a FIBARO Home Center központhoz anélkül, hogy bármilyen működési problémába ütközne.


A kompatibilitás adatbázis kiváló megoldás a telepítők és az építészek számára is, akik ezáltal már a tervezési fázisban képesek a megfelelő berendezéseket kiválasztani az ügyfél számára és meggyőződhetnek arról is, hogy a teljes rendszer megfelelően fog működni.

 

Nyitott platform a felhasználók számára

 

A FIBARO Compatibility egyben olyan hely is, ahol a felhasználók kapcsolatba léphetnek a FIBARO-val és megoszthatják észrevételeiket, bejelenhetik az esetleges hibákat, vagy segíthetnek bővíteni a listát új termékekkel. Ebből a célból a FIBARO létrehozott egy e-mail címet: compatibility@fibaro.com


A szolgáltatást megalkotók szándéka az volt, hogy egy széleskörű és átfogó webes eszközt biztosítson a világ minden tájáról érkező ügyfelek számára, ezért az online szolgáltatás jelenleg angol nyelven érhető el, azonban a platform a jövőben egyéb nyelveken is olvasható lesz.

]]>
info@otthonautomatika.hu (Smartme Marketing) Blog Mon, 10 Dec 2018 11:05:58 +0100