FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

CES kiállítások Las Vegas-ban

Minden év január első heteiben rendezik meg Las Vegas-ban a világ legnagyobb és legelismertebb kiállítását a szórakoztató és fogyasztói elektronikai eszközök témakörében. Ez a CES. A kiállítás minden évben tartogat újdonságokat, innovatív eszközöket. Valaha csak szórakoztató eszközök bemutatására indult, ma már ennél tovább fejlődött és az önvezető autóktól kezdve az okosotthon megoldásokig temérdek innovatív eszköz megtalálható. Örömmel tölt el bennünket, hogy az elmúlt évek során minden alkalommal a kiállítók között volt látható a FIBARO rendszer gyártója a FIBAR Group. Ez ebben az évben sem lesz máshogy.

Hamarosan megnyitja kapuit 2018-ban is, így most vegyük végig az elmúlt 51 évet 2 részletben.

 

Mi is ez a CES?


A CES hivatalos honlapját felkeresve egy egész új világ tárul elénk az ez évi, az elmúlt és a jövőbeni eseményekről. Hivatalosan Consumer Electronics Show néven létezik, korábban International CES volt a hivatalos megnevezése. Szórakoztató elektronikai eszközök kiállítása és vására, ami minden évben megrendezésre kerül a Consumer Technology Association (Szórakoztató és fogyasztói elektronikai eszközök társasága) által. Minden évben a Las Vegas Convention Center ad otthont ennek az eseménynek. Témáját tekintve a technológiai újdonságokat, fejlesztéseket és innovációkat mutatja be a fogyasztói elektronika területén.Egy kis történelem - a kezdetek


A CES története 1967 nyarán kezdődött New York városában. Akkoriban a Chicago Music Show mellékágaként jelent meg, hiszen addig ez az esemény gyűjtötte össze az akkori szórakoztató elektronikai eszközöket. Már a kezdetekkor több mint 100 kiállító jelent meg, és már 17 000 látogatót vonzott be. A legfontosabb bemutatók a televíziókat és a tranzisztoros rádiót érintette.


Már akkor nagy elvárásokat állítottak elé és reményeket fűztek hozzá a kiállítás munkatársai és a vendégek is. Első kiállítók között tudhatjuk a Panasonic-ot, a Motorola-t, a Scott-ot, a Sharp-ot és az RCA-t is.

Minden hajóba kell egy kapitány, aki irányítja az egész gépezetet. A CES hajóskapitányát Jack Wayman személyében tisztelhetjük, aki elindított útjára, majd a csúcsra juttatta ezt a rendezvénysorozatot. Wayman már akkoriban olyan jövőképet látott a technológia és a szakma előtt, amiről akkor mások még álmodni sem mertek. Végül mégis Wayman-nek lett igaza. Ennek az úriembernek az ötletéből és elképzeléséből, egy megjósolt jövőképből valóság lett. Az az esemény, amely manapság a legfontosabb kiállítás a szórakoztató elektronikai eszközök világában.

A mai CES nem lehetne ilyen, ha Wayman elképzelése, kreativitása és kitartása nincs az esemény mögött a kezdetektől fogva.
 

Azok a hetvenes évek

Az 1970-es évek is hoztak újdonságokat, számtalan bemutatót, innovációt, olyan eszközöket, amiket anno mind szerettünk, de mára már csak a múlt emlékei - televíziók, rádiók, hangrendszerek sokasága sorakozott fel a CES gerendáin.

Teljesség igénye nélkül párat az eszökből és kiállítókból megemlítek: a jó öreg VCR (videokazetta rögzítő), Sony vállalat, Hitachi vállalat, SANYO vállalat, Sharp (10 év fejlődés jót tett nekik megjelenésben a standjukat tekintve), Panasonic, Pioneer, Philips, Yamaha.

Ez az évtized volt a disco korszak fénykora, így nem hiába minden a hangrendszerekről szólt - kinek a rádió, kinek a otthoni nagyobb hangrendszer, kinek a hordozható zeneláda. Minden megtalálható volt a CES-en, ami fülünknek ingere.
 


80-as évek: nagy haj, nagy válltömések, nagy fejlesztések

Ugyan a divat trend hagyott némi kívánni valót maga után, a technológiai és technikai fejlődések ismét hasítottak és remekeltek. Ebben az évtizedben már akkora kiállítói térre volt szükség, mint 10 foci pálya, 1 400 kiállítónak kellett helyet biztosítani.


Mik voltak az újdonságok? Autó rádiók, autós hangrendszerek, vezeték nélküli telefonok, VCR technológiájának komoly fejlődése, digitális karórák és a korai személyi számítógépek. Kiállítók között jelen voltak: CASIO, Texas Instruments, Pioneer, Sony, SANYO, AIWA, Panasonic, Sharp, Toshiba, Nintendo.


Nagy újdonságot jelentett a CTA (társaság) által sürgetett szabályrendszer, amely a videó rögzítés szabályait és lehetőségeit fekteti le, ugyanis megjelentek egyre több helyen a videó rögzítő eszközök, elterjedtek otthoni használatra. A CES 1983 eseményen már saját standdal rendelkezett ez a kezdeményezés.

A következő bejegyzésben a 90-es éveknél folytatjuk.

Kapcsolódó elemek


Keresés

Facebook