FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Vezetékes vs. vezeték nélküli okosotthon - melyik a jobb?

"Vezetékes vagy vezeték nélküli: az itt a kérdés." Sokan a vezetékesre esküsznek, mert nem szeretik magukat kitenni az instabil kapcsolat általi kockázatnak. A jövő (és a jelen) viszont mindenképp a vezeték nélküli technológiák felé mutat.

Információ átadás és jeltovábbítás szempontjából a stabilitás és a hatótávolság kulcsfontosságú funkciók. Ezek mellett pedig a rendszer rugalmas alakíthatósági képessége lesz a meghatározó. 

vezeték nélküli okos otthon rendszer

Stabilitás

Ha őszinték akarunk lenni, a vezeték nélküli kommunikációval szemben meglehetősen előítéletesek vagyunk. Azok, akik vezetékes rendszereket telepítettek eddig, általában ragaszkodtak a megszokott technológiához, és szkeptikusak a vezeték nélküli rendszerekkel szemben.

Amíg a réz és száloptika általában stabilan, megbízhatóan továbbítja az információt A-ból B-be, megfelelő körülmények között valójában ugyanazt a megbízhatóságot a vezeték nélküli kommunikáció is elérheti. Ugyanakkor, ha extrém nagy mennyiségű végponttal rendelkezünk, akkor a vezetékes rendszer eredendően egy stabilabb kapcsolatot jelent.

Hatótávolság

Abban az esetben, ha nagy sávszélességet igénylő alkalmazásokról beszélünk, akkor lehetnek különbségek a jel minőségében, de ezek annyira kis különbségek, hogy a legtöbb ember számára fel sem tűnik. A legtöbb kritika a vezeték nélküli vezérlést a kisebb hatótávolság miatt éri. A FIBARO okos otthon rendszer által használt Z-Wave-et például véve, a jól működő hatósugara körülbelül 30m szabad területen, és szinte azonnal átér a parancs. Ezt a rádiókommunikációs protokollt folyamatosan fejlesztik, így ma már létezik a Z-Wave plus, ahol az eszközök hatótávolsága elérheti a 100 métert is szabad területen. Az elem élettartamát 50%-al, a sávszélesség pedig 250%-al növelték meg az eredeti Z-Wave-hez képest.

Ezen kívül, az ún. mesh hálózat is hosszítja a Z-wave alapú rendszerek hatótávolságát. A rendszer egyes elemei maguk is jeltovábbítóként működnek, így a központi egység hatókörén kívül eső eszközökhöz is mindig eljutnak a jelek. Az adatátviteli idő ez esetben növekedhet, de ez a másodperc töredékében mérendő.

A vezetékes rendszerek kommunikációját tekintve pedig vegyük például a Cat6 kábelt, aminek 100m-es hatótávolsága van, de itt is ugyanazzal a problémával szembesülhetünk: hatótávolságon kívül már teljesen megbízhatatlanná válik. Ráadásul ha rosszul installálják, a jel nagy mértékben gyengülhet.

Rugalmasság

Természetesen a vezetékes rendszerek legnagyobb problémája a rugalmatlanság, hiszen ha egyszer kialakítottuk, akkor nagyon nehéz költöztetni, megváltoztatni. Ha egy vezetékes mozgásérzékelőt a szoba egyik sarkába tettek, de később rájövünk, hogy a másikba kellett volna, akkor egy komplett újravezetékezéssel, rombolással és felfordulással kell számolnunk.

Az érdeklődés most már a meglévő otthonok felől is látványosan megemelkedett. A tőlük érkező eddigi igényeket tekintve elmondhatjuk, hogy a vezeték nélküli okos otthonok, mint például a FIBARO, az esetek 95%-ban tökéletesen helytállnak.

A vezeték nélküli rendszereknél tehát a rugalmasság a legnagyobb előny. Általánosságban könnyebb a telepítésük, minden esetben probléma mentesen bővíthetőek és átalakíthatóak, valamint költözés esetén el is vihetőek.

 

  Vezetékes Vezeték nélküli
Stabilitás  FIBARO okos otthon rendszer  FIBARO okos otthon rendszer
Hatótávolság  FIBARO okos otthon rendszer  FIBARO okos otthon rendszer 
Rugalmasság   FIBARO okos otthon rendszer 

 

Összesítésben, szerintünk a vezeték nélküli rendszerek győznek. Ti hogy látjátok? 

 

Keresés

Reblog feed

Facebook