FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Okos otthon rendszerek 3 lépésben - I. Könnyű kezelésű rendszerek

Az előző bejegyzésünkben - Okos otthon  rendszerek 3 lépésben - Bevezető - három kérdést tettünk fel, melyek alapján mindenki könnyedén eldöntheti, hogy milyen okos otthon rendszert szeretne.

 

  1. Mely eszközöket akarom irányítani okosotthonomban?
  2. Hogyan akarom őket irányítani – kizárólag egy applikációval okos telefonon vagy tableten keresztül vagy manuálisan is?
  3. Mennyi időt akarok az okos otthon rendszerem telepítésére és programozására szánni?

 

A könnyű kezelésű rendszereknél általában limitált számú eszközökre, okos telefonos vagy tabletes irányításra és gyors telepítésre, programozásra kell számítanunk.

FIBARO okosotthon rendszer

 

Könnyű és gyors

 

A kategória neve magáért beszél, az ide tartozó okos eszközök telepítése és programozása gyors, és egyszerű. A központi vezérlőegységbe való bejelentkezés után a vezérlő modulok és szenzorok már maguktól tudják, hogy mi a dolguk. Az applikációk minden esetben tartalmazzák a gyári alapbeállításokat.

Ezen felül az eszközöknek meg lehet adni működési menetrendeket, például fűtésnél, mikor kapcsoljon be és ki, illetve az érzékelők adatait a mobilunkon bármikor elérhetjük. Ennél többet viszont nem igazán tudnak, ami egyben könnyíti a kezelésüket, viszont sok lehetőségtől el is esünk.

Ugyanakkor, ezek az okos otthon rendszerek többnyire zárt rendszerben működnek, tehát a különböző gyártók eszközeinek egy rendszerbe integrálása nem lehetséges. Az egyetlen kivétel az Elgato Eve, amely az Apple Homekit protokolljával működik. Mivel az Apple ügyel arra, hogy a rendszerei más eszközökkel is kompatibilisek legyenek, ezért ez a termék is összevonható más okos otthon rendszerekkel.

 

FIBARO okosotthon rendszerek

Összefoglalva, a könnyű kezelésű okos otthon rendszerek csoportjába tartozó elemeknél az egyszerű és gyors telepítésért cserébe, az eszközök limitált felhasználási lehetőségeire kell számítanunk. Ebből adódóan, ezek az okos otthon rendszerek általában csak egy funkció ellátására képesek. Leggyakrabban fűtés vagy fényrendszereket tudunk velük irányítani.

Néhány szemléletes példa a könnyű kezelésű okos otthon rendszerek kategóriából.

 

Philips Hue

Talán semelyik okos otthon eszköz nem ismert annyira, mint a Philips Hue LED lámpavezérlő, habár csak egy dologra képes: fényt vezérelni. Legyen az a tér teljes bevilágítása egyetlen fényforrás segítségével, fénytompítás a hangulat megteremtéshez, vagy fényerő szabályozás a napszakokhoz igazítva; egy érzékelő és egy vezérlő segítségével mindez megoldható.

Viszont ha bővíteni szeretnénk az okos eszköz  funkcióit, akkor minden esetben csatlakoztatnunk kell egy átfogóbb rendszerhez, mint például a FIBARO-hoz. Ezt könnyedén megtehetjük egy pluginnel, amennyiben mindkét rendszer központi vezérlője rá van kötve a belső hálózatunkra.

Philips Hue

 

Elgato Eve

Az imént említett Eve az Elgato-tól az egyik legkönnyebben kezelhető okos otthon rendszer, adott esetben még központi vezérlőegységre sincs szükség csak egy iPhone-ra vagy iPadre és Bluetooth kapcsolatra.

A rendszerhez tartozó elemek az okos termosztát, az okos konnektor és különböző okos érzékelők. Azonban, ha ez nem lenne elég, az Eve az Apple szabványnak megfelelő bármely rendszerhez csatlakoztatható, vagy bele lehet vonni eszközöket már rendszerekből, amelyek Apple Homekit kompatibilisek. Például akár a FIBARO Homekit kompatibilis érzékelőivel lehet fejleszteni.

Ezek ellenére miért tartozik az Eve még mindig a könnyű kezelésű kategóriába? Azért, mert az Eve okos otthon rendszerbe foglalt eszközök választéka még elég alacsony, és gyakran a manuális kezelés nem elérhető. Valamint, a Homekit hálózat gyakran felesleges és körülményes komplikációkat okoz a magas adatvédelmi szabályzata miatt.

 

Elgato Eve

 

 

Mivel kompatibilis még a FIBARO? Nézd meg egy korábbi blog bejegyzésünkben: 7 szuper dolog, amivel a FIBARO okos otthon rendszer kompatibilis

 

Ha viszont ezeknél az okos eszközöknél többre vágysz, javasoljuk a második és harmadik csoport áttanulmányozását, a rugalmas vagy komplex okos otthon rendszereket, amelyekhez a FIBARO okos otthon rendszer is tartozik. Ezekről a következő blog bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

 

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook