Okos otthon rendszerek 3 lépésben – Bevezető

Az okos otthon piac manapság már számos lehetőséget és terméket kínál, amely laikusok számára gyakran zavaros lehet. A német Computer Bild eHOME kiadása jelentkezett idén egy átfogó összefoglalóval az okosotthon rendszerek terén. Ez alapján készítettünk egy három részes cikk sorozatot, amelyben megismerkedhettek az elérhető okos otthon megoldásokkal, a bennük rejlő lehetőségekkel, illetve a telepítéssel együtt járó feladatokkal, különös tekintettel a FIBARO okosotthon rendszerre.

A rendszerek csoportosítási lehetőségei közül most a funkcionalitáson alapuló rendszerezést vesszük figyelembe. Ez alapján három fő csoportba sorolhatjuk az okosotthon rendszereket:

  • könnyű kezelésű,
  • rugalmas, és
  • komplex.

Emellett, kitérünk még arra is, hogy a rendszerek telepítésével és felprogramozásával kapcsolatban mennyi munkára és milyen nehézségekre lehet számítani.

Bár a cikk 33 egymástól teljesen különálló okos otthon rendszert, illetve eszközt vizsgál, egy dolog közös bennük: mind alkalmasak otthoni összeszerelésre, kevés villanyszerelői segítséggel, állítja a Computer Bild. Sok esetben ez valóban igaz lehet, főleg az első „könnyű” csoportba tartozó eszközöknél; ámde az olyan összetettebb okosotthon rendszerek esetében, mint a FIBARO, javasolt szakértő bevonása legalább a kezdeti lépésekhez.

Illetve, ha mégis önállóan szeretnéd feltelepíteni a rendszert, mert komolyan érdeklődsz a téma iránt és van hozzá affinitásod, akkor is javasolt kapcsolatba lépni telepítő szakemberrel vagy szervezettel, hogy könnyebben vedd az esetleges felmerülő problémákat. Magyarországon a FIBARO hivatalos disztribútora a SMARTme Building Technologies Kft-t vagy akár több partnerét is el tudod érni. Keresd fel őket!

Azonban mielőtt bármihez is hozzáfogunk három kérdést kell eldöntenünk:

  1. Mely eszközöket akarom irányítani okosotthonomban?
  2. Hogyan akarom őket irányítani – kizárólag egy applikációval okos telefonon vagy tableten keresztül vagy manuálisan is?
  3. Mennyi időt akarok az okos otthon rendszerem telepítésére és programozására szánni?

Következő részünkben megismerkedhettek a “könnyű kezelésű” okos otthon rendszerek funkcionális és telepítési tulajdonságaival, de addig is gondolkodjatok el: ti milyen okosotthonra vágytok?