FIBARO okosotthon - Blog

A weboldalon cookie-kat használunk, ha Ön nem változtat a böngésző beállításain, elfogadja a feltételeinket Több info

Értem

Okos tippek a hosszú hétvégére

Távoli ellenőrzés a FIBARO okos otthon rendszerrel

Végre itt egy hosszú hétvége, irány egy kis miniszabira! Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogyan óvjuk meg otthonunkat attól, hogy betörők célpontja legyen, illetve hogyan tartsuk az optimális hőmérsékletet.

Ne hagyd kihűlni a lakást! Persze rendkívül egyszerű lenne, ha szimplán lekapcsolnánk a fűtést, 4 napig nem dolgoznak a radiátorok - így spórolunk a legtöbbet... gondolhatnánk, de nem így van. Sokkal több energiaráfordítás utána a teljesen lehűlt lakást újra befűteni. Állítsd a termosztátot legalább 18 fokra, és ne engedd lehűlni teljesen a falakat.

Még így is milyen kelletlen lesz hazaérkezni a 18 fokos lakásba, amikor talán amúgy is ki leszel kicsit hűlve és másra sem vágysz, mint egy forró fürdőre..., de még a meleg vízre is várni kell. Ilyenkor a rövid percek igencsak hosszúnak tűnnek.

Az okos otthon rendszerek erre könnyű megoldást nyújtanak, hiszen be tudod programozni a termosztátot, hogy 3 nap múlva, az érkezésed előtt 3 órával kezdjen el felfűteni 23 fokra. Na de mi történik, ha összeveszel kedvenc anyósoddal és hamarabb érkeztek haza? Szerencsére erre megoldás a távoli vezérlés: mobiltelefonodról beállíthatod, hogy a termosztát kapcsoljon be még a hazaérkezésed előtt.

Fibaro univerzális érzékelő az okos ház szeme
FIBARO Motion Sensor - univerzális érzékelő

A világ legkisebb vezeték nélküli mozgásérzékelője

A másik nagy problémát az szokta okozni, hogy semmiképp se pont a mi lakásunk váljon a betörők célpontjává. Napokig semmi mozgás? se fények? Sajnos ez kiszúrhatják a szemfüles besurranók. Az okos otthon rendszerrel egy egyszerű "jelenlét szimulációs" program beállításával megelőzhető, hogy pont a mi otthonunk legyen a célpont. Állítsd be, hogy este a lámpák felkapcsolódjanak, majd lekapcsolódjanak az egyes helyiségekben, sőt a kinti, bejárati ajtó fölötti világítás is felkapcsolódhat - ez várhatóan kintről is látható.

Ha lakásban laksz, akkor könnyedén imitálhatsz egy házőrzőt: ha valaki túl sokáig időzik a bejárati ajtó előtt, kapcsolódjon be hangszórón egy kutyaugatás. A tapasztalatok alapján leginkább egy élő házőrző riasztja el a betörőket. Ha vannak redőnyeid, akkor állítsd be a redőnymozgásokat, este persze húzódjon le a redőny, reggel pedig fel. Így folyamatos mozgást láthatnak az esetleges megfigyelők.

 

Kapcsolódó elemek


Keresés

Reblog feed

Facebook