FIBARO okos otthon szerepe az idős generáció életében

Az IoT forradalma ma már minden generációt érint, az idősek genereációja sem kivétel ez alól. Az ő számukra a legkényelmesebb és a leginkább biztonságot adó terület az okos otthon. Az előző blogbejegyzésekben foglalkoztunk az Y generációval illetve az önálló felnőttek kényelmi szempontjaival most nézzük, mit is nyújthat az intelligens otthon rendszer az idősek számára.

Az idősebb generáció a lehető legnagyobb függetlenségre vágyik

A negyedik, egyben utolsó csoport az idős generáció, akik passzív módon élvezik az okos otthon előnyeit, ellátásukban nyújtott segítséget. Érdemes megemlíteni, hogy az idősebb generáció jelenleg nem kifejezetten tartozik az okos otthonok célcsoportjába, de a jövőben ők is célcsoporttá válnak. Hiszen az érett döntéshozók jelenlegi generációja is idősödik, és az intelligens otthoni szolgáltatások piaca gyorsan fejlődik, előbb-utóbb tehát maga a rendszer fog javaslatot tenni új eszközök beszerzésére. A jelenleg 30-40 éves generáció számára ez teljesen természetes lesz, hiszen ezek a rendszerek egyre inkább az idősebb generáció jólétének, egészségének és igényeinek kiszolgálását veszik célba.

Az idősebb generáció számára fontos szempont a költségek csökkentése, amely a FIBARO okos otthon rendszer használatával több módon is megvalósulhat:

Elektromos eszközök monitorozása

A FIBARO Wall Plug már működés közben, a gyűrűjének színével is jelzi, hogy melyik eszközünk milyen teljesítménnyel működik. Segít abban, hogy azonosítsuk azokat az eszközeinket, amelyek a legtöbb energiát igénylik. Napszakonként és szobánként is láthatjuk a napi fogyasztást.

Automatikus kikapcsolás

A FIBARO otthon automatika rendszer azt is lehetővé teszi, hogy távozáskor automatikusan lekapcsoljon minden olyan eszközt, aminek napközben nincs szükség a működésére. Időzíthetjük azt is, hogy elektromos eszközeink az éjszaka folyamán se használjanak áramot standby módban.

Hőenergia megtakarítás redőnyökkel

A redőnyök köztudottan jól funkcionálnak a nyílászárók szigetelő képességének fokozásában. Az őszi-téli időszakban a napsütés felmelegíti otthonunkat, a napnyugtakor leengedett redőnyök pedig segítenek ezt a hőmérsékletet a lehető legtovább megtartani. Nyáron pedig a jól programozott árnyékolónkkal megelőzhetjük a túlzott felmelegedést, így a klímát is kisebb teljesítménnyel működtethetjük.

A kulturális tényező persze ugyanúgy szerepet játszik a döntések meghozatalában. Hiszen néhány országban a szülők és nagyszülők gondozására vonatkozó megközelítés konzervatív, míg más országokban nem lehet ilyen magas szintű ellátást biztosítani. Kínában, vagy Indiában – ahol nincs szabályozott nyugdíj- vagy gondozási politika – máshogy értelmezik az idős gondozást, mint például Németországban vagy Japánban, ahol az idősek a lehető legnagyobb függetlenségre törekszenek. A fejlődő országokban teljesen természetes, hogy mindenki felelős saját magáért.

A mai fiatalok okos otthon és IoT eszközök iránti érdeklődése jellemzően a saját felnőtt és idős koruk megkönnyítését célozza, ez pedig igazolja azt az állítást, hogy az igények – az egyén életkorától függően – folyamatosan változnak.

A FIBARO okos otthon rendszer távolról is ellenőrizhető mobillal, laptoppal vagy tablettel. A rendszerbe kötött elektromos eszközöket távolról irányíthatóak, monitorozhatóak. Néhány kattintás a telefonon, és azonnal megjelennek a telepített kamerák online képei.

A biztonságérzetet tovább növeli a FIBARO okos otthon rendszer, amikor illetéktelen behatolás esetén a hangjelzésen kívül nyomatékosan fokozza a riasztást a külvilág felé: az okos otthon rendszerbe kötött lámpák folyamatosan fel-le kapcsolásával, redőnyök fel-le menetelével.

Esetleges tűz, vagy csőtörés esetén a rendszer fény- és hangjelzéssel riasztja az otthon tartózkodókat, és üzenetben értesíti a távollévő családtagokat, vagy ha azt szeretnénk, az illetékes hatóságokat.