FIBARO és a gondoskodó felnőttek

Az IoT forradalma ma már minden generációt érint, és az egyik legkényelmesebb terület ezek közül, az okos otthon. A FIBARO négy különböző életkori kategóriát különböztet meg attól függően, hogy milyen igények és szükségletek társulnak ezekhez a csoportokhoz. Az előző blogbejegyzéseinkben foglalkoztunk az Y generációval, majd az énközpontú felnőttek generációjával, most nézzük azt a korosztályt, aki vagy gyermekéről vagy idősebb rokonáról gondoskodik.

Felnőttek, akik gyerekekről vagy idősekről gondoskodnak

A harmadik csoport nagyon hasonlít a másodikhoz azzal a különbséggel, hogy a vásárlásaikat leginkább befolyásoló tényező a család jóléte. Őket a családi élet különböző szituációinak megkönnyítése, a biztonság és a nagyfokú kényelem motiválja.
Ez nem csupán az alap biztonsági esetekre vonatkozik, mint a tűzkár, csőtörés vagy betörés elleni védelem, hanem az e-egészségügyi rendszerek használatára is, ami idősek és gyermekek gondozásával kapcsolatos szolgáltatásokat kínálnak. Olyan megoldásokról szól, amelyek kiküszöbölik az apró, de fontos dolgokra való emlékeztetést.

FIBARO Smoke Sensor a füstérzékelő az egyik legfontosabb az idősek otthonának biztonsága érdekében. A szenzor, amely megmentheti lakás és családod épségét. Nem csak a füstöt és a tüzet érzékeli, hanem a beépített hőmérséklet érzékelő segítségével az intenzív hőemelkedést is jelezni tudja, így kialakulóban lévő veszélyhelyzet is megelőzhető. Sajnos idős korban bizony előfordulhat, hogy főzés befejeztésvel ott marad valami a tűzhelyen vagy félbemarad a vasalás, és a vasaló a ruhán marad – a FIBARO központ jelzést küldhet a hozzátartozó mobiljára.

FIBARO Door/Window Sensor a nyitásérzékelő alapvetően ajtók, kapuk, ablakok állapotváltozását tudjuk követni vele – nyitva van vagy be van zárva és történik-e ebben változás. Ez az érzékelő biztosítja, hogy ne maradjon többé véletlenül nyitva ablak, vagy az elfelejtett garázskapu nem marad többé tárva-nyitva egész éjszakára – így a besurranó tolvajok számára nem nyújt kecsegtető lehetőséget.  Azonban alternatív felhasználásra is van mód: a gyógyszeres szekrényre helyezve távolról is értesítést küldhet a FIBARO központ, hogy vajon megtörtént-e az aznapi gyógyszer bevétel, vagy feledésbe merült, vagy netalántán az előírtnál többször nyúltak a gyógyszerek forrásához.

Jó példa erre az elektromos gyógyszer-adagoló, ami képes jelezni, ha például egy idős ember nem veszi be az előírt gyógyszereit az adott időintervallumban. Az IoT eszközök figyelemmel kísérik a normálistól való eltérést, ezzel segítik az ápolók munkáját. A jövő eszközei tehát szélesebb kontextusban értelmezendők, nem csupán egyszerű igények kielégítésére, hanem a felhasználók normális viselkedéstől való eltérésének ellenőrzésére is.

Egy bizonyos ponton túl az IoT eszközök ennél tovább is mennek, és nem csak jelzik majd az elmaradt gyógyszerbevételt, hanem hang-utasítással fel is szólítják a beteget, ezzel egy időben a gondozót is értesítik ennek szükségességéről. Ez hatalmas segítség lehet azok számára, akik az idős-, vagy gyermekgondozásban tevékenykednek.